Μήνυμα στις ΗΠΑ για τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών από τον Πρόεδρο του Ισημερινού: «Πρέπει να μοιραστούμε το κόστος»

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο. EPA/JONATHAN MIRANDA VANEGAS




Ο πρόεδρος του Ισημερινού, ο Γκιγιέρμο Λάσο, έκρινε χθες Κυριακή πως θα ήταν δίκαιο η χώρα του και οι ΗΠΑ να μοιραστούν το κόστος του αγώνα κατά της διακίνησης ναρκωτικών, προτού ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

«Είναι σωστό, πιστεύω, να μοιραστούμε το κόστος», είπε ο συντηρητικός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στο λιμάνι της Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά).

«Είναι αλήθεια πως η μάχη διεξάγεται εδώ, στον Ισημερινό, όμως οι νέοι που ωφελούνται δεν είμαι μόνο οι δικοί μας, είναι επίσης οι νέοι και τα παιδιά στις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Το Κίτο επιδιώκει εξάλλου να εξασφαλίσει τη σύναψη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ουάσιγκτον:

«Είμαστε η μοναδική χώρα που βρέχεται από τον Ειρηνικό και δεν έχει (υπογράψει) συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ», τόνισε ο αρχηγός του κράτους, πρώην τραπεζίτης.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, η κυβέρνηση του οποίου λογαριάζει πως χρειάζεται περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια (4,72 δισεκ. ευρώ) για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, μίλησε στον σύμβουλο του αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, τον Κρίστοφερ Ντοντ, για την ανάγκη να προσφερθεί «υποστήριξη» στο Κίτο από την Ουάσιγκτον.

Παρά την απουσία μεγάλων καλλιεργειών των φυτών που αποτελούν πρώτες ύλες στην παραγωγή ναρκωτικών, ή μεγάλων εργαστηρίων, η χώρα 18 εκατομμυρίων κατοίκων έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια από μέρος των οδών διέλευσης σε μείζονα κόμβο της διακίνησης ναρκωτικών που παράγονται στην Κολομβία και στο Περού· σε ετήσια βάση, στην πρώτη χώρα παράγονται κάπου 1.400 τόνοι κοκαΐνης και στη δεύτερη 400, κατά υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών.

Με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ, ο Ισημερινός κατατάχθηκε στην τρίτη θέση παγκοσμίως ως προς τις κατασχέσεις κοκαΐνης το 2020, με 92,5 από τους 1.424 τόνους που κατασχέθηκαν σε όλη την υφήλιο, πίσω από την Κολομβία (όπου κατασχέθηκε το 41%) και τις ΗΠΑ (11%).

Σύμφωνα με το Κολομβιανό Παρατηρητήριο του Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCO), πέρα από τις μαφιόζικες οργανώσεις της χώρας αυτής, στον Ισημερινό δρουν επίσης τα επίφοβα μεξικανικά καρτέλ Σιναλόα και Νέα Γενιά του Χαλίσκο.

Mε πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γουαγιακίλ, Ecuador

Από τις ακτές της… «ρωσικής λίμνης» απογειώνονται τα drones του Πούτιν: Βομβαρδίστηκαν υποδομές καίριας σημασίας στο Κίεβο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: