To φάντασμα του Καντάφι στη Λιβύη: Φοβούνται εξέγερση, δεν δίνουν στις ΗΠΑ “χασάπη” αρχιπράκτορα και εγκέφαλο της τραγωδίας του Λόκερμπι [videos]

FILE PHOTO: Ο Αμπντουλάχ αλ Σενούσι, ο επονομαζόμενος “χασάπης” επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Μουαμάρ Καντάφι. Screenshot via YouTube




Η έκδοση στις ΗΠΑ του πιο έμπιστου και διαβόητου βοηθού του Μουάμαρ Καντάφι σταμάτησε ξαφνικά από τη Λιβύη την τελευταία στιγμή  αυτή την εβδομάδα.

Οι αρχές της Τρίπολης φοβούνται έκρηξη δημόσιας οργής αφού ήδη το κλίμα είναι φορτισμένο μετά την  παράδοση ενός άλλου πρώην ανώτερου στελέχους των λιβυκών υπηρεσιών πληροφοριών, είπαν Λίβυοι αξιωματούχοι στην βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Ο Αμπντουλάχ αλ Σενούσι, πρώην αρχηγός πληροφοριών και γαμπρός του Καντάφι, κατηγορείται για μια σειρά θανατηφόρων βομβαρδισμών σε δυτικούς στόχους, κυρίως αεροπλάνα.

Οι ΗΠΑ θέλουν ο 72χρονος  που κρατείται σήμερα στη φυλακή της Τρίπολης, να απαντήσει σε ερωτήσεις που σχετίζονται με την επίθεση που κατέρριψε αεροσκάφος με προορισμό τις ΗΠΑ πάνω από το Λόκερμπι στη Σκωτία το 1988.

  • Ο Σενούσι ήταν ύποπτος εδώ και καιρό ως ο εγκέφαλος της επιχείρησης, η οποία σκότωσε 270 ανθρώπους.

Νωρίτερα αυτό το μήνα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ένας άλλος Λίβυος ύποπτος για τη βομβιστική επίθεση στο Λόκερμπι, ο Μοχάμεντ Αμπουαγέλα Μασούντ , είναι υπό κράτηση. Ο Μασούντ μεταφέρθηκε από το σπίτι του στην Τρίπολη από ένοπλους άνδρες στις 17 Νοεμβρίου, κρατήθηκε για δύο εβδομάδες από λιβυκή πολιτοφυλακή και στη συνέχεια παραδόθηκε σε πράκτορες της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην πόλη-λιμάνι της Μισράτα.

Η οικογένειά του είπε ότι τον απήγαγαν παράνομα . Σε δήλωσή της την Τρίτη, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λιβύη δήλωσε ότι η διαδικασία ήταν «νόμιμη και διεξήχθη σε συνεργασία με τις λιβυκές αρχές».

Η παράδοση του Μασούντ έχει προκαλέσει οργή στη Λιβύη , θέτοντας την κυβέρνηση του προσωρινού πρωθυπουργού Αμπντουλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά  υπό σοβαρές πιέσεις και οδηγώντας στην ακύρωση των σχεδίων μεταφοράς του Σενούσι προς κράτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η ιδέα ήταν να στείλουμε πρώτα τον Μασούντ στις ΗΠΑ και μετά να τους δώσουμε το Σενούσι. Γίνονται συζητήσεις για μήνες για αυτό. Έκτοτε οι αξιωματούχοι ανησύχησαν», είπε λιβυκή επίσημη πηγή με γνώση της υπόθεσης. Μια δεύτερη πηγή  είπε ότι ο Σενούσι επρόκειτο να παραδοθεί το Σαββατοκύριακο.

  • Γνωστός ως «ο χασάπης», ο Σενούσι κρατείται στη φυλακή Rawawa στην Τρίπολη και πιστεύεται ότι είναι καλά στην υγεία του. Καταδικάστηκε σε θάνατο σε μια μαζική δίκη που ολοκληρώθηκε το 2015.

Ο Σενούσι θεωρούνταν ο πιο έμπιστος βοηθός του Καντάφι. Είχε τη φήμη ανθρώπου απίστευτης  βαρβαρότητας από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και το όνομά του εμφανίστηκε ως το νούμερο δύο σε μια λίστα της αντιπολίτευσης καταζητούμενων «εγκληματιών πολέμου».

Η προσαγωγή του ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου θα σηματοδοτούσε ένα σημαντικό, αν και αμφιλεγόμενο, επίτευγμα για την κυβέρνηση Μπάιντεν και μπορεί να σφραγίσει μια νέα φάση για τη δίωξη υποθέσεων δεκαετιών που αφορούν τους θανάτους Αμερικανών πολιτών.

Η προσπάθεια διασφάλισης της μεταφοράς του Μασούντ και του Σενούσι ξεκίνησε υπό την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά αναβίωσε τους τελευταίους εννέα μήνες μέσω συζητήσεων μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων και της λιβυκής κυβέρνησης, ανέφεραν οι πηγές της Guardian.

Τον Αύγουστο επετεύχθη συμφωνία για τη μεταφορά των Σενούσι και Μασούντ με τον πρωθυπουργό Ντμπέιμπα. Η θητεία του έληξε τον περασμένο Δεκέμβριο και έχει ξεκάθαρο κίνητρο να κερδίσει την εύνοια των ΗΠΑ, λένε οι αναλυτές.

Καθώς ο Σενούσι βρίσκεται επί του παρόντος πίσω από τα κάγκελα, μια μεταφορά από τη Λιβύη στις ΗΠΑ θα ήταν διοικητικά πιο απλή από εκείνη του Μασούντ, ο οποίος κρατήθηκε χωρίς ένταλμα από πολιτοφύλακες πιστούς στην κυβέρνηση της Τρίπολης – πολιτοφύλακες που κατηγορούνται για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση», είπε ένας Λίβυος αξιωματούχος.

Ο Σενούσι διαφέρει από τον Μασούντ, γιατί δεν μπορεί να θεωρηθεί “πιόνι” που εκτελούσε εντολές όπως ο Μασούντ.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ενώ ο Σενούσι διοικούσε τις υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας του Καντάφι, πολλοί αντίπαλοι του καθεστώτος σκοτώθηκαν στη Λιβύη και στο εξωτερικό.

Οι Λίβυοι τον θεωρούν υπεύθυνο για τη σφαγή περίπου 1.200 κρατουμένων το 1996 στη φυλακή Αμπού Σαλίμ, ενώ δικαστήριο στη Γαλλία τον καταδίκασε ερήμην το 1999 για το ρόλο του στη βομβιστική επίθεση σε επιβατικό αεροσκάφος το 1989 πάνω από τον Νίγηρα που σκότωσε 170 ανθρώπους.

Ο Σενούσι, τότε επικεφαλής της οργάνωσης εξωτερικής ασφάλειας της Λιβύης, κατηγορήθηκε εδώ και καιρό ότι στρατολόγησε και διαχειρίστηκε τον Αμπντελ Μπασέτ αλ Μεγκράχι, τον άνδρα που καταδικάστηκε για τη βομβιστική επίθεση στο Λόκερμπι το 1988.

Ο Σενούσι λέγεται επίσης ότι βρισκόταν πίσω από μια συνωμοσία λιβυκών μυστικών υπηρεσιών για τη δολοφονία του πρίγκιπα διαδόχου Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας στα τέλη του 2003.

  • Το διεθνές ποινικό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Σενούσι το 2011 για τον ρόλο του στη βία κατά των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης στην ανατολική πόλη της Βεγγάζης κατά την έναρξη της εξέγερσης στη Λιβύη.

Οι διαδοχικές λιβυκές κυβερνήσεις επέμειναν στη δίωξη του Σενούσι επί λιβυκού εδάφους. Το ΔΠΔ αποφάσισε το 2013 ότι, καθώς η Λιβύη είχε παραπέμψει σε δίκη τον Σενούσι, θα σταματήσει τις δικές του διαδικασίες εναντίον του.

Ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών καταδικάστηκε τελικά σε θάνατο τον Ιούλιο του 2015 σε μια διαδικασία που επικρίθηκε αυστηρά από τους αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  • Δεν είναι σαφές εάν η μεταφορά του Σενούσι στις ΗΠΑ έχει αναβληθεί επ’ αόριστον ή απλώς έχει αναβληθεί.

Ο Αλία Μπραχίμι, ειδικός για τη Λιβύη στο Ατλαντικό Συμβούλιο, είπε ότι η υπόθεση έδειξε μια ένταση μεταξύ των απαιτήσεων του νόμου και των αιτημάτων της δικαιοσύνης.

«Ο Σενούσι είναι ύποπτος για πολλά εγκλήματα και η πιθανότητα να απαντήσει για ένα από αυτά, μια πράξη μαζικής δολοφονίας, είναι εξαιρετική», είπε ο Μπραχίμι. «Οποιαδήποτε μεταφορά θα προκαλούσε τεράστια διαμάχη, όποιες κι αν ήταν οι συνθήκες, όπως και αυτή του Μασούντ, και δικαίως.

Η οικογένεια των Senussi και οι φυλές που είναι ακόμα πιστές σε αυτόν έχουν απειλήσει με αναταραχή εάν μεταφερθεί στις ΗΠΑ.

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian

 

 

34 χρόνια μετά την τραγωδία του Λόκερμπι: Συνελήφθη στις ΗΠΑ ο άνθρωπος που έφτιαξε τη βόμβα η οποία ανατίναξε την πτήση της Pan Am

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: