Περί αποστασίας και διασπασμού του ΔΗΣΥ: Γιατί ο κ. Αβέρωφ επέτρεψε να κατεδαφιστεί η ιστορική οικία του Γλαύκου Κληρίδη;

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΙΑΚΩΒΙΔΗ*

Σε μια απέλπιδα προσπάθειά του να συσπειρώσει το κόμμα και να αυξήσει τα χαμηλά ποσοστά του, που καταγράφει μία δημοσκόπηση μετά την άλλη, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου κατηγορεί το Νίκο Χριστοδουλίδη για αποστασία και διάσπαση του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ).

Ξεχνά ο κ. Νεοφύτου ότι πρωτοστάτης στην αποστασία και απομάκρυνση από τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ είναι ο ίδιος προσωπικά, αφού από την ανάληψη της ηγεσίας του ΔΗΣΥ το 2013 εγκατέλειψε τη βάση του κόμματος. Εγκαταστάθηκε στον πέμπτο όροφο της Πινδάρου και αγνόησε τελείως τις τοπικές επιτροπές και τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ.

Ακόμη και στις βουλευτικές εκλογές του 2016 και 2021 δεν κατέβηκε στη βάση, δεν πήγε στους ψηφοφόρους του κόμματος, ενώ, έχοντας εξασφαλισμένη την εκλογή του, δεν έκανε προσωπική προεκλογική εκστρατεία. Τόσος ήταν ο σεβασμός του προς την παράταξη και τους ψηφοφόρους.

Ας μιλήσουμε όμως για αποστασία. Το 1977, ένα χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές του 1976, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Λεόντιος Ιεροδιακόνου, αποχώρησε για λόγους αρχής από το κόμμα του και το 1980 εντάχθηκε στον ΔΗΣΥ, που τότε δεν είχε εκπροσώπηση στη Βουλή.

  • Κανένα πρόβλημα για τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον ΔΗΣΥ. Η απόφαση ήταν καλοδεχούμενη και ο ΔΗΣΥ τον επιβράβευσε το 1993, διορίζοντάς τον υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων.

Το 2003, ένα ιστορικό και ηγετικό στέλεχος του ΔΗΣΥ, ο μ. Αλέκος Μαρκίδης, διεκδίκησε την προεδρία της Δημοκρατίας και κατήλθε στις εκλογές εναντίον του ιδρυτή του κόμματος, Γλαύκου Κληρίδη. Τότε δεν ακούσαμε ούτε για αποστασίες, ούτε και για διάσπαση, ή εγκατάλειψη του κόμματος.

Μερικά χρόνια αργότερα, ο ΔΗΣΥ τίμησε τον Αλέκο Μαρκίδη για την προσφορά και υπηρεσίες του, τόσο στο κόμμα όσο και στην πατρίδα.

Το 2005, ένα άλλο ηγετικό στέλεχος του ΔΗΣΥ, ο Δημήτρης Συλλούρης, αποχώρησε από το κόμμα και ίδρυσε το Ευρωπαϊκό Κόμμα. Και στην περίπτωση αυτή δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Ούτε αποστασία, ούτε προσβολή του κόμματος. Μάλιστα, το 2016 ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου τον επιβράβευσε αναδεικνύοντάς τον Πρόεδρο της Βουλής.

Προηγουμένως, τον Ιούνιο του 2004, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, αποχώρησε και αυτός από το κόμμα και ίδρυσε δικό του, την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, στην οποία προσχώρησαν επίσης οι βουλευτές Ρίκκος Ερωτοκρίτου και ο μ. Χριστόδουλος Ταραμουντάς.

Μερικά χρόνια αργότερα, όταν ο κ. Νεοφύτου ανέλαβε την ηγεσία του ΔΗΣΥ, διόρισε τον κ. Προδρόμου εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος. Στη συνέχεια τον προώθησε στη θέση του κυβερνητικού Εκπροσώπου και αργότερα στη θέση του υπουργού Παιδείας, ο δε Ρίκκος Ερωτοκρίτου διορίστηκε στη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Για όλους αυτούς, δεν υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Αντίθετα, η «αποστασία» τιμήθηκε και επιβραβεύτηκε δεόντως.

  • Στην τελευταία διακαναλική τηλεμαχία ο κ. Νεοφύτου θυμήθηκε και τον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη και μίλησε για «Κληριδικό Συναγερμό». Τόσο μεγάλη είναι η απελπισία του από την απόρριψή του από μια σημαντική μερίδα των συναγερμικών ψηφοφόρων, που επικαλείται τώρα και τον Γλαύκο Κληρίδη.

Αν όμως ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου τιμούσε πραγματικά τον Γλαύκο Κληρίδη και σεβόταν τη μνήμη του, δεν θα άφηνε να κατεδαφιστεί το σπίτι του και να μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης. Ο ΔΗΣΥ και ο πρόεδρός του έχουν τις διασυνδέσεις και θα μπορούσαν να το αγοράσουν και να το μετατρέψουν σε Μουσείο Γλαύκου Κληρίδη.

Ως δημοσιογράφος, κάλυψα πολλές συναντήσεις του Προέδρου Κληρίδη με ξένες προσωπικότητες στην οικία του και ήταν ένα ζωντανό μουσείο που μιλούσε στον επισκέπτη. Είτε συμφωνεί κάποιος με την πολιτική που ακολούθησε ο Γλαύκος Κληρίδης, είτε όχι, το σπίτι αυτό ήταν μέρος της ιστορίας της Κύπρου.

Και την ιστορία της Κύπρου την προστατεύσεις, κ. Νεοφύτου, δεν την αφήνεις να μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης. Κάποιοι, κ. Νεοφύτου, θυμούνται τον Γλαύκο Κληρίδη όταν τον έχουν ανάγκη.

*Κυριάκος Ιακωβίδης
Mέλος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η ιστορία της Βαρβάρας Μπελ Λοϊζου σαν μυθιστόρημα: Μια Αμερικανίδα, που βίωσε την τραγωδία της Κύπρου και το φασισμό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: