Ντελίριο με 4 εκατομμύρια Αργεντίνους στο Μπουένος Άιρες: Xάος, νεκροί, τραυματίες, συμπλοκές με την αστυνομία μετά το πάρτι [videos]

Μια λήψη βίντεο δείχνει παίκτες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αργεντινής κατά τη διάρκεια της παρέλασης με ανοιχτό λεωφορείο στο Μπουένος Άιρες, Αργεντινή, 20 Δεκεμβρίου 2022. EPA/Beto Caratozzolo




Οι πραγματικά πρωτοφανείς και ανεπανάληπτα ξέφρενοι και μαζικοί πανηγυρισμοί για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Αργεντινή,  κατέληξαν σε χάος χθες, καθώς ξέσπασε ακραία βία στους δρόμους του Μπουένος Άιρες μεταξύ οπαδών και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, καθώς οι πρωταγωνιστές – η εθνική ομάδα με επικεφαλής τον Μέσι, αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν με ελικόπτερο.

Αξιωματικοί οπλισμένοι με ασπίδες και ρόπαλα δέχθηκαν επίθεση με πέτρες, φωτοβολίδες και βόμβες μολότοφ στο μνημείο του Οβελίσκου στο κέντρο της πρωτεύουσας λίγες ώρες αφότου οπαδοί προσπάθησαν να πηδήξουν στο λεωφορείο κατά τη διάρκεια της παρέλασης νίκης για να συναντήσουν τον Λιονέλ Μέσι και τους συμπαίκτες του.

Οι ήρωες του Παγκοσμίου Κυπέλλου βρέθηκαν να τους περιμένει με ένα συγκλονισμένο πλήθος περίπου πέντε εκατομμυρίων οπαδών που έκλεισαν τους δρόμους προς τον Οβελίσκο. Ετσι, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια να προσεγγίσουν την πλατεία με το πούλμαν και έφυγαν με ελικόπτερα.

  • Κάποια στιγμή, όταν το λεωφορείο πέρασε κάτω από μια γέφυρα, ένας θαυμαστής πήδηξε κάτω προς το λεωφορείο και ένας άλλος μιμούμενος τον πρώτο “προσγειώθηκε” στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στους δρόμους από κάτω.

 

Ένας άλλος θαυμαστής πέθανε επίσης στο νοσοκομείο τη Δευτέρα, αφού έπεσε από μια στέγη ενώ γιόρταζε τη νίκη 

  • Υπάρχουν επίσης φόβοι για ένα πεντάχρονο αγόρι που βρίσκεται σε κώμα αφού υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι μετά από ένα περιστατικό στην Plaza San Martin όταν ένα κομμάτι μάρμαρο έπεσε από ένα μνημείο κατά τη διάρκεια των εορτασμών. 

Εικόνες άσχημες και λυπηρές

Κάποιοι από τους εκατομμύρια συγκεντρωμένους που παραληρούσαν για το τρίτο παγκόσμιο κύπελλο στην ιστορία της Αργεντινής, έκαψαν φωτογραφίες του αστέρα της Εθνικής Γαλλίας, Κιλιάν Εμπαπέ ενώ εθεάθησαν και κάποιοι που κρατούσαν αυτοσχέδια φέρετρα με την εικόνα του ή κάποιοι άλλοι που κρατούσαν “κρεμάλες” με ομοίωμα του Εμπαπέ.

Η εκπρόσωπος του προέδρου Gabriela Cerruti έγραψε στο Twitter:

«Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές πετούν σε όλη τη διαδρομή με ελικόπτερα επειδή κατέστη αδύνατο να συνεχίσουν οδικώς λόγω της έκρηξης της χαράς».

Αφού πέταξαν πάνω από καίρια σημεία του Μπουένος Άιρες όπου είχαν συγκεντρωθεί οπαδοί, τα ελικόπτερα επέστρεψαν στην έδρα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αργεντινής έξω από την πρωτεύουσα.

Μερικοί οπαδοί συνέχισαν να πανηγυρίζουν στους δρόμους, ενώ άλλοι βγήκαν από το Μπουένος Άιρες μουτρωμένοι, διαμαρτυρόμενοι που δεν μπορούσαν να δείξουν την χαρά και  το σεβασμό τους στην ομάδα που έφερε το πρώτο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της χώρας από το 1986.

  • Μία γυναίκα μάλιστα γδύθηκε τελείως στους δρόμους της πρωτεύουσας καθώς η άγρια ​​θέρμη είχε καταλάβει σύσσωμο το έθνος.

Θυμωμένοι γιατί δεν τους “άγγιξαν”…

«Είμαστε θυμωμένοι γιατί η κυβέρνηση δεν το οργάνωσε σωστά για να μπορέσουμε όλοι να γιορτάσουμε», είπε ο Ντιέγκο Μπεναβίντεζ, 25 ετών, που περίμενε από νωρίς το πρωί να δει την ομάδα. «Μας έκλεψαν το Παγκόσμιο Κύπελλο».

Ο επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Κλαούντιο Τάπια κατηγόρησε τις αρχές επιβολής του νόμου για την αλλαγή των σχεδίων.

«Οι ίδιοι οργανισμοί ασφαλείας που μας συνόδευαν δεν μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε», έγραψε η Tapia στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ζητώ συγγνώμη στο όνομα όλων των πρωταθλητών.

Περίπου το μεσημέρι εκατομμύρια είχαν ήδη συγκεντρωθεί στο κέντρο του Μπουένος Άιρες, με τους κύριους δρόμους να έχουν κλείσει.

Ο κόσμος κρατούσε πανό του Μέσι και του αείμνηστου ινδάλματος, του Ντιέγκο Μαραντόνα, έπαιζε όργανα ή σκαρφάλωνε σε φανοστάτες ή στάσεις λεωφορείων.

Προς το σούρουπο, όταν οι περισσότεροι οπαδοί είχαν ήδη αρχίσει να εγκαταλείπουν το κέντρο του Μπουένος Άιρες, υπήρξαν μεμονωμένες συγκρούσεις μεταξύ μερικών και των αρχών επιβολής του νόμου.

  • Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι πυροσβέστες πήγαν στον Οβελίσκο για να εκδιώξουν ανθρώπους που είχαν εισβάλλει παρανόμως μέσα στο μνημείο.

«Αυτή είναι τρέλα, είναι απερίγραπτη», είπε ο 23χρονος Brian Andreassi, καθώς περπατούσε στο κέντρο της πόλης φορώντας τη φανέλα της ομάδας. ‘Δεν υπάρχουν λέξεις.’

Οι πανηγυριστές κατέλαβαν αυτοκινητόδρομους, λεωφόρους και τις οδούς πρόσβασης στην πρωτεύουσα .

Τέσσερα εκατομμύρια στους δρόμους

Το Παγκόσμιο Κύπελλο και η επιτυχία της ομάδας υπό την ηγεσία του Μέσι έφεραν τα τόσο επιθυμητά καλά νέα για μια χώρα που έχει κολλήσει για χρόνια σε οικονομική ύφεση και υποφέρει από έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού στον κόσμο, με σχεδόν 4 στους 10 ανθρώπους να ζουν στη φτώχεια.

«Υπάρχει μια τεράστια ένωση μεταξύ όλων των Αργεντινών – ενότητα, ευτυχία. Είναι σαν να μπορείς να αναπνεύσεις άλλον αέρα, υπάρχει άλλη ενέργεια στον αέρα», είπε η Victoria Roldán. «Το σώμα και η καρδιά μου θα σκάσουν».

Οι παίκτες ήταν όλοι χαμογελαστοί καθώς παρακολουθούσαν τα πλήθη που προσπαθούσαν  να πλησιάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο λεωφορείο. Υπολογίζεται ότι 4 εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται αστυνομικές πηγές.

 

 

«Γιορτάζω τον τρόπο που ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να τιμήσει την ομάδα μας», έγραψε ο πρόεδρος Αλμπέρτο ​​Φερνάντεζ στα social media μετά τη διακοπή της παρέλασης.

Χιλιάδες είχαν κατασκηνώσει από νωρίς το πρωί της Τρίτης στον Οβελίσκο.

Ο Αργεντινός πρόεδρος κήρυξε εθνική εορτή την Τρίτη, ώστε η χώρα να γιορτάσει τη νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το τραγούδι «Muchachos», το οποίο γράφτηκε από έναν θαυμαστή και έγινε δημοφιλής ανεπίσημος ύμνος για την ομάδα της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο, γέμισε τους δρόμους καθώς οι οπαδοί ενώθηκαν και το τραγουδούσαν ξανά και ξανά.

  • Ορισμένοι οπαδοί απέτισαν επίσης φόρο τιμής στον θρύλο του Αργεντινού ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα, αρχηγό της ομάδας του 1986 που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο και πέθανε πριν από δύο χρόνια, με σημαίες που έφεραν το όνομα και το πρόσωπό του. «Αυτό είναι για τον Ντιέγκο, που το βλέπει από τον παράδεισο», φώναζαν.

«Αυτό είναι ένα πάρτι. Την τελευταία φορά που η Αργεντινή ήταν πρωταθλήτρια, ήμουν 3 ετών, δεν θυμάμαι τίποτα», είπε ο Yael Torchinsky, 39 ετών. «Θέλω να το ζήσω έντονα γιατί ο λαός της Αργεντινής χρειάζεται αυτή την ευτυχία».

Μέχρι τα μέσα του απογεύματος, οι οπαδοί άρχισαν να γεμίζουν την Plaza de Mayo μπροστά από το Κυβερνητικό Μέγαρο, καθώς κυκλοφορούσαν φήμες ότι οι παίκτες μπορεί να πάνε εκεί για μια επανάληψη των εορτασμών που είχαν γίνει εκεί για τη νίκη της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986.

Το θορυβώδες καλωσόρισμα για την ομάδα ξεκίνησε πριν τα ξημερώματα, καθώς χιλιάδες οπαδοί παρατάχθηκαν στους δρόμους περιμένοντας την επιστροφή της ομάδας από το Κατάρ.

 

Και οι “ήρωες” ήρθαν…

Οι παίκτες έλαμπαν καθώς κατέβαιναν από το αεροπλάνο τους στην Ezeiza, έξω από την πρωτεύουσα της Αργεντινής, λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα σε ένα κόκκινο χαλί.

Ο Μέσι ήταν ο πρώτος που βγήκε, κρατώντας το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πλαισιωμένος από τον προπονητή Λιονέλ Σκαλόνι, ο οποίος έβαλε το χέρι του γύρω από τον αρχηγό καθώς περνούσαν μπροστά από μια πινακίδα που έγραφε «Σας ευχαριστούμε, πρωταθλητές».

Την ομάδα υποδέχτηκε το ροκ συγκρότημα La Mosca τραγουδώντας το «Muchachos» και αρκετοί παίκτες, συμπεριλαμβανομένου του Μέσι, διακρίνονταν να τραγουδούν τα λόγια καθώς επιβιβάζονταν στο λεωφορείο που τους μετέφερε στην έδρα της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Αργεντινής.

Το λεωφορείο χρειάστηκε μία ώρα για να ταξιδέψει 6,8 μίλια από το αεροδρόμιο μέχρι την έδρα της AFA, όπου οι παίκτες έγιναν δεκτοί με πυροτεχνήματα.

Το πρωί, ο Μέσι δημοσίευσε στα social media μια φωτογραφία που τον δείχνει να αγκαλιάζει το τρόπαιο του Μουντιάλ δίπλα του την ώρα που κοιμόταν.

Με πληροφορίες από The Daily Mail

Σκηνές παράνοιας στο Μπουένος Άιρες: Με ελικόπτερο η πορεία θριάμβου, παρ’ ολίγον τραγωδία στο ανοικτό λεωφορείο [videos}

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: