Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου κάνει δηλώσεις έχοντας δίπλα του την σύζυγό του. Φωτογραφία via video, από το Ε.ΛΑ.Μ. (Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο)
Βλέποντας τα αποτελέσματα της κάλπης, εύλογα κάποιος θα μπορούσε να μιλήσει για πολιτικό σεισμό. Καταγράφεται έντονα το στοιχείο της απαξίωσης προς το πολιτικό σύστημα.
Εδώ και χρόνια το πολιτικό σύστημα είχε ενθαρρύνει μια κουλτούρα απολιτικής, όπου το πιο σημαντικό ήταν η εικόνα, η ατάκα. Φαίνεται πως ο Φειδίας Παναγιώτου το εκμεταλλεύτηκε αυτό και κατάφερε να πετύχει αυτό το πραγματικά πολύ μεγάλο ποσοστό. Και εδώ πρέπει να δούμε και το μεγάλο ποσοστό της αποχής, που συνδέεται με την απαξίωση που καταγράφεται.
Σε αυτές τις εκλογές βλέπουμε πως δεν έγινε επαρκής συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ούτε είδαμε τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων για το ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της Κύπρου στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ένα από τα βασικά συνθήματα του ΔΗΚΟ ήταν «ψηφίστε το ΔΗΚΟ για να υπάρχει μια ισχυρή διακυβέρνηση».
Αυτό το μήνυμα δεν πέρασε στους πολίτες. Ταυτόχρονα, αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνδυαστεί και με τα χαμηλά ποσοστά που εξασφάλισαν τα άλλα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη και αυτό πιστεύω πως είναι ένα μήνυμα που πρέπει να αξιολογηθεί.
Είναι και κάτι άλλο που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Ζούμε σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα που αντιμετωπίζει πολλά σοβαρά προβλήματα. Ανισότητες, το μέλλον των νέων, ζητήματα ταυτότητας. Πολλές φορές σε εκλογικές αναμετρήσεις με τέτοια θέματα καταγράφονται εκρήξεις σε εκλογικές αναμετρήσεις.
Τα τελευταία χρόνια το εκλογικό σώμα έδινε προειδοποιήσεις στα κόμματα. Υπήρχαν ενδείξεις για αυτό που συνέβη χθες, ωστόσο εκείνο που είδαμε να συμβαίνει χθες ήταν πολύ μεγαλύτερο από ότι είχαμε υπολογίσει. Ήταν στα αλήθεια ένας πολιτικός σεισμός.
Και μιας και οι εκλογές αφορούσαν και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να πω πως όταν γινόταν η μεταρρύθμιση εκείνο που είχε λεχθεί ήταν πως θα είναι εις όφελος των πολιτών γιατί θα γίνονταν σημαντικές εξοικονομήσεις χρημάτων.
Τελικά φάνηκε πως αυτό όχι μόνο δεν ισχύει αλλά το κόστος θα αυξηθεί. Ενδεχομένως, αυτό να έπαιξε ρόλο και στο αυξημένο ποσοστό της αποχής και ότι επλήγη η αξιοπιστία των κομμάτων.
Από την επόμενη κιόλας μέρα πρέπει να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης και να δούμε πώς θα καταφέρουμε να έρθει πίσω η πολιτική στη ζωή μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE