«Oρθόδοξη» πέμπτη φάλαγγα στην Ουκρανία: Ανηλεές κυνηγητό για ιερείς πράκτορες του Κύριλλου – Ευλόγησαν ακόμη και τη σφαγή της Μπούτσα [videos]

Μια φωτογραφία φυλλαδίου που διατίθεται από την Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας (SSU) δείχνει μέλη της SSU να στέκονται κοντά στη Λαύρα του Κιέβου Pechersk, ένα ιστορικό μοναστήρι της Ανατολικής Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης, στο Κίεβο της Ουκρανίας, 22 Νοεμβρίου 2022. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SSU ) Ο Vasyl Maliuk στις 13 Νοεμβρίου 2022 ανέφερε ότι διεξήχθησαν επιχειρήσεις αντικατασκοπείας στη Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ «για την αντιμετώπιση ανατρεπτικών δραστηριοτήτων των ρωσικών ειδικών δυνάμεων στην Ουκρανία». EPA/UKRAINIAN SECURITY SERVICE HANDOUT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ο περιφερειακός αρχηγός της αστυνομίας του Κιέβου Andrii Nebytov δεν κρύβει την αποστροφή του καθώς περιγράφει πώς ο πατέρας Mykola Yevtushenko, ιερέας του Πατριαρχείου Μόσχας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, συνεργάστηκε με τους Ρώσους, προσφέροντας ευλογίες και παροτρύνοντας τους ενορίτες του να υποδεχθούν τις δυνάμεις εισβολής.

Ο 75χρονος κληρικός, του οποίου η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κίεβο, κατηγορείται όχι μόνο ότι προσπάθησε να επισημάνει μια εκκλησιαστική αυθόρμητη υποδοχή στην εισβολή, αλλά και ότι εντόπισε ντόπιους που είναι πιο πιθανό να αντισταθούν στην άγρια ​​33ήμερη κατοχή της Ρωσίας στη Μπούτσα, το προάστιο.-πόλη βορειοδυτικά του Κιέβου που έχει γίνει σύνθημα για εγκλήματα πολέμου.

Ο Γιεβτουσένκο απέχει πολύ από το να είναι ο μόνος κληρικός στο στόχαστρο των ουκρανικών αρχών λόγω κατηγοριών για συνεργασία. Περισσότεροι από 30 ιερείς βρίσκονται υπό έρευνα και οι υπηρεσίες πληροφοριών πραγματοποίησαν μια σειρά επιδρομών σε μοναστήρια και εκκλησίες σε όλη τη χώρα για να ξεριζώσουν τους φιλορώσους κληρικούς.

Οι έρευνες καταλήγουν στην καρδιά ενός βαθιού και άκρως πολιτικού σχίσματος που διχάζει τις εκκλησίες αυτού του κατ’ εξοχήν ορθόδοξου έθνους. Οι αυξανόμενες εντάσεις εγείρουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy για να αυξήσει την πίεση σε αυτό που είναι φαινομενικά θρησκευτικό ίδρυμα λόγω των φόβων ότι είναι εστία επικίνδυνων πεμπτοφαλαγγιτών

Η εκκλησία της Ουκρανίας χωρίστηκε το 2018 σε δύο σώματα με δυστυχώς παρόμοια ονόματα. Λόγω της αντίθεσης με το Κρεμλίνο, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU) έλαβε εκκλησιαστική ανεξαρτησία από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως το 2019. Οι εκκλησίες της OCU είχαν προσφέρει υποστήριξη στους διαδηλωτές του Μαϊντάν του 2014, οι οποίοι ανέτρεψαν τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον σατράπη της Μόσχας στην Ουκρανία.

Απέμεινε η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (UOC), η οποία ήταν ακόμα πιστή στη Μόσχα και είναι η εκκλησία στην οποία ανήκουν ο Yevtushenko και οι άλλοι κληρικοί που ερευνήθηκαν. Το UOC έχει περισσότερη γη και κτίρια, αλλά η OCU ισχυρίζεται ότι είναι τουλάχιστον διπλάσιος ο αριθμός των πιστών. Αν και η UOC ισχυρίστηκε τον Μάιο ότι έβαλε τέλος στην υποταγή της στον Μητροπολίτη της Μόσχας Κύριλλο, έναν θορυβώδη υποστηρικτή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγοι πιστεύουν ότι η διάσπαση είναι ειλικρινής. Ο Κύριλλος χαρακτηρίζει την εισβολή ως θρησκευτικό πόλεμο, μια αποκαλυπτική μάχη ενάντια στις κακές δυνάμεις που είναι αποφασισμένες να συντρίψουν τη θεόδοτη ενότητα της Παναγίας της Ρωσίας και οι Ουκρανοί νομοθέτες και άλλοι επικριτές κατηγορούν την UOC ότι προσποιείται τη ρήξη της με την εξουσία του.

Σφαγείο στη Μπούτσα 

Ο στρατός που ευλόγησε ο Γιεβτουσένκο στη Μπούτσα διέπραξε φρικαλεότητες. Καθώς αποσύρθηκαν, άφησαν πίσω τους 458 πτώματα, κυρίως αμάχων, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών. Όλοι ήταν θύματα βιασμών και δολοφονιών. Μάρτυρες είδαν  έναν ηλικιωμένο άνδρα να σκοτώνεται με πυροβολισμούς στον κήπο του και μια οικογένεια να σκοτώνεται με πολυβόλο μέσα στο αυτοκίνητό τους, καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν ασφαλείς. Μετά την αποχώρηση των Ρώσων, η πόλη ήταν γεμάτη πτώματα, άλλα θαμμένα και άλλα όχι. Δεκαοκτώ ακρωτηριασμένα πτώματα ανδρών, γυναικών και παιδιών βρέθηκαν σε ένα υπόγειο — και στην άκρη του δρόμου κάτω από μια κουβέρτα, τρεις γυμνές γυναίκες, τις οποίες Ρώσοι στρατιώτες είχαν προσπαθήσει να αποτεφρώσουν πριν υποχωρήσουν.

Η κτηνωδία δεν πτόησε τον Yevtushenko. Επέμενε να υποστηρίζει τους Ρώσους, υποδεκνύοντα; τοπικούς αξιωματούχους, βετεράνους του ουκρανικού στρατού και τα «σπίτια όπου ζουν πλούσιοι άνθρωποι, τα οποία αργότερα λήστεψαν οι κατακτητές», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η υπεράσπιση του ιερέα είναι ότι εξαναγκάστηκε να κάνει τις ενέργειές του, αλλά ο αρχηγός της αστυνομίας έχει ελάχιστη συμπάθεια.

«Δεν αποδέχεται την ενοχή του και λέει ότι οι Ρώσοι τον απείλησαν ότι θα τον σκοτώσουν, ή κάτι τέτοιο», είπε ο Νεμπίτοφ, κουνώντας το κεφάλι του.

Μεταξύ των άλλων 30 ιερέων που ερευνώνται είναι ο Oleksandr Boyko από το χωριό Deptivka στην περιφέρεια Sumy, ο οποίος κρατείται ως ύποπτος ότι «προπαγάνδιζε εχθρική ιδεολογία, δικαιολόγησε τις ενέργειες της επιτιθέμενης χώρας στην Ουκρανία και υποστήριξε την κατοχή», σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Οι ντόπιοι είπαν στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Μπόικο συνόδευε τους Ρώσους με το αυτοκίνητό του στο χωριό, εκφωνώντας ένα κήρυγμα υπέρ της Μόσχας: «Πρέπει να αγαπάμε τη Ρωσία. Χωρίς τη Ρωσία, δεν είμαστε τίποτα».

Ουκρανοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι ένας ιερέας από την περιοχή του Λουχάνσκ καταδικάστηκε για συνεργασία με τους Ρώσους σε 12 χρόνια κάθειρξη. Κρίθηκε ένοχος ότι παρείχε στους Ρώσους πληροφορίες για τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Ένας ιερέας από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας στην περιοχή Λουχάνσκ καταδικάστηκε σε δώδεκα χρόνια φυλάκιση επειδή ενημέρωσε τον εχθρό για τις αμυντικές θέσεις της Ουκρανίας. Οι εισαγγελείς απέδειξαν στο δικαστήριο ότι ο ιερέας από την εκκλησία με έδρα το Lysychansk βοήθησε τις ρωσικές ένοπλες ομάδες κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών κατά του ουκρανικού στρατού», ανέφερε η Γενική Εισαγγελία στο κανάλι της στο Telegram.

Καθώς προκύπτουν περισσότερα στοιχεία για δόλιους ιερείς, η δημόσια κατακραυγή διογκώνεται για την απαγόρευση του UOC. Μια δημόσια αναφορά την περασμένη εβδομάδα που ζητούσε να κλείσει γρήγορα η UOC συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 25.000 υπογραφές για να παραπεμφθεί επίσημα στον Πρόεδρο Zelenskyy.

Να απαγορεύσει ή να μην απαγορεύσει

Ακόμη και πριν φτάσει η αναφορά στο γραφείο του Zelenskyy, περισσότεροι από 30 Ουκρανοί βουλευτές με επικεφαλής τον Kniazhytskyi και προερχόμενοι από διάφορα πολιτικά κόμματα, υποστήριξαν νομοθεσία που θα απαγόρευε την εκκλησία και θα μεταβιβάσει την περιουσία της στο OCU.

Στο παρελθόν, η κυβέρνηση του Ζελένσκι ήταν επιφυλακτική να ενεργήσει κατά της εκκλησίας της Μόσχας στην Ουκρανία, μη θέλοντας να υπερβεί οποιαδήποτε όρια στην ελευθερία της θρησκευτικής πίστης ή να παραβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τους διεθνείς κανόνες για την προστασία της λατρείας. Ήθελε να αποφύγει να προσβάλει τους οπαδούς της εκκλησίας, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι στις τάξεις των ιερέων και των πιστών της υπάρχουν πολλοί πατριώτες Ουκρανοί, ορισμένοι που πολεμούν στην πρώτη γραμμή κατά των Ρώσων.

Αλλά τα στοιχεία ότι οι ηγέτες της εκκλησίας έχουν ενεργήσει σε διάφορους βαθμούς ως μαζορέτες για τον εχθρό έχουν προκαλέσει μια αλλαγή γνώμης.

Σε μια από τις νυχτερινές ομιλίες του, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του επεξεργάζεται νομοθεσία για να προστατεύσει την «πνευματική ανεξαρτησία» της χώρας και να καταστήσει αδύνατη τη λειτουργία «θρησκευτικών οργανώσεων που συνδέονται με κέντρα επιρροής» στη Ρωσία στην Ουκρανία. Έχει ζητήσει να κατονομαστούν και να ντροπιαστούν κορυφαίες εκκλησιαστικές προσωπικότητες και ιερείς που έχουν βοηθήσει τη Ρωσία.

Ο Ουκρανός ηγέτης διέταξε επίσης μια έρευνα για τη διαχείριση του UOC και τη σχέση του με το Πατριαρχείο Μόσχας, που θα ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών.

Η συζήτηση για την απαγόρευση του UOC έχει προκαλέσει οργή από το Κρεμλίνο. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατηγόρησε το Κίεβο ότι διεξάγει «πόλεμο κατά της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» – μια περίεργη αποστροφή λαμβάνοντας υπόψη τους ισχυρισμούς της UOC ότι δεν συνδέεται πλέον με τη μητρική της εκκλησία στη Μόσχα.

Ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας Βλαντιμίρ Λεγκόιντα χαρακτήρισε τις προτεινόμενες κινήσεις ως «πράξη εκφοβισμού» και τον τελευταίο γύρο διώξεων των Ορθοδόξων πιστών που, όπως ισχυρίζεται, ξεκίνησε το 2014 μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς. Δεν πρόσφερε παραδείγματα δίωξης. Το Πατριαρχείο Μόσχας και ο Πούτιν και οι βοηθοί του ανέφεραν την καταπίεση του UOC από το Κίεβο ως δικαιολογία για στρατιωτικές κινήσεις στην περιοχή Donbass της Ουκρανίας μετά το 2014.

Ρωσικός κόσμος

Μεταξύ των ιδρυμάτων που στοχοποιήθηκαν από την υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας ήταν η Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ του 11ου αιώνα, γνωστή και ως Μονή των Σπηλαίων, ένα εξέχον κέντρο του Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Στη δυτική Ουκρανία, πράκτορες εισέβαλαν στη μονή Κορέτσκι και στο μοναστήρι Βολίν της εικόνας της Μητέρας του Θεού.

Σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανέφερε ότι έπρεπε να πραγματοποιήσει επιθεωρήσεις για να ελέγξει για όπλα και να διασφαλίσει ότι οι σαμποτέρ ή οι συνεργάτες που καταζητούνται από την αστυνομία δεν στεγάζονται σε εκκλησιαστικά κτίρια. «Αυτές οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται για να αποτραπεί η χρήση θρησκευτικών κοινοτήτων ως πυρήνων του «ρωσικού κόσμου» και για να προστατευθεί ο πληθυσμός από προκλήσεις και τρομοκρατικές ενέργειες, μεταξύ άλλων», ανέφερε η SBU. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι βρέθηκε υλικό κατά τη διάρκεια των επιδρομών που έδειχνε ότι η UOC διατηρούσε δεσμούς με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. (Η φράση «ρωσικός κόσμος», ή Russkiy mir, είναι μια έννοια που επικαλέσθηκε ο Πούτιν για να δικαιολογήσει την προσάρτηση της Κριμαίας και ανέφερε ως λόγο εισβολής στην Ουκρανία.)

Μιλώντας στο POLITICO, ο Μητροπολίτης Κλίμεντ, εκπρόσωπος του UOC, κατέθεσε αρχικά για τις επιδρομές, λέγοντας ότι «η υπηρεσία ασφαλείας εξέταζε περισσότερο τα μέτρα υγείας όσον αφορά τον COVID». Αλλά στη συνέχεια πρόσθεσε: «Πρόκειται για πολιτική χειραγώγηση – θέλουν να κατηγορήσουν τη Λαύρα για αδικήματα, αλλά τελικά δεν βρήκαν τίποτα ενοχοποιητικό, όπλα ή σαμποτέρ ή κάτι παρόμοιο».

Όπλα ίσως όχι, αλλά η SBU έχει κατηγορήσει αρκετούς κληρικούς από τη Λαύρα ότι «δόξαζαν τη Ρωσία» κατά τη διάρκεια των εκκλησιαστικών λειτουργιών, οδηγώντας ύμνους και τραγούδια για μια ρωσική αφύπνιση και δικαιολογώντας την εισβολή στην Ουκρανία. «Αυτοί που περιμένουν την «αφύπνιση της Μητέρας Ρωσίας» κατά τη διάρκεια του πολέμου πλήρους κλίμακας που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό βλάπτει τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Ουκρανίας και των πολιτών της», δήλωσε ο επικεφαλής της SBU Βασίλι Μαλιούκ. «Δεν θα επιτρέψουμε τέτοιες εκφράσεις».

Κατά τη διάρκεια των επιδρομών βρέθηκαν φυλλάδια υπέρ του Κρεμλίνου, βιβλία και εφημερίδες όπως ο «Ρωσικός Αγγελιοφόρος», λένε αξιωματούχοι της SBU.

Από την εξέγερση του Μαϊντάν το 2014, υπήρξαν επεισοδιακές εκκλήσεις για απαγόρευση της εκκλησίας που συνδέεται με τη Ρωσία, με επικριτές να την κατηγορούν ως Δούρειο Ίππο. Περίπου 600 ενορίες αυτομόλησαν στο OCU από το 2014 έως τις αρχές του 2022. Μετά την εισβολή, αυτό μετατράπηκε σε χείμαρρο με άλλες χιλιάδες ενορίες να αλλάζουν υπαγωγή.

Με τις επικρίσεις να αυξάνονται – και σε μια προσπάθεια προφανώς να προσπαθήσει να ανακόψει τις αποστασίες – η εκκλησία ανακοίνωσε τον Μάιο ότι είχε ξαναγράψει τον χάρτη της, τερματίζοντας την υποταγή της στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και τον Μητροπολίτη Κύριλλο. Αλλά η UOC απέτυχε να δημοσιεύσει το νέο της χάρτη  και συνεχίζει να πραγματοποιεί λειτουργίες όπου ιερείς προσεύχονται για τη Ρωσία και διαδίδουν ένα όραμα για τον ρωσικό κόσμο.

Ακόμα πιστός στη Μόσχα

Η επανεγγραφή του χάρτη «είναι απλώς ένα παιχνίδι», δήλωσε στο POLITICO ο Αρχιεπίσκοπος Yevstratiy του αποσχισμένου OCU. «Είναι απλώς ρητορική. δεν είναι πραγματική απόφαση να έρθουμε σε ρήξη με τη Μόσχα. Είπαν ότι άλλαξαν τους νόμους της εκκλησίας για να παραλείψουν τους δεσμούς τους με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Αλλά αυτό έγινε περισσότερο από έξι μήνες πριν και δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει τη νέα έκδοση», είπε ο Yevstratiy.

Λέει ότι η απαγόρευση είναι δικαιολογημένη. «Η Ουκρανία αντιστέκεται στη ρωσική επιθετικότητα όχι μόνο στο πεδίο της μάχης αλλά σε διαφορετικές σφαίρες. Η Ουκρανία απαγορεύει τη δραστηριότητα των ρωσικών τραπεζών, των ρωσικών μέσων ενημέρωσης και η Ουκρανία έχει απαγορεύσει τα φιλορωσικά πολιτικά κόμματα και νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει νόμος που να απαγορεύει μια εκκλησία συνδεδεμένη με τη Ρωσία, την οποία η Μόσχα χρησιμοποιεί ως εργαλείο ιδεολογικής επιθετικότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που θέλουν και να προσεύχονται όπως θέλουν, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε ουκρανικές θρησκευτικές οντότητες που ελέγχονται από τη Μόσχα», είπε.

Ο αρχιεπίσκοπος τόνισε την προέλευση του Πατριαρχείου της Μόσχας και την ίδρυσή του το 1943 από τον κομμουνιστή δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν ως το κυβερνών σώμα για τη διαχείριση των ορθόδοξων θρησκευτικών υποθέσεων στη Σοβιετική Ένωση. «Το Πατριαρχείο της Μόσχας είναι μια ρωσική κρατική υπηρεσία», είπε ο Yevstratiy.

Αυτή είναι επίσης η άποψη του αείμνηστου αρχειοφύλακα της KGB Vasili Mitrokhin, ο οποίος αυτομόλησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στη Βρετανία. Σε ένα επόμενο βιβλίο, ο Mitrokhin αποκάλυψε ότι το Πατριαρχείο είχε συσταθεί ως μια πρώτη οργάνωση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, με τους ιερείς του να χρησιμοποιούνται ως «πράκτορες επιρροής» και ακόμη και για «ενεργά μέτρα» και αποστολές κατασκοπείας.

Από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, δεν έχουν αλλάξει πολλά, λένε ορισμένοι δυτικοί αναλυτές και Ουκρανοί νομοθέτες, συμπεριλαμβανομένου του Kniazhytskyi, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και καιρό για την απαγόρευση του UOC.

Ο Kniazhytskyi είπε στο POLITICO ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και η UOC είναι ένα και το αυτό – «μέρος του ρωσικού κράτους» που χρησιμοποιείται από το Κρεμλίνο στην Ουκρανία και αλλού σε ανατρεπτικό υβριδικό πόλεμο και ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής καθώς και ως υπηρεσία για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας .

Ο Kniazhytskyi και άλλοι λένε ότι η χρήση της εκκλησίας για κρατικούς σκοπούς προϋπήρχε του Στάλιν – η ορθοδοξία χρησιμοποιήθηκε από Ρώσους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της Αικατερίνης της Μεγάλης και του Τσάρου Νικολάου Α’, ως ιδεολογική δικαιολογία για την επέκταση της ρωσικής αυτοκρατορίας τον 18ο και 19ο αιώνα.

«Η εκκλησία δεν έχει θρησκευτικό χαρακτήρα. εφαρμόζει την κρατική πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε.

Με πληροφορίες από politico.eu
Ελλάδα Αθήνα 

Με ρωσικά διαβατήρια 300.000 Ουκρανοί στις κατεχόμενες περιοχές: Aν δεν τα αποκτούσαν δεν θα είχαν ούτε δικαίωμα στην περίθαλψη

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: