Απόψε το «Φεγγάρι του λύκου»: Γιατί ονομάστηκε έτσι η πρώτη πανσέληνος του έτους

Η ονομασία «φεγγάρι του λύκου» δόθηκε επειδή κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα ακούγονται δυνατά τα αλυχτίσματά των λύκων. Pixabay/Mohamed Hassan




Τον ουρανό θα φωτίσει απόψε (Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου) η πρώτη πανσέληνος του νέου έτους που θα είναι ορατή σε όλο τον κόσμο.

Η αποψινή πανσέληνος θεωρείται μικρο-σελήνη (micromoon) επειδή είναι ελαφρώς μικρότερη σε μέγεθος. Αυτό συμβαίνει γιατί θα βρίσκεται σχεδόν στο απόγειο της τροχιάς της, περίπου 405.789 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, σύμφωνα με το EarthSky. Ωστόσο, θα εξακολουθεί να είναι πολύ φωτεινή. Μια δεύτερη μικρο-σελήνη αναμένεται τον Φεβρουάριο.

Η αποψινή πανσέληνος είναι γνωστή ως «φεγγάρι του λύκου», σύμφωνα με το Old Farmer’s Almanac.

Τα ονόματα της πανσελήνου που αναφέρονται στο Old Farmer’s Almanac, προέρχονται από τους ιθαγενείς της Αμερικής, την αποικιακή Αμερική ή από άλλες παραδοσιακές πηγές της Βόρειας Αμερικής που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Η ονομασία «φεγγάρι του λύκου» δόθηκε επειδή κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα ακούγονται δυνατά τα αλυχτίσματά των λύκων.

Άλλα ονόματα για την πανσέληνο Ιανουαρίου 2023:

Το Φεγγάρι της Χήνας (Φυλή Τλινγκίτ)
Το Φεγγάρι του Καλωσορίσματος (Δυτική Φυλή Αμπενάκι)
Το Φεγγάρι των Πνευμάτων (Φυλή Οτζίμπουε)
Το Φεγγάρι του Πάγου (Φυλή Κρι)

Με πληροφορίες από CNN

Βετεράνοι στρατιωτικοί επικρίνουν τον Χάρι για τη δήλωση ότι σκότωσε 25 Ταλιμπάν: «Άστοχα όσα είπε, παραβιάζουν έναν άγραφο κανόνα» [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: