Qatar Gate: Εγκρίθηκε το αίτημα έκδοσης της συζύγου του Αντόνιο Παντσέρι στο Βέλγιο* Ο πρώην ευρωβουλευτής μοίραζε χρήματα σε φακέλους με… σήμα τον Αη Βασίλη

Pier Antonio Panzeri, chair of the European Parliament’s Subcommittee on Human Rights attends the 70th anniversary of the Universal declaration of human right’s conference at the European Parliament in Brussels, Belgium, 20 November 2018. EPA/STEPHANIE LECOCQ




Ο αρμόδιος εισαγγελέας της Μπρέσα, πριν από λίγο έκανε δεκτό το αίτημα των βελγικών αρχών για την έκδοση της συζύγου του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι.

Αύριο, Τρίτη 20 Δεκέμβρίου, θα εξεταστεί το αίτημα έκδοσης της κόρης του.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της Μαρία Ντολόρες Κολεόνι, της συζύγου του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, δήλωσε  στους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο δικαστήριο της Μπρέσα ότι ο αρμόδιος δικαστής αποφάσισε την έκδοση της πελάτισσάς του στο Βέλγιο.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν ζητήσει την παραμονή της στην Ιταλία με το σκεπτικό ότι βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό ενώ στις Βρυξέλλες θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Αύριο η ιταλική δικαιοσύνη πρόκειται να αποφασίσει για το αίτημα έκδοσης στο Βέλγιο της κόρης του Αντόνιο Παντσέρι, Σίλβια Παντσέρι. Οι συνήγοροι υπεράσπισης πάντως έχουν στη διάθεσή τους διάστημα πέντε ημερών για να προσφύγουν κατά της απόφασης των δικαστικών της Μπρέσα στο ιταλικό ανώτατο δικαστήριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, ο πρώην ευρωβουλευτής, δωροδοκούσε τους ευρωβουλευτές και εν γένει τους εμπλεκόμενους, μοιράζοντας λεφτά σε φακέλους που είχαν τυπωμένο απ’ έξω τον Άη Βασίλη.

Κατά την διάρκεια των ερευνών, οι βελγικές αρχές κατέγραψαν κάποιες ενδιαφέρουσες συνομιλίες από τους κοριούς στο σπίτι του. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες είναι εκείνη που καταγράφηκε στις 10 Οκτωβρίου, όταν ο Λούκα Βισεντίνι, τότε ηγέτης της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Συνδικάτων, εμφανίστηκε στο σαλόνι του Παντσέρι και εκείνος του παρέδωσε τρεις φακέλους.

Μάλιστα, του είπε, αστειευόμενος, πως «μοιάζουμε με τους τύπους από το Ocean’s eleven». «Ήταν περίπου πενήντα χιλιάδες ευρώ«, δήλωσε ο Βινσεντίνι στον δικαστή Μισέλ Κλεζ για το περιεχόμενο των φακέλων αυτών, ο οποίος τον κράτησε αρχικά και στη συνέχεια τον άφησε ελεύθερο.

«Το ποσό αυτό αποτελείτο από χρήματα με τη μορφή δωρεάς για την επιστροφή μέρους των εξόδων της εκστρατείας μου για το Συνέδριο της ITUC (Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων) και το μετέφερα ως τέτοιο στο Ταμείο Αλληλεγγύης της ITUC, για την υποστήριξη των εξόδων ταξιδιού.

Αποδέχθηκα αυτή τη δωρεά σε μετρητά λόγω της ποιότητας του δωρητή και του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της. Δεν μου ζητήθηκε, ούτε ζήτησα κάτι ως αντάλλαγμα για τα χρήματα, και δεν τέθηκαν κανενός είδους όροι για τη δωρεά αυτή. Δεν σχετιζόταν με οποιαδήποτε προσπάθεια δωροδοκίας μου, ούτε με την επιρροή της θέσης του συνδικάτου μου για το Κατάρ ή άλλα θέματα» πρόσθεσε.

Βασικός στόχος της έρευνας ο τρόπος λειτουργίας του Παντσέρι

Αυτό που ενδιαφέρει τον Βέλγο δικαστή Κλεζ, που ερευνά την υπόθεση, είναι ο τρόπος λειτουργίας του Παντσέρι. Ότι πλήρωσε με μετρητά όποιον πίστευε ότι θα μπορούσε να του φανεί χρήσιμος, βάζοντας μπροστά τα μετρητά του Κατάρ.

Και αυτό είναι που προσπαθεί να κατανοήσει ο δικαστής Κλεζ αυτές τις ημέρες, αξιοποιώντας τις χιλιάδες διαθέσιμες τηλεφωνικές υποκλοπές. Και πάνω απ’ όλα με τη συνεργασία του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ώστε να καταλάβει ποιος έπαιρνε χρήματα και για ποιο λόγο.

Η σημασία των καταθέσεων Τζιόρτζι

Σε αυτό το πλαίσιο, οι καταθέσεις του πρώην βοηθού του Παντσέρι και του ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτζολίνο είναι πολύ σημαντικές, μετά από κάποιες παραδοχές τους στην πρώτη ανάκριση. Επιπλέον, πολύτιμο μπορεί να είναι το υλικό προκύπτει από τις αναλύσεις των υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων των Τζιόρτζι και Παντσέρι που έχουν κατασχεθεί, ιδιαίτερα για τον ρόλο του Τζιόρτζι, καθώς αποδεικνύεται πως ήταν αυτός που έδωσε τις υποδείξεις – με την καθοδήγηση του Παντσέρι – για τις ψηφοφορίες για το Κατάρ και το Μαρόκο.

Η έρευνα για τους Παντσέρι και Τζιόρτζι επιβεβαίωσε τις υπόνοιες και τις ενδείξεις που είχαν οι βελγικές Αρχές για τους δύο συνεργάτες, ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ένας λομπίστας όπως ο Τζιόρτζι είχε τόσο μεγάλη επιρροή σε ευρωβουλευτές και κρατούσε στο σπίτι του τόσα χρήματα.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και La Repubblica

Ρώμη, Ιταλία

Απάντηση Αβραμόπουλου στο δημοσίευμα της La Stampa: «Χωρίς εκτελεστικές ή διαχειριστικές αρμοδιότητες η συμμετοχή μου στον οργανισμό Fight Impunity»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: