Όλη η αλήθεια για τα F-16 που θέλει να αγοράσει ο ισλαμιστής Ερντογάν: Είναι τόσο απλό… Όλα καταλήγουν στο βέτο ενός γερουσιαστή (video)

Ο Λευκός Οίκος το βράδυ… Φωτογραφία Hellas Journal




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για το θέμα των μαχητικών F-16 που απαιτεί η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Διότι διαβάζουμε και ακούμε απίστευτα πράγματα, από επώνυμους μάλιστα αναλυτές, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Αλλά θα ξεκινήσω με τους Τούρκους, οι οποίοι από τους κομπασμούς ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα πάρουν την έγκριση για την αγορά, φτάσαμε στο σημείο να …αποδέχονται την πραγματικότητα: ότι δηλαδή θα αποφασίσει το Κογκρέσο.

Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου δεν θα αποκλείσω να συμβεί το εξής: Να επιχειρήσει την κίνηση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και να στείλει το αίτημα της Τουρκίας στο Κογκρέσο, γνωρίζοντας τις δυσκολίες της έγκρισης. Αυτό δεν σημαίνει πολλά. Είναι μία πράξη που έχει αργήσει πάρα πολύ, και δείχνει και τη δυσκολία του εγχειρήματος.

  • Αλλά, ακόμα και χθες, αυτό που εισέπραξα από νομοθέτες που υποστηρίζουν τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, είναι ότι ο Ρόμπερτ Μενέντεζ παραμένει βράχος στο βέτο.

Άλλωστε, το έχει πει δημόσια τόσες φορές ο ίδιος. Και είναι πρόκληση και ασέβεια, να ακούω από συναδέλφους ότι στο τέλος ο γερουσιαστής θα υποχωρήσει. Ο κ. Μενέντεζ δεν είναι πολιτικός καραγκιόζης όπως αρκετοί δικοί μας, στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ο λόγος του είναι συμβόλαιο. Άρα κρατάμε ως δεδομένο ότι δεν θα υποχωρήσει. Το ανακοίνωσε και στους Ελληνοαμερικανούς οπαδούς του.

Μάλιστα, οι νομοθέτες μας είπαν κάτι που δεν γνώριζα. Ότι αποφασίστηκε να μην προχωρήσουν σε σύγκρουση για την τροπολογία του βουλευτή Κρις Πάππας, διότι οι πάντες τους έλεγαν: Μα τι ασχολείστε; Αφού ο κ. Μενέντεζ μας ενημέρωσε ότι θα καταθέσει βέτο σε κάθε προσπάθεια στρατιωτικής ενίσχυσης της Τουρκίας με αμερικανικό πολεμικό υλικό.

  • Όταν συναντηθήκαμε με τον γερουσιαστή την περασμένη Παρασκευή, αυτό ακριβώς μας τόνισε: ότι ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου, είναι ένα εργαλείο που αποφάσισα να μην το χρησιμοποιήσω. Θα «κατεβάσω» βέτο, μας είπε στεγνά και απόλυτα.

Οι αναλυτές στην Ελλάδα παραμένουν εκεί που είμασταν πριν 30 χρόνια. Δεν μελετούν. Και ότι αφορά την Αμερική, τα βλέπουν όλα μαύρα. Ναι, υπάρχουν μαύρα, και τα τονίζω και εγώ. Όπως έκανα χθες με αυτό το κείμενο (ΕΔΩ).

Αλλά έχουμε και μέρες που είναι λαμπρές. Σκεφθείτε μόνο, σε πόσα θέματα διαφωνούν με την Τουρκία. Οι Αμερικανοί αυτή τη στιγμή που μιλάμε ενισχύουν στρατιωτικά τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι -κατά τους Τούρκους- είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί τους. Και μπορώ να αναφέρω και άλλα πολλά.

Πρέπει να μάθουμε να μην εκφράζουμε συνέχεια παράπονα, και να μην περιμένουμε από άλλους αυτά που πρέπει να κάνουμε εμείς για την Πατρίδα μας. Καλώς έπραξε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ξόδεψε χρήματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Όποιος και να έπαιρνε την απόφαση, από εμάς θα δεχόταν τα πιο θερμά συγχαρητήρια.

  • Και πρέπει να συνεχιστεί η ενίσχυση του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας, και ταυτόχρονα να συνεχιστεί η προσπάθεια της Ομογένειας για να αποτραπεί η πώληση των F-16 στην Τουρκία. Θα είναι τεράστιο κέρδος για την Πατρίδα.

Ας μην μοιρολογούν, λοιπόν, στην Ελλάδα και να αναγάγουν αυτό το θέμα σε εθνική κρίση. Άκουσα και την κριτική των «συντρόφων» του ΣΥΡΙΖΑ και την κατηγορία ότι ευθύνεται ο Μητσοτάκης, που η Τουρκία θα πάρει -αν τα πάρει ποτέ- τα F-16.

Μισό λεπτό λεβέντες μου: Εσείς τι διαφορετικό θα είχατε κάνει; Θα καταφεύγατε στην Ομογένεια και θα ζητούσατε από τον Τάσο Ζαμπά και τον Έντι Ζεμενίδη να σας φέρουν σε επαφή με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ για να βοηθήσει. Έτσι δεν είναι;

Και μετά, αν οι ομογενείς μας τα κατάφερνα με τη βοήθεια του γερουσιαστή, θα πανηγυρίζατε και εσείς, και εμείς και όλοι μαζί.

Θα πάω πίσω μερικά χρόνια, και θα υπενθυμίσω, ειδικά στους ψεκασμένους οπαδούς του εισβολέα Βλαδίμηρου Πούτιν, ότιQ

‘Oταν ξεκίνησε η Ομογένεια εκείνη την τεράστια προσπάθεια για να ακυρωθεί η πώληση των F-35 στην Τουρκία και να επιβληθούν κυρώσεις για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, τους κοροϊδεύατε με ποταμούς χαρακτηρισμούς. Και κάθε φορά που είχαμε ένα πισωγύρισμα πανηγυρίζατε. Το ίδιο κάνετε και τώρα με τα F-16. Κάθε φορά που νομίζετε ότι κερδίζει η Τουρκία, δεν κρύβετε τον ενθουσιασμό σας. Αλλά πίσω έχει η αχλάδα την ουρά… Είδαμε και φωτογραφήσαμε τα δημοσιεύματα μερικών ψεκασμένων ιστοσελίδων στρατιωτικού περιεχομένου…

Συνοψίζοντας:

Περιμένουμε την κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν να πάρει την απόφαση να στείλει (ή να μην στείλει) στο Κογκρέσο το τουρκικό αίτημα για την αγορά των F-16.

Όταν φτάσει στο Κογκρέσο θα το μελετήσουν οι επικεφαλής των Επιτροπών που ασχολούνται με την εξωτερική και στρατιωτική πολιτική. Ο καθένας εκ των τεσσάρων θα πει τη γνώμη του. Ένας εκ των σημαντικών αυτών νομοθετών είναι και ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος θα ανακοινώσει το «πάγωμα» του αιτήματος με την κατάθεση βέτο.

Αναμένεται να πει (περίπου) τα εξής: Εάν ο ηγέτης της Τουρκίας, αποφασίσει να τερματίσει τις απειλές εναντίον όλων των γειτόνων του, και εάν αποφασίσει να επανέλθει ως θετικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, και αν αποδεδειγμένα τερματίσει την ανάρμοστη σχέση του με τον Πούτιν, τότε θα αποσύρει το βέτο του. Όταν μιλούσε, λοιπόν, για όρους ο γερουσιαστής, γνώριζε ότι μπορούσε να τους επιβάλει και στο τέλος της διαδικασίας. Δεν χρειαζόταν τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου.

Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση…

Τέλος, υπάρχει και ένα άλλο σοβαρό θέμα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν μπορέσει να αγοράσει η Τουρκία τα F-16, ακόμα και αν αποσύρει το βέτο του ο κ. Μενέντεζ. Είναι οι κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA, που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία.

Θα παρακαλέσω τους αγαπητούς αναγνώστες μου, να διαβάσουν ξανά ένα μέρος του διαλόγου, που είχα την Τετάρτη με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

ΕΡΩΤΗΣΗ Ιγνατίου: Μια τελευταία ερώτηση, παρακαλώ.

NED PRICE: Εντάξει.

ΕΡΩΤΗΣΗ Ιγνατίου: Παρακαλώ. Η Τουρκία βρίσκεται υπό κυρώσεις CAATSA, σωστά;

NED PRICE: Αυτό είναι σωστό.

ΕΡΩΤΗΣΗ Ιγνατίου: Επειδή αγόρασαν το σύστημα (S-400) από τη Ρωσία.

NED PRICE: Αυτό είναι σωστό.

ΕΡΩΤΗΣΗ Ιγνατίου: Μπορείτε να μας πείτε πώς η πώληση των F-16 είναι συμβατή με την επιβολή των κυρώσεων (CAATSA εναντίον της Τουρκίας); Πώς μπορείς – πώς θα τους δώσεις – θα τους δώσετε τα F-16; Θα άρετε τις κυρώσεις;

NED PRICE: Λοιπόν, και πάλι, δεν είμαι σε θέση να προχωρήσω πέρα από αυτό που είπα σε εσάς και τον συνάδελφό σας μόλις πριν από λίγα λεπτά. Η επιθυμία της Τουρκίας για F-16 είναι κάτι που έχουμε συζητήσει, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων επιπέδων, με τους Τούρκους συμμάχους μας, αλλά είναι επίσης κάτι που συζητάμε με το Κογκρέσο. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι όποιες αποφάσεις, οποιεσδήποτε κινήσεις γίνονται συνάδουν με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας και συνάδουν με τους κοινούς στόχους ασφαλείας που έχουμε επίσης με τους Τούρκους συμμάχους μας. Δεν είμαστε λοιπόν σε θέση να προχωρήσουμε πέρα από αυτό που είπαμε, αλλά συνεχίζουμε να το συζητάμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ Ιγνατίου: Ναι, αλλά οι κυρώσεις -πρόκειται να άρετε τις κυρώσεις; Αυτό είναι το ερώτημα.

NED PRICE: Κάνετε μια υποθετική ερώτηση και απλά δεν πρόκειται να το σχολιάσω.

ΕΡΩΤΗΣΗ Ιγνατίου: Εντάξει.

NED PRICE: Ευχαριστώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ Ιγνατίου: Ευχαριστώ.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

“Πόλεμος” για τα F-16 στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έδωσε ξανά απόλυτη κάλυψη στους Κούρδους, αλλά για την Ελλάδα είπε να τα βρει με την …Τουρκία!!! (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: