Νέα συγκέντρωση στα Δικαστήρια για τον θάνατο του 16χρονου: Εκτεταμένα επεισόδια και συλλήψεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κουκουλοφόροι ρίχνουν βόμβες μολότοφ προς αστυνομικές δυνάμεις κατά την διάρκεια επεισοδίων, μετά την πορεία για τον θάνατο του 16χρονου από πυροβολισμό αστυνομικού, Θεσσαλονίκη, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ




Τρεις συλλήψεις έγιναν για τα επεισόδια που προκλήθηκαν, χθες το βράδυ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά το τέλος της πορείας για τον θανάσιμο πυροβολισμό του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη από αστυνομικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στη διάρκεια καταδίωξης.

Πρόκειται για τρεις νεαρούς (ηλικίας 18, 21, και 22 ετών), οι οποίοι οδηγούνται στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία. Από την αστυνομία πραγματοποιήθηκαν επιπλέον 32 προσαγωγές. Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δεν προέκυψε κάτι εναντίον τους.

Στο μεταξύ, συγκέντρωση μπροστά από τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης έχουν προγραμματίσει για σήμερα άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, με αφορμή τον θάνατο του 16χρονου ρομά και εν αναμονή της απόφασης του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου για την προφυλάκιση ή μη του κατηγορούμενου αστυνομικού.

Από την Τροχαία έχουν ανακοινωθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση στην οδό 26ης Οκτωβρίου, στο τμήμα της από την οδό Πολυτεχνείου έως την οδό Εγνατία.

Συλλήψεις στην Αθήνα

Την ίδια ώρα σε δύο συλλήψεις, από τις 26 προσαγωγές που έγιναν, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ το απόγευμα της Τρίτης κατά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά από πυροβολισμό αστυνομικού.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ αναφέρει:

“Με πρωτοβουλία διαφόρων οργανώσεων και συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκε σταδιακή συγκέντρωση 2.500 περίπου ατόμων στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι συγκεντρωμένοι αφού κατέλαβαν το οδόστρωμα της Πανεπιστημίου έμπροσθεν των Προπυλαίων, πορεύθηκαν μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Αιόλου, Σταδίου, Πλατεία Συντάγματος, Όθωνος, Λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας και Πανεπιστημίου.

Ο κύριος όγκος της πορείας, με σταδιακές αποχωρήσεις, κατέληξε στην Πλατεία Ομονοίας στις 20:35. Στο διάστημα της συγκέντρωσης και της πορείας πραγματοποιήθηκαν σταδιακές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο που κινήθηκε η πορεία.

Κατά τη διάρκεια του δρομολογίου και περί ώρα 19:50, αποσπασθείσες ομάδες ατόμων εκδήλωσαν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών στην συμβολή της Πανεπιστημίου με την οδό Σανταρόζα και της Σταδίου με την οδό Αμερικής, καθώς και στην Πλατεία Ομόνοιας, με ρίψη πετρών και άλλων αντικειμένων, με τις διατεθειμένες αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση των αναγκαίων μέσων.

Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί 26 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν οι δύο και την υπόθεση χειρίζεται προανακριτικά η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής”.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην πόλη της Χαλκίδας από ομάδες Ρομά όπως αναφέρει το evima.gr

Συγκεκριμένα, στην περιοχή Καμάρες άναψαν φωτιές και συγκεντρώνονται, προκειμένου να προγραμματίσουν πορεία προς το κέντρο της πόλης αλλά και την αστυνομική διεύθυνση Εύβοιας διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Φωτιές στον Ασπρόπυργο

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης σε καταυλισμό Ρομά στον Ασπρόπυργο και επεισόδια σημειώθηκαν στη Ρόδο με τους Ρομά να εκφράζουν έτσι την οργή τους για τον θάνατο του 16χρονου,που κατέληξε σήμερα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Εξαιτίας της φωτιάς οι συρμοί 1324 και 1325 δεν μπορούσαν να περάσουν από τον σιδηροδρομικό σταθμό Ασπροπύργου και επιστρέφουν σε προηγούμενους σταθμούς.

Κινητοποιήσεις και στη Ρόδο

Τον περιφερειακό δρόμο έξω από τον καταυλισμό των Ρομά στην περιοχή «Καρακόνερο», στην πόλη της Ρόδου, έκλεισαν το βράδυ της Τρίτης δεκάδες Ρομά, κυρίως νεαροί, βάζοντας φωτιά και στήνοντας οδοφράγματα, εκφράζοντας έτσι την αντίδρασή τους στον θάνατο του 16χρονου.

Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου.

Οι οι Ρομά που συμμετείχαν στην κινητοποίηση φώναξαν συνθήματα ζητώντας δικαιοσύνη.

Στο σημείο επενέβησαν ισχυρές δυνάμεις της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής, ενώ ο δρόμος έμεινε για ώρα κλειστός για την κυκλοφορία των οχημάτων.

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Εκτονώθηκε η ένταση που επικράτησε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά την πορεία για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά από αστυνομικά πυρά.

Κουκουλοφόροι πέταξαν αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ σε αστυνομικές δυνάμεις που είχαν στήσει φραγμό στην οδό Εγνατία, στο ύψος του κτιρίου της ΕΥΑΘ και στη συνέχεια κινήθηκαν μέσα από τα στενά της Ροτόντας προς την οδό Αγίου Δημητρίου όπου μεταφέρθηκε η ένταση.

Έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, στήνοντας οδοφράγματα, ενώ φωτιά άρπαξε αποθήκη με έπιπλα και χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής για να μην επεκταθεί.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε χρήση χημικών και κρότου- λάμψης για να τους απωθήσουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, evima.gr, Voria.gr

Βόμβες μολότοφ κατά διμοιρίας των ΜΑΤ με ορμητήριο το ΑΠΘ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: