Το δυστοπικό “1984” του Όργουελ πρώτο στις προτιμήσεις των Ρώσων αναγνωστών: Σύγχρονος “Μεγάλος Αδελφός” ο Πούτιν;

FILE PHOTO: Μπορεί ο Όργουελ να εμπνεύστηκε τον “Μεγάλο Αδελφό” από τον Στάλιν, αλλά πολλοί βλέπουν σήμερα παραλληλισμούς με το καθεστώς Πούτιν. Screenshot via YouTube




Το δυστοπικό μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ «1984», που διαδραματίζεται σε ένα φανταστικό μέλλον, όπου οι ολοκληρωτικοί ηγεμόνες στερούν από τους πολίτες τους κάθε εξουσία προκειμένου να διατηρήσουν την υποστήριξη για παράλογους πολέμους, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας μπεστ σέλερ στη Ρωσία.

Το βιβλίο είναι το πιο δημοφιλές στη λίστα μυθιστορημάτων για το  2022 στην πλατφόρμα του ρωσικού διαδικτυακού βιβλιοπωλείου LitRes και το δεύτερο πιο δημοφιλές σε οποιαδήποτε κατηγορία, όπως μετέδωσε χθες το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Το μυθιστόρημα του Άγγλου συγγραφέα δημοσιεύτηκε το 1949, όταν ο ναζισμός είχε μόλις ηττηθεί και ο Ψυχρός Πόλεμος της Δύσης με τον παλιό σύμμαχό του Ιωσήφ Στάλιν και το σοβιετικό κομμουνιστικό μπλοκ που τώρα ηγείτο μόλις ξεκινούσε. 

Το βιβλίο απαγορεύτηκε στη Σοβιετική Ένωση μέχρι το 1988.

Ο Όργουελ είχε δηλώσει ότι χρησιμοποίησε τη δικτατορία του Στάλιν ως πρότυπο για την προσωπολατρεία του Μεγάλου Αδελφού που βλέπει τα πάντα, του οποίου η «αστυνομία της σκέψης» εξανάγκαζε τους πολίτες να συμμετάσχουν σε «διπλή σκέψη» προκειμένου να πιστέψουν ότι «Ο πόλεμος είναι ειρήνη, η ελευθερία είναι σκλαβιά. ”

Μπορεί η έμπνευση του Όργουελ να προήλθε από την αποτρόπαιη πρσωπολατρεία του σταλινισμού, αλλά πολλοί βλέπουν στο βιβλίο σύγχρονους συμβολισμούς στην διακυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έχει εξαλείψει την πολιτική αντιπολίτευση και τα αντιπολιτευόμενα  μέσα ενημέρωσης από τη δημόσια σφαίρα τις δύο δεκαετίες της εξουσίας του, ενώ συστηματικά αποκαθιστά  τη μνήμη του Στάλιν.

Με πληροφορίες από CNN

 

Η φωτιά αποκάλυψε δυο κρυμμένες σαρκοφάγους στο κωδωνοστάσιο της Notre Dame: Τώρα, οι επιστήμονες γνωρίζουν ποιοι ήταν θαμμένοι εκεί [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: