“Χαρούμενοι” δηλώνουν οι μουλάδες του Ιράν για την “επαναπροσέγγιση” Ερντογάν – Άσαντ

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν. Photo via Twitter@@IRANinVATICAN




H κινητικότητα του καθεστώτος Ερντογάν  προκειμένου ναεπιτευχθεί επαναπροσέγγιση με  την Συρία χαροποιεί τους μουλάδες του Ιράν, όπως φαίνεται από σημερινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τεχεράνης.

Χθες, στην πρώτη του δημόσια δήλωση για την όλη διαδικασία επαναπροσέγγισης υπό την αιγίδα της Ρωσίας, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ είπε ότι οι συνομιλίες με την  Τουρκία θα πρέπει να βασίζονται στους στόχους του τερματισμού της κατοχής της συριακής γης και της διακοπής της υποστήριξης στην  τρομοκρατία σε μια προφανή αναφορά στις δυνάμεις της Άγκυρας στη βόρεια Συρία και την υποστήριξή της στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Στις πρώτες δημοσιοποιημένες δηλώσεις του σχετικά με τις συνομιλίες ορόσημο υπό την επίβλεψη της συμμάχου του Ρωσίας, ο Άσαντ είπε επίσης ότι οι συναντήσεις «πρέπει να συντονιστούν εκ των προτέρων μεταξύ Συρίας και Ρωσίας προκειμένου να… παράγουν απτά αποτελέσματα που επιδιώκει η Συρία».

  •  Ο Άσαντ έκανε τα σχόλια, σύμφωνα με τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη, σε μια συνάντηση με τον Ρώσο προεδρικό απεσταλμένο για τη Συρία Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ στη Δαμασκό.

Η Μόσχα υποστηρίζει μια προσέγγιση μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας, φιλοξενώντας συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Άμυνας τους τον περασμένο μήνα και στοχεύοντας σε συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και τελικά των προέδρων.

Ο Λαβρέντιεφ είπε ότι η Μόσχα βλέπει τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας «θετικά» και ελπίζει να αναπτύξει συνομιλίες «στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών», μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

  •  Ο Άσαντ είπε ότι τα αποτελέσματα πρέπει να βασίζονται στην αρχή του «τερματισμού» της κατοχής και της υποστήριξης της τρομοκρατίας, όρο που χρησιμοποιούν οι συριακές αρχές για να αναφερθούν σε όλες τις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης.

 Πηγή με στενή γνώση των διαπραγματεύσεων την οποία επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα The Jerusalem Post,  είπε ότι η Συρία θέλει να δει πρόοδο σε αυτά τα αιτήματα μέσω επιτροπών παρακολούθησης πριν συμφωνήσει σε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Πέμπτη ότι θα μπορούσε να συναντήσει τον Σύρο ομόλογό του Φαϊζάλ Μεκντάντ στις αρχές Φεβρουαρίου, απορρίπτοντας αναφορές ότι οι δυο τους μπορεί να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα.

  •  Μια τέτοια συνάντηση θα σηματοδοτήσει τις συνομιλίες υψηλότερου επιπέδου μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία το 2011.

Δεν έχει υπάρξει επίσημο σχόλιο από τη Συρία για το πότε θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια συνάντηση.

Η Τουρκία υπήρξε κύριος υποστηρικτής της πολιτικής και ένοπλης αντιπολίτευσης στον Άσαντ κατά τη διάρκεια της 12χρονης συριακής σύγκρουσης και έχει στείλει τα δικά της στρατεύματα σε περιοχές του βορρά της χώρας.

Η “χαρά” του Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι χαρούμενη που βλέπει μια προσέγγιση μεταξύ της συμμάχου της Συρίας και της Τουρκίας.

«Είμαστε ευχαριστημένοι με τον διάλογο που διεξάγεται μεταξύ Συρίας και Τουρκίας και πιστεύουμε ότι θα αντανακλά θετικά μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο Αμιραμπντολαχιάν, κατά τη διάρκεια διπλωματικής επίσκεψης στη λιβανική πρωτεύουσα Βηρυτό.

Με πληροφορίες από The Jerusalem Post

 

Ο Άσαντ βάζει όρους στον Ερντογάν: Να μπει τέλος στην τουρκική κατοχή συριακών εδαφών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: