Σε κλοιό ιώσεων η Κύπρος: Συνθήκες «ασφυξίας» στα τμήματα επειγόντων περιστατικών

Φωτογραφία από Tumisu από το Pixabay




Σε ιογενή κλοιό η Κύπρος όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, με τις γιορτινές ημέρες να αποτελούν πρόκληση για τις υγειονομικές Αρχές αφού οι λοιμώξεις εξακολουθούν να παρουσιάζουν έξαρση.

Οι επιστήμονες διεθνώς προειδοποιούν ότι οι κοινωνικές εκδηλώσεις και οι συναθροίσεις που αναμένονται το επόμενο δεκαπενθήμερο, ενδεχομένως να οξύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαριλένας Παναγή στον Φιλελεύθερο το υπουργείο Υγείας εξέδωσε λεπτομερή ανακοίνωση με οδηγίες και συστάσεις προς τους πολίτες, ενώ ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή καθώς τα παθολογικά, πνευμονολογικά και παιδιατρικά τμήματα παρουσιάζουν, για ένα και πλέον μήνα, πάρα πολύ ψηλές πληρότητες.

Χθες το πρωί μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, προκλήθηκε για άλλη μια φορά συμφόρηση στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας όταν ασθενείς που παρουσίαζαν συμπτώματα αναπνευστικών κυρίως λοιμώξεων, δεν ήταν δυνατό να εισαχθούν για νοσηλεία αφού οι θάλαμοι ήταν υπερπλήρεις και δεν είχαν ακόμα εκδοθεί τα εξιτήρια της ημέρας.

«Είναι προφανές ότι ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός σε κλειστούς και μη επαρκώς αεριζόμενους χώρους, κυρίως τους χειμερινούς μήνες, ευνοούν τη μετάδοση και διασπορά αναπνευστικών ιών» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι «αναμένεται, οι συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να οδηγήσουν πιθανόν σε ένα νέο κύμα αύξησης κρουσμάτων (γρίπης, COVID-19, RSV και κοινού κρυολογήματος)».

Επομένως, «πρέπει να πάρουμε τα αναγκαία προληπτικά μέτρα ώστε να ελαττώσουμε την έκθεση σε αυτούς τους ιούς και να προστατευτούμε».

Τα προληπτικά αυτά μέτρα περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο: Ορθή χρήση μάσκας, αυστηρή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και τακτικό αερισμό ή εξαερισμό των κλειστών χώρων.

Αποτελεσματικό μέτρο προστασίας, είναι και ο εμβολιασμός.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, «παρά τον μεγάλο αριθμό αναπνευστικών ιών (κάποιοι εκ των οποίων παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή έξαρση)», διαθέσιμα για πρόληψη είναι μόνο τα εμβόλια για την εποχική γρίπη και τον κορωναϊό.

Τονίζει παράλληλα ότι ιδιαίτερα για άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ο εμβολιασμός αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέτρο πρόληψης για σοβαρή νόσηση και εισαγωγής στο νοσοκομείο.

Περισσότερο επιρρεπείς στο να προσβληθούν με λοίμωξη είναι:

> Οι υπέρβαροι.

> Οι χρόνιοι καπνιστές.

> Τα άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα.

> Άτομα που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα.

> Ηλικιωμένα άτομα (≥ 65 ετών).

> Άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

> Άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα.

> Άτομα τα οποία λαμβάνουν θεραπεία με κορτιζόνη, κυτταροστατικά, ή/και άλλα ανοσοτροποποιητικά φάρμακα.

> Ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς.

Οι συστάσεις που εξέδωσε χθες το υπουργείο Υγείας ήταν αποτέλεσμα των εισηγήσεων που υπέβαλαν στον υπουργό Υγείας τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, όπως τους είχε ζητηθεί κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.

Επιστήμονες λοιπόν και υπουργείο Υγείας συστήνουν στους πολίτες την εφαρμογή μέτρων τα οποία προστατεύουν από όλους τους ιούς που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Κύπρο (COVID-19, RSV και Γρίπη Α) και προκαλούν σχεδόν τα ίδια συμπτώματα.

– Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.

– Περιορισμός των επαφών με άτομα που ήδη νοσούν και έχουν συμπτώματα.

– Χρήση μάσκας κατά την παραμονή σε κλειστούς χώρους ή χώρους με συνωστισμό.

– Αυτοπεριορισμός για 24 ώρες τουλάχιστον μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων αφού ενδεχομένως το άτομο που νόσησε να εξακολουθεί να είναι μεταδοτικό.

– Εάν κάποιο άτομο παρουσιάσει συμπτώματα (βήχα, φτέρνισμα), περιορίζεται και καλύπτει το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο ή την εσωτερική περιοχή του αγκώνα.

– Επίσης εφαρμόζει μετά το φτέρνισμα ή τον βήχα υγιεινή των χεριών με σαπούνι και νερό, και κάνει χρήση αλκοολούχου διαλύματος.

– Συστήνεται τακτικός αερισμό των προσωπικών χώρων, της οικίας και της εργασίας.

– Τακτική καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών, καθώς και των αντικειμένων που πιθανόν να έχουν επιμολυνθεί από μικροοργανισμούς

Σημαντικό είναι, επίσης, τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα (βήχα, πονόλαιμο, γενική αδυναμία, ρίγη, μυαλγίες), να απευθύνονται στον προσωπικό τους γιατρό ή παιδίατρο και να αποφεύγουν να επισκέπτονται κλειστούς και πολυσύχναστους δημόσιους χώρους αλλά και να κάνουν χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ).

Σε σοβαρή κατάσταση η 4χρονη

Σε ετοιμότητα βρίσκεται το υπουργείο Υγείας να παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία στο 4χρονο κοριτσάκι, που νοσηλεύεται διασωληνωμένο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μακάρειου Νοσοκομείου, αφού νοσεί με στρεπτόκοκκο Α.

Σε δηλώσεις της η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, ανέφερε ότι στην Κύπρο είχε φτάσει ο ειδικός λοιμωξιολόγος – παιδοεντατικολόγος, ο οποίος είχε κληθεί από το Ισραήλ, για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της κατάστασης της 4χρονης.

Σύμφωνα με την κ. Γιαννάκη, «μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας βρισκόταν σε επαφή με τους ειδικούς, για τη μεταφορά του κοριτσιού με αεροπορικό ασθενοφόρο (αεράμπουλανς) στο εξωτερικό.

Ωστόσο, ο παιδοεντατικολόγος, που παρακολούθησε το κοριτσάκι, είπε ότι θα ήταν «πολύ ριψοκίνδυνο» να μεταφερθεί το παιδί με αεράμπουλανς».

ΠΗΓΗ: philenews.com

H Kύπρος πληρώνει ακριβά τη μεταναστευτική κρίση: Tεράστιο το οικονομικό κόστος, οι αιτούντες άσυλο ανέρχονται στο 6% του συνολικού πληθυσμού της χώρας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: