Τα τμήματα που βρίσκονται εκτός των τειχών της Αττικής, ενισχύονται σημαντικά με άκρως απαραίτητα υλικά και μέσα ώστε να είναι ακόμη πιο ικανά να φέρουν εις πέρας την αποστολή που τους έχει ανατεθεί. Πηγή εικόνας: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL
Μετά την βούλα του ΝΑΤΟ για το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών που χαρακτηρίστηκε στα τέλη του 2021 ως «combat ready», φαίνεται ότι οι SOF της χώρας συνεχίζουν πιστές στο «σιωπηρό» μονοπάτι των ειδικών επιχειρήσεων να δημιουργούν νέα δεδομένα που οδηγούν με ακρίβεια στην σταδιακή ενίσχυση του συνόλου των μονάδων όπου κι αν αυτές βρίσκονται.
Μάλιστα ύστερα από εκείνη την ιστορική αξιολόγηση για τις Ειδικές Δυνάμεις από τη Συμμαχία, η διαδικασία προετοιμασίας για το επόμενο βήμα μονάδας είναι και αυτή σε πλήρη εξέλιξη.
Αυτός είναι ένας εκ των βασικότερων λόγων που ο τρόπος εκπαίδευσης είτε στον ηπειρωτικό κορμό είτε στα νησιά και τις νησίδες του Αρχιπελάγους περιλαμβάνει ολοένα και περισσότερα συνδυασμένα σενάρια στα οποία λαμβάνουν μέρος μεγαλύτερος αριθμός προσωπικού και μέσων.
Και μπορεί η λεγόμενη «ελίτ» των ειδικών επιχειρήσεων (σ.σ. ΕΤΑ, Ζ’ ΜΑΚ, ΔΥΚ, κ.α. μονάδες) να ξεχωρίζει σε επίπεδο εξοπλισμού σε σχέση πάντα με άλλα τμήματα των SOF, αλλά αυτή η μεροληπτική διαχείριση δείχνει πως αλλάζει μέρα με τη μέρα.
Οι αποφάσεις αυτές αφορούν την αύξηση της μαχητικής ισχύος όταν οι γείτονές μας καθημερινά απειλούν ευθέως και μονίμως βάζουν στο στόχαστρό τους τα νησιά και τις νησίδες στο Αν. Αιγαίο, σημεία δηλαδή στα οποία ζουν, εργάζονται και εκπαιδεύονται στις αμφίβιες επιχειρήσεις στελέχη των ειδικών δυνάμεων που είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμα ν’ αντιδράσουν πρώτα στην περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου.
Δεν έχει περάσει καιρός που η Άγκυρα παραδέχτηκε δημόσια την επίσημη κατασκοπεία της μέσω των πτήσεων των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και των εικόνων που δημοσιεύθηκαν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γείτονος, που από τη μια πλευρά «βάπτιζε» ως πρόκληση τη νόμιμη άμυνα και την ενίσχυση με θωρακισμένα Μ-1117 κι από την άλλη πλευρά η ίδια επεκτείνει το casus belli νότια και δυτικά της Κρήτης. Και την ίδια ώρα το ρεφρέν του Ταγίπ Ερντογάν «θα ρθουμε μια νύχτα» έχει υιοθετηθεί από αξιωματούχους της Τουρκίας όταν μιλούν για την Ελλάδα.
Παράλληλα οι κοινές εκπαιδεύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με τμήματα ειδικών επιχειρήσεων, με την «αφρόκρεμα» των Special Operation Forces της Συμμαχίας κι όχι μόνο, φανέρωσε προβλήματα εξοπλισμού που χρόνιζαν και που έπρεπε να ληφθούν άμεσες αποφάσεις.
Χαρακτηριστικό είναι και το ενδιαφέρον που έχουν δείξει για την εξέλιξη στις ειδικές επιχειρήσεις της Ελλάδας, οι Αμερικανοί οι οποίοι καιρό πριν έστειλαν επί Ελληνικού εδάφους τμήματα «καθηγητών», με στόχο να αυξηθεί το επίπεδο συνεργασίας, κοινής αντίληψης, νέα τεχνογνωσία στην σχεδίαση και την εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE