Στο φως τα έγγραφα της εισβολής: Ο Πούτιν σχεδίαζε 10ήμερη “εκδρομή” με δολοφονίες, πυρηνική απειλή και προσάρτηση – εξπρές της Ουκρανίας [videos]

FILE PHOTO: Ένα σχέδιο που έμεινε στα χαρτιά είχε υπογράψει ο Πούτιν με το οποίο η Ουκρανία θα έσβηνε απ’ τον χάρτη και θα την προσαρτούσε πλήρως η Ρωσία. EPA, MAXIM SHIPENKOV




Με βάση έγγραφα που έφεραν υπογραφή του Πούτιν, ένα βρετανικό think tank για την Ασφάλεια και την Άμυνα, αποκάλυψε συγκλονιστικές λεπτομέρειες για το σχέδιο που είχε ετοιμάσει η Μόσχα ενόψει της εισβολής στην Ουκρανία.

Ένα σχέδιο που, όμως, έμεινε στα χαρτιά…

Η Ρωσία είχε σχεδιάσει να καταλάβει την Ουκρανία σε διάστημα 10 ημερών και να την προσαρτήσει μέχρι τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, δήλωσε το Royal United Services Institute for Defense and Security Studies (RUSI).

  • Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης που συνδέεται με τον βρετανικό στρατό, μόνο μια μικρή ομάδα Ρώσων αξιωματούχων γνώριζε την πλήρη κλίμακα των σχεδίων.

Ακόμη και οι αναπληρωτές αρχηγοί των σωμάτων των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν γνώριζαν το σχέδιο εισβολής και κατάληψης στην Ουκρανία μέχρι λίγες μέρες πριν από την έναρξη της πολεμικής επίθεσης του Κρεμλίνου, ενώ  οι στρατιωτικές μονάδες έλαβαν εντολές  λίγες ώρες πριν την εκδήλωσή της.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης ότι η Ρωσία σχεδίαζε να καταλάβει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, τα αεροδρόμια, τις παροχές νερού, την κεντρική τράπεζα και το κοινοβούλιο της Ουκρανίας – και ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες είχαν επιφορτιστεί να σκοτώσουν τα μέλη της ουκρανικής ηγεσίας. 

Φαίνεται από τα έγγραφα ότι το ρωσικό σχέδιο προέβλεπε πως οι αξιωματούχοι  της ουκρανικής κυβέρνησης «ή θα τραπούν σε φυγή ή θα αιχμαλωτιστούν ως αποτέλεσμα της ταχύτητας της εισβολής», ανέφερε η RUSI.

  • Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας επίσης πιστεύουν ότι η Ρωσία σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει αερομεταφερόμενες μονάδες της Λευκορωσίας για να καταλάβει τους πυρηνικούς σταθμούς Rivne και Khmelnytsky.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο εισβολής προέβλεπε αναλυτικά πώς θα γινόταν η κατάληψη των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας από τα ρωσικά στρατεύματα ώστε η Μόσχα να αποκτήσει τον έλεγχο του ενεργειακού συστήματος της χώρας και να εκβιάσουν ενδεχομένως τις ευρωπαϊκές χώρες με κίνδυνο ραδιενέργειας.

Η Ρωσία σχεδίαζε να ξεκινήσει την εισβολή με μια «μαζική εκστρατεία πυραύλων και αεροπορικών επιδρομών» εναντίον ουκρανικών στρατιωτικών στόχων, ανέφερε η RUSI.

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν θα στόχευε κρίσιμες υποδομές, όπως σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και σιδηροδρόμους, επειδή αυτά ήταν βασικά για τα σχέδιά της να καταλάβει τη χώρα.

 

                                        Η “λίστα προγραφών” της Ρωσίας

Οι ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας είχαν συντάξει συγκεκριμένες λίστες με Ουκρανούς, προσθέτει η RUSI.

Οι ανθρώπινοι στόχοι ήταν χωρισμένοι σε τέσσερις κατηγορίες:

1. Αυτοί που έπρεπε να σκοτωθούν
2. Αυτοί στους οποίους έπρεπε να επιβληθεί καταστολή και εκφοβισμός
3. Αυτοί που θεωρούνταν  ουδέτεροι και θα έπρεπε να τους προτρέψουν να γίνουν συνεργάτες του εισβολέα
4. Όσοι ήτα έτοιμοι να συνεργαστούν

Οι Ρώσοι σχεδίαζαν να καταγράψουν τον πληθυσμό μέσω επιδρομών από πόρτα σε πόρτα και στρατόπεδα “φιλτραρίσματος”, ανέφερε η δεξαμενή σκέψης.

Η Ρωσία φέρεται επίσης να σχεδίαζε να εξαναγκάσει σε συνεργασία τους περιφερειακούς κυβερνήτες και τις τοπικές αρχές, ενώ η FSB [η “πουτινική” εκδοχή της Κα-Γκε- Μπε] είχε επιφορτιστεί με τη σύλληψη τοπικών αξιωματούχων.

Με τον καιρό, σχεδίαζε να φέρει δασκάλους και άλλους αξιωματούχους από τη Ρωσία για να ξεκινήσει την «επανεκπαίδευση των Ουκρανών».

Όμως, εννιά μήνες μετά, ο “τρομερή” ρώσικη πολεμική μηχανή αποδείχθηκε ελλαττωματική, η αντίσταση των Ουκρανών ανυπολόγιστης ισχύος, η διεθνής βοήθεια καθοριστική κι η μοίρα του Πούτιν αμφισβητήσημη.

 

 

 

Mε πληροφορίες από Sky News

Τι φοβάται ο Βλαδίμηρος; Απαγόρευσε ξαφνικά τα ταξίδια συνεργατών του στο εξωτερικό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: