Μόνο ένας στους 4 Ρώσους στηρίζει τον πόλεμο του Πούτιν: Διέρρευσε δημοσκόπηση του Κρεμλίνου

FILE PHOTO: Άγνωστο τί σκέφτεται η Μοσχοβίτισσα που περνά μπροστά απ’ την έκθεση δρόμου με τους νεκρούς της εισβολής Πούτιν στην Ουκρανία. EPA, YURI KOCHETKOV




Η  υποστήριξη των πολιτών της Ρωσίας στην εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία έχει πέσει κατακόρυφα σε νέα χαμηλά επίπεδα – με μόλις έναν στους τέσσερις να υποστηρίζει τον πόλεμο, όπως προκύπτει από νέα μυστική δημοσκόπηση για λογαριασμό του Κρεμλίνου.

Η έρευνα που διέρρευσε και της οποίας έχει γνώσει ο ανεξάρτητος ειδησεογραφικός οργανισμός Meduza, διεξήχθη από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας [FSO] του Κρεμλίνου και δείχνει ότι μόλις το 25% του κοινού υποστηρίζει τη συνέχιση της αποκαλούμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» του Πούτιν.

Τα στοιχεία από την έρευνα του Κρεμλίνου αποκαλύπτουν επίσης ότι το 55% τάσσεται υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών, από 32% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Ιούλιο, ανέφερε το αντιπολιτευόμενο Meduza.

Οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές ήττες της Ρωσίας στην Ουκρανία και το κοινωνικό βάρος της επιστράτευσης ρίχνουν  γρήγορα την υποστήριξη του κοινού στον πόλεμο. Σημειώνεται πως η “μερική επιστράτευση” ανακοινώθηκε από τον Πούτιν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Δύο πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση Πούτιν είπαν στο Meduza ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει τώρα να περιορίσει τα δημοσκοπικά δεδομένα που δημοσιεύει στο κοινό το VTsIOM (το Ρωσικό Κέντρο Έρευνας Κοινής Γνώμης).

Μια πηγή είπε:

«Μπορεί να έχουμε κάθε είδους αποτελέσματα αυτές τις μέρες — καλύτερα να μην τα έχουμε καθόλου».

Μιλώντας επίσης στο Meduza, ένας πολιτικός σύμβουλος που εργάζεται συχνά με το Κρεμλίνο εξήγησε ότι είναι «καλύτερα να μην αποκαλυφθεί η δυναμική» της αλλαγής της στάσης των Ρώσων απέναντι στον πόλεμο.

Ο κοινωνιολόγος Γκριγκόρι Γιούντιν λέει ότι αυτό το φθινόπωρο οι Ρώσοι ήρθαν αντιμέτωποι με την «κατάρρευση της καθημερινότητάς τους και την αίσθηση του κινδύνου».

Η «απώλεια της πίστης τους στη νίκη» και η «απουσία μιας πειστικής περιγραφής για το πώς ακριβώς θα μπορούσε να κερδίσει η Ρωσία» συμβάλλουν επίσης στη μετατόπιση των απόψεων, λέει ο Γιούντιν.

Με πληροφορίες από Meduza

Η Bundestag αναγνωρίζει ως «γενοκτονία» της ΕΣΣΔ τον Μεγάλο Λιμό στην Ουκρανία την περίοδο 1932-1933

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: