Εύρεση του νεκροταφείου της αρχαίας Θήρας, 8ος έως 7ος αιώνας π.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Φηρών Πηγή commons.wikimedia.org/wiki/File:Pottery_geometirc_painting_bird_swastika_7-7_c_BC_AM_Fira_0503313.jpg
Η σβάστικα είναι ένα σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε τον 20ο αιώνα από έναν από τους πιο μισητούς ανθρώπους που έχουν ζήσει ποτέ, και πλέον αντιπροσωπεύει τη σφαγή εκατομμυρίων ανθρώπων και έναν από τους πιο καταστροφικούς πολέμους στη Γη.
Όμως ο Αδόλφος Χίτλερ δεν ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε αυτό το σύμβολο. Στην πραγματικότητα, η προέλευση της σβάστικας είναι πολύ πιο περίπλοκη. Πριν από τον Χίτλερ, χρησιμοποιήθηκε ως θετικό και ισχυρό σύμβολο χιλιάδες χρόνια πριν υπάρξει ποτέ, σε πολλούς πολιτισμούς και ηπείρους.
Για τους Ινδουιστές και τους Βουδιστές στην Ινδία και σε άλλες ασιατικές χώρες, η σβάστικα ήταν ένα σημαντικό σύμβολο για πολλές χιλιάδες χρόνια. Μέχρι σήμερα, το σύμβολο της σβάστικας μπορεί να δει κανείς σε αφθονία – σε ναούς, λεωφορεία, ταξί και στο εξώφυλλο βιβλίων. Χρησιμοποιήθηκε επίσης στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, και μπορεί να βρεθεί στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Τροίας , που υπήρχε πριν από 4.000 χρόνια.
Οι αρχαίοι Δρυίδες και οι Κέλτες χρησιμοποιούσαν επίσης το σύμβολο της σβάστικας, που αντικατοπτρίζεται σε πολλά αντικείμενα που έχουν ανακαλυφθεί. Χρησιμοποιήθηκε από σκανδιναβικές φυλές και ακόμη και οι πρώτοι χριστιανοί χρησιμοποιούσαν τη σβάστικα ως ένα από τα σύμβολά τους, συμπεριλαμβανομένων των Τεύτονων Ιπποτών, ένα γερμανικό μεσαιωνικό στρατιωτικό τάγμα, το οποίο έγινε καθαρά θρησκευτικό Καθολικό Τάγμα.
Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό αυτό το σύμβολο και γιατί ο Αδόλφος Χίτλερ αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει;
Η λέξη «σβάστικα» είναι στην πραγματικότητα μια σανσκριτική λέξη (“svasktika”) που σημαίνει «είναι», «ευημερία», «καλή ύπαρξη» και «καλή τύχη». Ωστόσο, είναι επίσης γνωστό με διαφορετικά ονόματα σε διάφορες χώρες – όπως Wan στην Κίνα, Manji στην Ιαπωνία, Fylfot στην Αγγλία, Hakenkreuz στη Γερμανία και Tetraskelion ή Tetragammadion στην Ελλάδα.
Το 1979, ένας σανσκριτικός μελετητής γνωστός ως PR Sarkar ισχυρίστηκε ότι η βαθύτερη σημασία της λέξης είναι «Μόνιμη Νίκη». Είπε επίσης ότι όπως κάθε σύμβολο μπορεί να έχει θετική και αρνητική σημασία ανάλογα με το πώς σχεδιάζεται. Έτσι στον Ινδουισμό, η δεξιά σβάστικα είναι σύμβολο του Θεού Βισνού και του Ήλιου, ενώ η αριστερή σβάστικα είναι σύμβολο της μαγείας του Κάλι.
Η διπλή σημασία των συμβόλων είναι κοινή στις αρχαίες παραδόσεις, όπως για παράδειγμα το σύμβολο του πενταγράμμου (πεντάκτινο αστέρι), το οποίο θεωρείται αρνητικό όταν δείχνει προς τα κάτω και θετικό όταν δείχνει προς τα πάνω.
Το αρχαιότερο σχήμα που μοιάζει με σβάστικα που βρέθηκε ποτέ ανακαλύφθηκε στο Μεζίνε της Ουκρανίας, σκαλισμένο σε ένα ειδώλιο από ελεφαντόδοντο που χρονολογείται πριν από απίστευτα 12.000 χρόνια. Ένας από τους πρώτους πολιτισμούς που είναι γνωστό ότι χρησιμοποίησαν τη Σβάστικα ήταν ένας νεολιθικός πολιτισμός στη νότια Ευρώπη, στην περιοχή που είναι τώρα η Σερβία, η Κροατία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, γνωστή ως Πολιτισμός Βίντσα, η οποία χρονολογείται πριν από περίπου 8.000 χρόνια.
Η συμβολική σβάστικα προέρχεται από διαφορετικές τοποθεσίες και εποχές. Η αρχαία προέλευσή του ανά τους αιώνες εγείρει ορισμένα ερωτήματα. Πώς και γιατί τόσες διαφορετικές χώρες και πολιτισμοί, σε πολλές εποχές, χρησιμοποίησαν το ίδιο σύμβολο και προφανώς με το ίδιο νόημα;
Στην πρόσφατη ιστορία, είναι ειρωνικό και ατυχές το γεγονός ότι ένα σύμβολο ζωής και αιωνιότητας που θεωρείται ιερό για χιλιάδες χρόνια έχει γίνει σύμβολο μίσους και αηδίας λόγω της χρήσης του από το ναζιστικό καθεστώς.
Με πληροφορίες από ancient-origin.com
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE