New York Times: Για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια επίκειται απεργία των 1.100 εργαζομένων της εφημερίδας

FILE PHOTO: Τα γραφεία της εφημερίδας New York Times, στη Νέα Υόρκη. EPA, JUSTIN LANE




Οι New York Times ετοιμάζονται για την μεγαλύτερη απεργία του προσωπικού τους από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, καθώς τα 1.100 άτομα που εργάζονται στην ιστορική εφημερίδα θα πραγματοποιήσουν αποχή από την εργασία τους για μια ημέρα, αύριο Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου.

Η ιστορική στάση εργασίας έχει οριστεί να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της 8ης Δεκεμβρίου και να διαρκέσει για ένα ολόκληρο 24ωρο.

Αντί να παραδώσουν τα άρθρα τους, οι υπάλληλοι θα θα συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία της εφημερίδας και θα κάνουν πικετοφορία στη 13:00, με εξέχοντες δημοσιογράφους όπως η Nikole Hannah-Jones να έχουν οριστεί ως ομιλητές στην συγκέντρωση.

Σύμφωνα με το συνδικάτο NewsGuild of New York, που εκπροσωπεί δημοσιογράφους, τεχνικούς και άλλα μέλη του προσωπικού των New York Times, οι 1.100 και πλέον εργαζόμενοι που θα απεργήσουν αντιπροσωπεύουν περίπου τα εννέα δέκατα του συνόλου.

«Ελπίζαμε να καταλήξουμε σε μια δίκαιη συμφωνία πριν από την προθεσμία, αλλά περισσότεροι από 1.100 από εμάς είμαστε έτοιμοι να πάρουμε θέση μαζί, ο ένας για τον άλλον και για τους δημοσιογράφους παντού», δήλωσε η δημοσιογράφος Τζένη Βρέντας.

Η επαπειλούμενη απεργία έρχεται καθώς η εφημερίδα και το συνδικάτο NewsGuild εξακολουθούν να βρίσκονται σε αντίθεση για μια σειρά ζητημάτων, ιδιαίτερα τους μισθούς. Οι Times αναφέρουν ότι πρόσφεραν στη συντεχνία «σημαντικές αυξήσεις», αλλά το συνδικάτο απαντά ότι η εφημερίδα «συχνά έχει παραποιήσει τις προτάσεις του».

Τα δύο μέρη βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις από τη λήξη της τελευταίας σύμβασης τον Μάρτιο του 2021. Μετά από ενάμιση χρόνο, οι συνδικαλιστές την περασμένη Παρασκευή, ενημέρωσαν τους Times για τα σχέδιά τους να απεργήσουν.

Και οι δύο πλευρές εργάζονται για να καταλήξουν σε συμφωνία και να αποτρέψουν την 24ωρη απεργία. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν μέχρι χθες βράδυ, και δεν αποκλείεται  με κάποιο τρόπο να επιτευχθεί συμφωνία πριν τεθεί σε ισχύ η στάση εργασίας.

Ένας εκπρόσωπος των NYT είπε ότι «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις» σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του NewsGuild, Wen Zhuang, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν άλλες προγραμματισμένες συναντήσεις, γεγονός που θα καθιστά πολύ πιο δύσκολη την επίτευξη μιας συμφωνίας της τελευταίας στιγμής.

«Είναι πολύ πιθανό η απεργία να γίνει», είπε ο Zhuang.

Η διοίκηση των NYT, ενώ αρχικά έδειχνε αδιάφορη έναντι της απειλής απεργίας, σύμφωνα με μια πηγή, άρχισε να προετοιμάζεται για το σενάριο αυτό. Η επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού των NYT, Jacqueline Welch, ενημέρωσε το προσωπικό χθες Τρίτη, με ένα σημείωμα που έλαβε το CNN, ότι οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στη στάση εργασίας «δεν θα πληρωθούν από την εταιρεία για τη διάρκεια της απεργίας». Η Welch προσθέτει ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ημέρες άδειας για την συμμετοχή στην απεργία.

Επίσης  η διοίκηση της εφημερίδας εργάζεται επίσης για να βρει περιεχόμενο για να γεμίσει το φύλλο κατά την ημέρα της στάσης εργασίας. Μεγάλο μέρος του διεθνούς προσωπικού της εφημερίδας δεν ανήκει στη συντεχνία, που σημαίνει ότι αναμένεται να συνεχίσουν τις ανταποκρίσεις τους.

«Αν και είμαστε απογοητευμένοι που το NewsGuild απειλεί με απεργία, είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε ότι οι Times θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους αναγνώστες μας χωρίς διακοπή», επανέλαβε χθες Τρίτη ένας εκπρόσωπος των NYT.

Με πληροφορίες από CNN

Απαράδεκτη απόφαση: Δικαστήριο των ΗΠΑ σώζει τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: