Ο άγνωστος ερωτικός κόσμος των φιδιών: Ήταν εκεί αλλά δεν την έβλεπαν * Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα θηλυκά έχουν κλειτορίδα [videos]

FILE PHOTO: Οι μέχρι σήμερα έρευνες φαίνεται πως παρέβλεπαν τα γεννητικά όργανα των θηλυκών φιδιών. Τώρα, η αλήθεια αποκαθίσταται. Φωτογραφία: Foto-RaBe/Pixabay.com




Στην περίπτωση που αναρωτιόσασταν, τα  φίδια έχουν κλειτορίδα, αυτό επιβεβαιώθηκε επιστημονικά.

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες εντόπισαν την ερωτογενή ζώνη των θηλυκών φιδιών και, λένε, πως στην πραγματικότητα,  τα θηλυκά έχουν δύο «ημικλειτορίδες» κρυμμένες στην κάτω πλευρά της ουράς τους και χωρισμένες με ιστό.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας λένε ότι είναι πιθανό οι ημικλειτορίδες να δίνουν στα φίδια ευχαρίστηση κατά το ζευγάρωμα, καθώς αποτελούνται από ευαίσθητες δέσμες νεύρων.

«Σε όλο το ζωικό βασίλειο τα γυναικεία γεννητικά όργανα παραβλέπονται σε σύγκριση με τα αντίστοιχα αρσενικά», είπε η υποψήφια διδάκτωρ Μέγκαν Φόλγουελ, η οποία ηγήθηκε της έρευνας.

Τα αρσενικά φίδια και οι σαύρες έχουν δύο «ημιπέη» – σωληνοειδείς δομές με ένα αυλάκι μέσα από το οποίο μπορεί να ρέει το σπέρμα – κάτω από τα λέπια τους.

Παραμένουν ανεστραμμένα μέσα στο σώμα μέχρι το ζευγάρωμα, οπότε εκτείνονται προς τα έξω με στυτικό ιστό.

Τα ημιπέη των ερπετών μπορεί να καλύπτονται από αιχμηρά αγκάθια ή άγκιστρα, τα οποία πιστεύεται ότι έχουν εξελιχθεί για να διασφαλίζεται ότι θα ζευγαρώνουν μόνο  με το ίδιο είδος.

Η  Φόλγουελ ξεκίνησε την έρευνα για τη θηλυκή σεξουαλική ανατομία των φιδιών αφού αναρωτήθηκε γιατί φαινόταν να λείπουν λεπτομερείς περιγραφές στην επιστημονική βιβλιογραφία.

Πίστευε ότι αυτή η έλλειψη πληροφοριών περιόριζε την κατανόησή μας για την αναπαραγωγή σε σπονδυλωτά όπως τα φίδια.

Η συν-συγγραφέας Dr Τζίνα Κρόου-Ρίντελ, από το Πανεπιστήμιο La Trobe, είπε: «Όταν ανοίγεις ένα εγχειρίδιο ανατομίας και φαντάζεσαι ότι έχεις ένα λεπτομερές περίγραμμα των ανδρικών γεννητικών οργάνων, για τα γυναικεία γεννητικά όργανα λείπει ένα ολόκληρο μέρος του, ουσιαστικά .’Οπότε συμπληρώνουμε αυτό το σημείο που λείπει.’

Η ανατομία του θηλυκού φιδιού

Η κυρία Φόλγουελ και η ομάδα της ανατέμνουν αρχικά ένα  Acanthophis antarcticus , ή «αθροιστή θανάτου» και εντόπισαν ένα μικρό όργανο σε σχήμα καρδιάς.

Οι μικροσκοπικές τεχνικές και οι τεχνικές βιο- απεικόνισης, καθώς και η σύγκριση με τα γεννητικά όργανα του αρσενικού φιδιού, έδειξαν ότι δεν ήταν μέρος των αρωματικών αδένων ή ένα υπανάπτυκτο ημιπέος.

«Εξετάσαμε μερικά από τα κύτταρα που βρίσκονται κάτω από αυτό και βρήκαμε ερυθρά αιμοσφαίρια και νεύρα που συνάδουν με τον στυτικό ιστό – όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κλειτορίδας», είπε ο Δρ Κρόου-Ρίντελ.

Στη συνέχεια εξέτασαν ταγεννητικά όργανα οκτώ άλλων ενήλικων θηλυκών ειδών φιδιών από την Αυστραλία, την Κεντρική Αμερική, τη Νότια Αμερική, την Αφρική και την Αραβία και βρήκαν το ίδιο όργανο σε όλα τους.

Αυτές οι ημικλειτορίδες περιγράφονται πλήρως με ανατομικές επιγραφές σε ένα άρθρο στο  Proceedings of the Royal Society B Journal .

Οι ημικλειτορίδες  εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε σαύρες το 1995 , αλλά οι ερευνητές είχαν πει τότε ότι επρόκειτο ουσιαστικά για μικρότερη εκδοχή του “ημιπέους”.

Ωστόσο, οι Αυστραλοί επιστήμονες βρήκαν ότι αποτελούνται από νεύρα και ερυθρά αιμοσφαίρια, συγκρίσιμα με τον στυτικό ιστό.

  • Αυτό υποδηλώνει ότι είναι λειτουργικά και θα μπορούν να διογκωθούν και να διεγερθούν κατά το ζευγάρωμα.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κέιτ Σάντερς είπε: «Αυτό είναι σημαντικό γιατί το ζευγάρωμα φιδιών συχνά θεωρείται ότι περιλαμβάνει εξαναγκασμό του θηλυκού – όχι σαγήνη και αποπλάνηση».

  • Οι ερευνητές λένε ότι η αναπαραγωγή που περιλαμβάνει θηλυκή αποπλάνηση, αντί για εξαναγκασμό με παρενόχληση ή βία, απαντάται στα θηλαστικά αλλά όχι στα ερπετά.

«Νομίζω ότι τα φίδια έχουν μείνει πίσω επειδή είναι φολιδωτά και λίγο, λίγο περίεργα, ειλικρινά», είπε ο Δρ Κρόου-Ρίντελ.

Η διέγερση της κλειτορίδας μπορεί επίσης να έχει χρήσεις πέρα ​​από την ευχαρίστηση, καθώς θα μπορούσε να υποδηλώνει χαλάρωση και λίπανση του κόλπου.

Αυτό μπορεί να λειτουργήσει για να μειώσει τη ζημιά ή την ταλαιπωρία από τα ποινικά άγκιστρα ή τις ακίδες ή να προκαλέσει την ωορρηξία.

Περαιτέρω έρευνα ελπίζει να βρει την απάντηση, εξετάζοντας πόσο σφιχτά είναι τα νεύρα και πού οδηγούν.

 

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian/ The Daily Mail/ The NewYorkTimes

Μία Στιγμή Ιστορίας: Το “ιερό δισκοπότηρο” της άφθονης, καθαρής ενέργειας βρέθηκε* Τεράστιο επίτευγμα της Επιστήμης [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: