Ο εμβληματικός Καλατράβα φτιάχνει στο Σικάγο το ομορφότερο αεροδρόμιο του Κόσμου: Ένα μοναδικό αριστούργημα [εικόνες, video]

Άποψη του συνολικού σχεδίου του Καλατράβα για το αεροδρόμιο του Σικάγο Πηγή cantiagocalatrava.com




Το αεροδρόμιο O’Hare Global Terminal στο Σικάγο είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα του κόσμου διακινώντας περισσότερα από 85 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο. Ο εμβληματικός Santiago Calatrava επαναπροσδιορίζει την έννοια του σύγχρονου τερματικού σταθμό με ένα αριστούργημα πολιτικής αρχιτεκτονικής.

Πλαισιωμένο από μια γυάλινη πρόσοψη και μια δραματική στέγη σαν κοχύλι που υψώνεται πάνω από το προαύλιο, το κτίριο ενοποιεί την κεντρική περιοχή του τερματικού σταθμού ενώ καθιερώνεται ως η μοναδική ταυτότητα του O’Hare.

Η θολωτή, γεμάτη φως αίθουσα τερματικού υπενθυμίζει το μεγαλείο των περασμένων ταξιδιών και ενοποιεί όλες τις δραστηριότητες γύρω από μια αίθουσα αναχωρήσεων και αφίξεων που διαθέτει καταστήματα λιανικής μέσα σε έναν καταπράσινο κήπο. Ένας μεγάλος κεντρικός χώρος παρέχει στους επισκέπτες καθαρή ορατότητα και διαισθητική εύρεση του δρόμου.

Οι αναφορές στην εικονογραφία του Σικάγο – το “Y” του Σικάγο που βρίσκεται σε πολλά κτίρια στην πόλη – βοηθούν στην αναζωογόνηση βολικών συνδέσεων με παρακείμενα τερματικά, δορυφόρους αεροδρομίων και βελτιωμένη διεπαφή δημόσιας συγκοινωνίας.

Ένα μελλοντικό σχέδιο Vision που προτείνεται από την Calatrava μετατρέπει την περιοχή απέναντι από το Terminal σε ένα ζωντανό συγκρότημα που μοιάζει με πάρκο.

Ο ανταγωνισμός

Το Τμήμα Αεροπορίας του Σικάγο, το οποίο επιβλέπει όλες τις πτυχές της διοίκησης και διαχείρισης των δύο μεγάλων αεροδρομίων του Σικάγο – του O’Hare (ORD) και του Midway (MDW) – έχει σκιαγραφήσει ένα εκτεταμένο όραμα, το O’Hare 21, για τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου O’Hare και ανταποκρίνεται στις μεταφορικές ανάγκες του 21ου αιώνα.

Η εταιρεία του Calatrava ήταν μέρος μιας μικρής λίστας πέντε διεθνών ομάδων που συμμετείχαν σε διαγωνισμό για να σχεδιάσουν ένα κτίριο ορόσημο τερματικού σταθμού για να αντικαταστήσει τον παλιό τερματικό σταθμό 2 του O’Hare. Μια περαιτέρω ανάπτυξη του Terminal Area Plan (TAP) θα είναι η κατασκευή δύο δορυφόρων, να συνδεθεί στο τερματικό μέσω ενός υπόγειου Automated People Mover (APM).

Ο νέος τερματικός σταθμός και οι συνδεδεμένοι δορυφόροι του θα φιλοξενούν κυρίως διεθνείς αφίξεις –προς το παρόν δρομολογούνται στον Τερματικό Σταθμό 5– με εκσυγχρονισμένες υπηρεσίες για αποσκευές, τελωνεία και μετανάστευση. Αυτή η διαμόρφωση θα επεκτείνει τις δυνατότητες πύλης του τρέχοντος τερματικού σταθμού 2 κατά 25% και θα επιτρέψει απρόσκοπτες συνδέσεις για το εκτιμώμενο 50% των διεθνών αφίξεων που θα μεταφερθούν σε πτήσεις εσωτερικού.

Η Φάση Ι του TAP – συμπεριλαμβανομένου του O’Hare Global Terminal (OGT) και των Satellites – αναμένεται να ολοκληρωθεί μεταξύ 2021 και 2026. Το CDA έχει ορίσει προϋπολογισμό 6,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο στάδιο του TAP. Από αυτά, 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν διατεθεί για την κατασκευή του OGT.

Η ιδέα του Calatrava για την τοποθεσία

Ως κομπλιμέντο για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό του O’Hare Global Terminal, ο Calatrava παρουσίασε ένα όραμα για την πανεπιστημιούπολη O’Hare, η οποία είναι λειτουργικά ανεξάρτητη και μπορεί να πραγματοποιηθεί στο μέλλον.

Αυτή η πρόταση παρουσιάζει ένα ολιστικό όραμα μιας πόλης αεροδρομίου: ένα τέταρτο για το Σικάγο όπου οι τερματικοί σταθμοί των αεροπορικών εταιρειών, τα ξενοδοχεία, τα συνεδριακά κέντρα και τα καταστήματα συγκλίνουν γύρω από μια πολυτροπική ανταλλαγή μεταφορών με εκσυγχρονισμένες συνδέσεις με την πόλη.

Το εξωτερικό του κτιρίου καθιερώνει μια δυναμική παρουσία στην πανεπιστημιούπολη O’Hare, με μια θολωτή οροφή που προβάλλει πάνω από τους Δρόμους Αφίξεων και Αναχωρήσεων. Ο διαφανής γυάλινος τοίχος προσφέρει θέα στους επιβάτες που πλησιάζουν στο κτήριο και ένας μεταφερόμενος σταθμός ATS και νέος θόλος συμβάλλουν στην ένωση ολόκληρης της πανεπιστημιούπολης και στη βελτίωση της πρόσβασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το νέο τερματικό είναι επομένως ταυτόχρονα ένας ενοποιητής της αρχιτεκτονικής της πανεπιστημιούπολης και ένα τολμηρό νέο εικονίδιο για το O’Hare και το Σικάγο.

Η ιδέα του Καλατράβα για τον τερματικό σταθμό

Μια πρώιμη στρατηγική σχεδίασης ήταν ο συνδυασμός του κτιρίου του τερματικού σταθμού με το χώρο της πύλης σε μια κεντρική οντότητα. Αυτή η διαμόρφωση προσφέρει πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα: η συμμετρική παρουσία της στην τοποθεσία παρέχει ένα σαφές σημείο εστίασης για την πανεπιστημιούπολη O’Hare από έξω.

Η ίση εγγύτητά του με τους τερματικούς σταθμούς 1 και 3 επιτρέπει την ευκολία μεταφοράς τόσο για την United όσο και για την American Airlines, καθεμία από τις αεροπορικές εταιρείες που καταλαμβάνει ένα από τα παρακείμενα κτίρια τερματικών σταθμών αντίστοιχα. Η κεντρική τοποθεσία του σταθμού καθιστά επίσης περιττή την ανάγκη επέκτασης του APM στο Terminal 3.

Η πρόταση του Calatrava να ενοποιήσει τον τερματικό σταθμό με το κέντρο σε ένα κεντρικό κτίριο πηγάζει από την προτεραιότητα στην εμπειρία των επιβατών. Όλες οι πύλες και οι λειτουργίες του αεροδρομίου είναι ορατές από μια κεντρική θέαση μετά την ασφάλεια, παρέχοντας σαφή και διαισθητική εύρεση διαδρομής και ευκολία προσανατολισμού.

Οι αποστάσεις με τα πόδια από τις πύλες, μεταξύ των τερματικών σταθμών και τον σταθμό APM είναι μειωμένες λόγω αυτής της διαμόρφωσης. Τα καταστήματα λιανικής και τα καταστήματα τροφίμων και ποτών βρίσκονται μέσα στους εσωτερικούς κήπους στο κέντρο ενός υπέροχου χώρου με φως, με όλες τις πύλες να βρίσκονται γύρω από αυτήν την υπέροχη αίθουσα. Ακόμη και ο διάδρομος διεθνών αφίξεων έχει επιβλητική θέα στον μεγάλο χώρο.

Η συμπαγής μορφή του κτιρίου – που διατηρεί τον απαιτούμενο αριθμό πυλών αεροπορικών εταιρειών – ελευθερώνει επίσης πρόσθετο χώρο ποδιάς για την κίνηση αεροσκαφών ευρείας ατράκτου μεταξύ του Τερματικού και των Δορυφόρων. Μειώνει το αποτύπωμα του κτιρίου κατά 10% και μειώνει το κέλυφός του κατά 20%.

Πολλές βασικές αναφορές στο Σικάγο δημιουργούν μοναδικές εμπειρίες επιβατών. Το μοτίβο του κελύφους από το City of Chicago Seal είναι μια μεταφορά για τις πολυεπίπεδες αξίες της πόλης στη λίμνη. Η οροφή του κτιρίου του τερματικού αντηχεί το τριγωνικό σχήμα του κελύφους, που μοιάζει με ανεμιστήρα, τις απαλές καμπύλες και τις νευρώσεις του.

Ένα καταπράσινο περιβόλι – που παραπέμπει στην πρώιμη ιστορία της τοποθεσίας O’Hare, αρχικά γνωστό ως Orchard Place – προσφέρει στους ταξιδιώτες τη μοναδική εμπειρία της αναμονής για τις πτήσεις τους σε έναν κήπο. Ο σταθμός APM έχει διαμορφωθεί ως “Y” του Σικάγο και επικεντρώνεται στην καρδιά του OGT, παρέχοντας δίκαιη εμπειρία επιβατών για ταξιδιώτες που προορίζονται για πύλες στους δορυφόρους.

Το OGT (O’Hare Global Terminal) θα στεγάζει όλες τις λειτουργίες του αεροδρομίου για επιβάτες που αναχωρούν και αφίξεις, συμπεριλαμβανομένου του check-in και της έκδοσης εισιτηρίων, των ελέγχων, των Federal Inspection Services (FIS) και των υπηρεσιών μεταφοράς για διεθνείς αφίξεις, σαλόνια αεροπορικών εταιρειών, λιανικής και τραπεζαρίας.

Όλες οι λειτουργίες αποσκευών –παράδοση, σάρωση, αποθήκευση, παραλαβή και μεταφορά– βρίσκονται μέσα στο τερματικό. Μια μοναδική και ευέλικτη αίθουσα αποσκευών επιτρέπει αλλαγές διαμόρφωσης σε πραγματικό χρόνο για να ανταποκρίνονται στις εγχώριες και διεθνείς αφίξεις και στις αντίστοιχες ανάγκες του FIS.

Το OGT θα φιλοξενεί 11 πύλες με έως και 17 θέσεις λόγω της χρήσης εύκαμπτων πυλών πολλαπλών ποδιών Ramp System (MARS) που μπορούν να φιλοξενήσουν αεροσκάφη διαφόρων μεγεθών. Επιπλέον 36 πύλες θα βρίσκονται στους Δορυφόρους.

Με πληροφορίες από cantiagocalatrava.com

Πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου για λίγα λεπτά o Mr. Luis Vuitton: Τρομερή μονομαχία με τον Ελον Μασκ που ξαναπέρασε στην κορυφή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: