Μην πεις κουβέντα για τον στρατό του Πούτιν: Σοβιετικού τύπου δρακόντεια μέτρα και ποινές για “ξένους πράκτορες” από σήμερα στη Ρωσία

FILE PHOTO: Αγόρι κοιτάζει φωτογραφία που παρουσιάζει ως απόλυτο κίνδυνο τον Πούτιν, σε υπαίθρια έκθεση στο Κίεβο της Ουκρανίας. EPA, ROMAN PILIPEY




Ένας νέος διευρυμένος νόμος για τους «ξένους πράκτορες» στη Ρωσία τίθεται σε ισχύ  από σήμερα με δρακόντεια μέτρα και ποινές, εντείνοντας την καταστολή της ελευθερίας του λόγου και της αντιπολίτευσης υπό το καθεστώς Πούτιν, καθώς  οι προοπτικές της εισβολής στην Ουκρανία έχουν επιδεινωθεί δραματικά.

Είναι επίσης μια άλλη απόδειξη της αποφασιστικότητας της Ρωσίας να ξεριζώσει αυτό που θεωρεί ως “δυτικές φιλελεύθερες αξίες”, και  έρχεται την ίδια εβδομάδα που το ρωσικό κοινοβούλιο έστειλε στο γραφείο του Πούτιν νομοσχέδιο που επεκτείνει την απαγόρευση στην αποκαλούμενη από το καθεστώς  «προπαγάνδα» LGBT.

Οι ρωσικές αρχές απαγορεύουν από σήμερα 1η Δεκεμβρίου τις δημόσιες συζητήσεις για ένα ευρύ φάσμα μη διαβαθμισμένων στρατιωτικών θεμάτων – κάτι για το οποίο οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι ουσιαστικά θα εμποδίσει το κοινό να μάθει κρίσιμες πληροφορίες για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το διάταγμα 60 σημείων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), που τίθεται σε ισχύ από σήμερα, κάνει λόγο για απαγόρευση δημόσιας συζήτησης για  πληροφορίες που δεν χαρακτηρίζονται ως κρατικό μυστικό, αλλά οι οποίες «μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ξένα κράτη, οργανισμούς και πολίτες κατά της ασφάλειας της Ρωσίας».

  • Μεταξύ των θεμάτων που απαγορεύεται να συζητηθούν είναι η δομή και το μέγεθος των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσης στα απαγορευμένα θέματα περιλαμβάνονται τα όπλα, η ανάπτυξη και  εκπαίδευση των στρατευμάτων, καθώς και το ηθικό των στρατευμάτων και τα εγκλήματα που διαπράττονται από μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα θέματα επιστράτευσης και πολιτικής άμυνας απαγορεύεται επίσης να συζητηθούν ανοιχτά, όπως και οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις της στρατιωτικής και στρατηγικής κατάστασης της Ρωσίας.

Ο κατάλογος της FSB  αναθεωρήθηκε τον περασμένο μήνα για να  συμπεριλάβει πληροφορίες σχετικά με τη μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική εκστρατεία  της Ρωσίας.

  • «Ο σκοπός του ενημερωμένου νόμου με τη λίστα της FSB είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν βλέπουμε τίποτα», δήλωσε την Τετάρτη ο Σεργκέι Κριβένκο, επικεφαλής της ΜΚΟ Citizen, Army & the Law, με έδρα τη Μόσχα.

Όσοι μοιράζονται τις πληροφορίες δημόσια κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν «ξένοι πράκτορες», ένας χαρακτηρισμός της σοβιετικής εποχής με δρακόντειους κανόνες και περιορισμούς.

«Αυτό δεν αναφέρεται μόνο σε ξένους πράκτορες, αλλά και σε απλούς πολίτες που μπορεί να αναγνωριστούν ως διανομείς πληροφοριών που είναι επιζήμιες για τη Ρωσία», είπε ο Κριβένκο στο Sever.Realii, περιφερειακή υπηρεσία του χρηματοδοτούμενου από τις ΗΠΑ ειδησεογραφικού οργανισμού “Radio Free Europe/Radio Liberty” (RFE). /RL) .

«Μέχρι σήμερα, δεν είναι γνωστή ούτε μία περίπτωση εφαρμογής της λίστας [της FSB]», έγραψε ο εξέχων δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πάβελ Τσίκοφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Πέμπτη. «Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι αυτό θα συνεχιστεί».

Επίσης, τίθεται σε ισχύ από σήμερα και ο διευρυμένος νόμος για τους «ξένους πράκτορες» στη Ρωσίας, ο οποίος θα δώσει στις ρωσικές αρχές επιπλέον περιθώρια για να δηλώσουν πολίτες και οργανισμούς «ξένους πράκτορες».

«Για να χαρακτηριστείς ξένος πράκτορας στις μέρες μας, δεν χρειάζεσαι καν ξένη χρηματοδότηση, αρκεί η ξένη επιρροή», είπε ο Alexander Peredruk, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει αρκετούς «ξένους πράκτορες» στο δικαστήριο.

Ορισμένοι δικηγόροι πιστεύουν ότι η λίστα των 60 σημείων ισχύει μόνο για μέλη των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας και δεν περιορίζει τις δημόσιες συζητήσεις για ευαίσθητα αλλά μη διαβαθμισμένα θέματα, σύμφωνα με το Sever.Realii.

Mε πληροφορίες από The Moscow Times/ CNN

 

“Αυτοκτονία”… από εκτελεστικό απόσπασμα; Nεκρός συνταγματάρχης του Πούτιν με 5 σφαίρες στο στήθος – Υπεύθυνος για την τραγική επιστράτευση [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: