Παραφρόνησε ο Ερντογάν με τον λαϊκό ξεσηκωμό υπέρ Ιμάμογλου: Έδωσε εντολή για έφεση και μεγαλύτερη ποινή

Istanbul’s Mayor Ekrem Imamoglu speaks during a rally in front of the Istanbul Municipality, in Istanbul, Turkey, 15 December 2022. EPA,SEDAT SUNA




Σε μία επίδειξη καθεστωτικής ισχύος και υπό το βάρος της λαϊκής οργής στην Κωνσταντινούπολη, ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας έδωσε εντολή, μέσω της υποτελούς του δικαιοσύνης για σκληρότερη ποινή στον Εκρέμ Ιμάμογλου.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Εθνους στην Τουρκία, Σοφία Ζαχαράκη, ο εισαγγελέας Φουρκάν Οκουντά θα ασκήσει έφεση στην απόφαση που καταδικάζει το δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου σε 2 χρόνια και 7 μήνες φυλάκισης, θεωρώντας «λίγη» την ποινή.

Όπως έκανε γνωστό, «θα ασκηθεί έφεση για την αναίρεση της προαναφερθείσας απόφασης λόγω του ότι υπάρχουν ζητήματα που έρχονται σε αντίθεση προς τη διαδικασία και το νόμο».




Μάλιστα, κατά την ίδια πηγή, στην Τουρκία κυκλοφορούν πληροφορίες για παρόμοια αγωγή και κατά του δημάρχου της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, κάτι που ερμηνεύεται ότι ο Ερντογάν πάει να μπλοκάρει όλους τους δυνατούς υποψηφίους και ότι θέλει να έχει απέναντί του τον πιο αδύναμο πολιτικά Κιλιτσντάρογλου.

Ιμάμογλου: Άρρωστοι αυτοί που διοικούν τη χώρα

«Πήραν απόφαση να καθαιρέσουν και να φυλακίσουν το δήμαρχο που εσείς εκλέξατε», δήλωσε σήμερα ο Εκρέμ Ιμάμογλου, στη νέα συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το Δημαρχείο στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή και των έξι ηγετών της αντιπολίτευσης.




Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης «έδειξε» και πάλι  τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν πίσω από τη δικαστική απόφαση που του στερεί τα πολιτικά του δικαιώματα και δήλωσε ότι αυτό που έγινε δεν στρέφεται εναντίον του αλλά εναντίον του ίδιου του λαού.

Ο Ιμάμογλου άφησε σαφείς αιχμές ότι η τουρκική προεδρία χρησιμοποιεί το δικαστικό σώμα ως όπλο απέναντι στους αντιπάλους της.

«Όταν συνειδητοποίησαν ότι ο δικαστής δεν θα αποφάσιζε όπως ήθελαν, τον εξόρισαν και έφεραν έναν άλλο δικαστή. Για όνομα του Θεού, τι έχουν εναντίον σας οι άνθρωποι που κυβερνούν αυτή τη χώρα; Τι θέλουν αυτοί οι άνθρωποι από εσάς; Θα σας πω: Αυτοί που διοικούν αυτή τη χώρα είναι άρρωστοι, πολύ άρρωστοι! Εκείνοι που κυβερνούν αυτή τη χώρα έχουν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα αλλεργίας. Είναι αλλεργικοί στη βούληση του λαού. Κάνουν ό,τι μπορούν για να ακυρώσουν την εθνική βούληση. Δεν βλέπουν τίποτα μπροστά τους. Ούτε νόμο, ούτε ηθική, ούτε θρησκεία, ούτε πίστη… Αν δεν μπορείτε να χωνέψετε τα αποτελέσματα των εκλογών, τότε μην παίζετε με την πολιτική», δήλωσε ο Ιμάμογλου ενώπιον χιλιάδων οπαδών του.

Θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων θέτουν οι ΗΠΑ

βποίν Νωρίτερα, νέα ανακοίνωση με την οποία ουσιαστικά καταδικάζει τις διώξεις πολιτικών αντιπάλων την οποία εφαρμόζει (και) δια της δικαιοσύνης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέδωσε η αμερικανική διπλωματία.



Στην ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θέτει ευθέως ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Τουρκία και εκφράζει προβληματισμό και απογοήτευση από την ποινή φυλάκισης του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βαθιά προβληματισμένες και απογοητευμένες από την ετυμηγορία του τουρκικού δικαστηρίου κατά του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που τον καταδίκασε σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών στερώντας του το δικαίωμα για πολιτική δραστηριότητα. Η ποινή δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου. Εξακολουθούμε να ανησυχούμε σοβαρά για τη συνεχιζόμενη δικαστική παρενόχληση της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία, μεταξύ άλλων μέσω της παρατεταμένης προφυλάκισης, των ισχυρισμών για υποστήριξη της τρομοκρατίας και των υποθέσεων περί προσβολής.

Ο λαός της Τουρκίας δικαιούται να ασκεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του χωρίς φόβο τιμωρίας. Το δικαίωμα άσκησης των ελευθεριών της έκφρασης, του ειρηνικού συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της Τουρκίας, στις υποχρεώσεις της στο διεθνές δίκαιο και στις δεσμεύσεις της στον ΟΑΣΕ. Προτρέπουμε την κυβέρνηση να σταματήσει τις διώξεις βάσει ποινικών νόμων περί «προσβολής» και να σεβαστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Τούρκων πολιτών, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας ένα ανοιχτό περιβάλλον για δημόσιο διάλογο».

Οι μεθοδεύσεις Ερντογάν συνάντησαν επίσης την αποδοικιμασία της ΕΕ και των Παρισίων ενώ σκληρή ήταν και η τοποθέτηση Μενέντεζ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, Εθνος

Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ Ιμάμογλου μετά το δικαστικό πραξικόπημα Ερντογάν: Αποθέωση στο γήπεδο της Ανατολού, ραπίσματα από ΕΕ – Παρίσι [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: