Ο Ζελένσκι στέλνει χιλιάδες Ουκρανούς στην Τσεχία για να κατασκευάσουν μεγάλες ποσότητες πολεμικού υλικού

epa10065653 Ukrainian Interrnal Affairs Minister Denys Monastyrsky stands next to destroyed Russian T-90 tank EPA/MARTIN DIVISEK




Αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί εργάτες θα πάνε στην Τσεχία για να εργαστούν στη βιομηχανία όπλων, επιβεβαίωσε το τσεχικό υπουργείο Άμυνας.

Η άφιξη των νέων εργαζομένων από την Ουκρανία σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας θα μπορούσε να αποφέρει οικονομικά οφέλη στη χώρα, μετέδωσε η Τσεχική Ραδιοφωνία.

«Δεν μιλάμε για ένα κύμα προσφύγων, μιλάμε για εργαζόμενους με υψηλά προσόντα που θα κερδίσουν χρήματα για τις εταιρείες και θα συμβάλουν στην τσεχική οικονομία», δήλωσε ο Τσέχος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Τόμας Κοπέτσνι στην Τσεχική Ραδιοφωνία. Όσον αφορά τα συγκεκριμένα προσόντα, οι τεχνικοί μεταποίησης είναι μεταξύ των πιο περιζήτητων εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η Τσεχική Δημοκρατία θέλει να δημιουργήσει κοινά τσεχο-ουκρανικά συμπλέγματα βιομηχανιών και ο τομέας των όπλων είναι μεταξύ αυτών.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης μεταξύ του (Τσέχου) πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα και του (Ουκρανού) προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο στα τέλη Οκτωβρίου. Υπάρχει σαφής συναίνεση ότι θα οικοδομήσουμε μια στρατηγική βάση για κοινές παραγωγικές δυνατότητες για την άμυνα της Ουκρανίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Συμμαχίας (του ΝΑΤΟ)», δήλωσε ο Κοπέτσνι.

Η συμφωνία αφορά κυρίως επισκευαστικές εργασίες σε πρώτη φάση και εκσυγχρονισμό βαρέως πολεμικού εξοπλισμού σε μεταγενέστερη φάση.

«Σίγουρα το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους θα πρέπει να ξεκινήσει η συγκεκριμένη παραγωγή ορισμένων βασικών οπλικών συστημάτων ή εξαρτημάτων», δήλωσε ο Κοπέτσνι.

Ενίσχυση της αεράμυνας από τους G7

Ρωσικοί πύραυλοι, πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σφυροκόπησαν στόχους στην ανατολική και νότια Ουκρανία, δήλωσε το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο, καθώς οι παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες του Κιέβου με έμφαση στην αεράμυνα.

Η Ομάδα των Επτά υποσχέθηκε να «ανταποκριθεί στις επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας» μετά την έκκληση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για σύγχρονα άρματα μάχης, πυροβολικό και όπλα μεγάλου βεληνεκούς για την αντιμετώπιση της καταστροφικής εισβολής της Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι προέτρεψε επίσης τους ηγέτες της G7 που συγκεντρώθηκαν σε μια εικονική συνάντηση να υποστηρίξουν την ιδέα του για τη σύγκληση μιας ειδικής Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη, αφιερωμένης στην επίτευξη ειρήνης στη χώρα του.

Η σύνοδος κορυφής θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου 10 σημείων του Κιέβου, το οποίο επιμένει, μεταξύ άλλων, στην αποχώρηση όλων των στρατευμάτων της Ρωσίας από την Ουκρανία και σε καμία εδαφική παραχώρηση εκ μέρους του Κιέβου.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε τη Δευτέρα (12 Δεκεμβρίου) ότι θα ήταν «ανοιχτός» στο ενδεχόμενο να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς για να στοχεύσει τις θέσεις εκτόξευσης των ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έχουν πλήξει υποδομές, εάν η Ρωσία συνέχιζε να στοχεύει μη στρατιωτικές περιοχές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στον Ζελένσκι την Κυριακή ότι προτεραιότητα της Ουάσινγκτον είναι η ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί ότι στοχεύει αμάχους, αλλά ο πόλεμος έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους και έχει σκοτώσει χιλιάδες μη μαχητές.

Ο Γιάν Έγκελαντ, επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, δήλωσε ότι οι «αβίωτες συνθήκες» είναι πιθανό να στείλουν ένα ακόμη κύμα εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών προσφύγων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Στις τελευταίες μάχες, το ρωσικό πυροβολικό σφυροκόπησε σχεδόν 20 οικισμούς γύρω από την κατεστραμμένη ανατολική πόλη Μπαχμούτ και υπήρξε «μαζικός βομβαρδισμός» της νότιας πόλης Χερσώνας, η οποία απελευθερώθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις τον περασμένο μήνα, δήλωσαν τη Δευτέρα Ουκρανοί στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι.

Το Ρόιτερς δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις τελευταίες αναφορές για το πεδίο της μάχης.

Με πληροφορίες από euroactiv.gr

Τί να πει ή μήπως δεν αντέχει; Για πρώτη φορά στα χρονικά ο Πούτιν ακυρώνει την μεγάλη ετήσια συνέντευξη Τύπου στο Κρεμλίνο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: