Ό,τι και να λέει ο εισβολέας Πούτιν, το τέλος του πολέμου δεν φαίνεται στον ορίζοντα: H παλίρροια δεν γυρίζει προς τα πίσω, παίζεται η παγκόσμια ηγεμονία

FILE PHOTO: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. EPA, KONSTANTIN ZAVRAZHIN, KREMLIN POOL, PUTNIK




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε αποδεκτές λύσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους, αλλά εξαρτάται από αυτούς – δεν είμαστε εμείς που αρνούμαστε να διαπραγματευτούμε, είναι αυτοί» δήλωσε ανήμερα τα Χριστούγεννα ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Μια δήλωση τακτικής ή πραγματικό άνοιγμα; Ένα «σκωτσέζικο ντους» με ζεστό και κρύο νερό για τη φονικότερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την πιο επικίνδυνη αναμέτρηση Μόσχας και Δύσης από την «Κρίση των πυραύλων» στην Κούβα το 1962;

Σε μια άλλη ένδειξη της αμφιθυμίας του Κρεμλίνου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, μιλώντας στο TASS ανέφερε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επαναλάβει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Yamal, που «σταμάτησε για πολιτικούς λόγους».

Μήπως οι δηλώσεις αυτές αντανακλούν την αδυναμία της Ρωσίας, μετά τις στρατιωτικές αποτυχίες στο θέατρο των επιχειρήσεων τις τελευταίες εβδομάδες και την οικονομική της απομόνωση υπό την επίδραση των δυτικών κυρώσεων;

Η «επίθεση φιλίας» στα μέσα ενημέρωσης του Ρώσου προέδρου έρχεται άλλωστε την επομένη της αποδοτικής επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

  • Ο Ζελένσκι εξασφάλισε το σύστημα αεράμυνας Patriot που ζητούσε εδώ και αρκετές εβδομάδες, το οποίο θα δώσει πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης. Αλλά και τη δέσμευση για 45 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια ,στον επόμενο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το θέμα είναι επίσης ότι μετά από 306 ημέρες πολέμου, οι θέσεις των εμπόλεμων παραμένουν οι ίδιες. Το ρωσικό γενικό επιτελείο έχει επιβεβαιώσει ότι σκοπεύει να κατακτήσει ολόκληρη τη βιομηχανική περιοχή του Ντόνετσκ, ενώ ο Ζελένσκι έχει ορκιστεί να πάρει πίσω τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που προσαρτήθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου από τη Ρωσία – Ντόνετσκ, Λούγκανσκ, Ζαπορίτζια και Χερσώνα.Αλλά και την χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

Δυστυχώς, με αυτά και μ’ αυτά ,το τέλος του πολέμου δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Το Κρεμλίνο επαναλαμβάνει μονότονα ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του. Το Κίεβο από την πλευρά του υποστηρίζει ότι οι μάχες θα συνεχιστούν μέχρι να φύγει και ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης από το Ουκρανικό έδαφος. Και φυσικά όσο ο Ζελένσκι ενισχύεται συνεχώς στρατιωτικά και οικονομικά από τη Δύση-κυρίως από τις ΗΠΑ-δεν έχει κανένα λόγο να σταματήσει να πολεμά.

Η Ουκρανία θέλει μάλιστα να υποβάλει αίτηση για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς λέει ότι ενώ οι περισσότερες συγκρούσεις τελειώνουν με διαπραγματεύσεις, η Ρωσία δεν είναι ακόμη έτοιμη για πραγματικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Αλλά το ίδιο ισχύει και για την Ουκρανία.

Δεν υπάρχει επιστροφή στο status quo ante, ούτε επανέναρξη των καθημερινών διεθνών εργασιών. Ούτε business as usual.

H παλίρροια δεν γυρίζει προς τα πίσω γιατί με επίκεντρο τον Ρώσο-Ουκρανικό πόλεμο παίζεται η παγκόσμια ηγεμονία. Η αλήθεια είναι ευρύτερη: το σημείο καμπής του πολέμου μόλις βρέθηκε . Το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το τέλος του και ποια θα μπορούσε να είναι μια νέα τάξη πραγμάτων στον κόσμο και την Ευρώπη.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

θα καταδίκαζε τον Πατριάρχη Κύριλλο; Ο Χριστός, που κήρυξε τη μη βίαιη αντίσταση και τη δικαιοσύνη, θα συμβούλευε το Κίεβο να παραδοθεί;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: