Λάπιντ για Νετανιάχου: Θα είναι η πρώτη κυβέρνηση του Ισραήλ που οι ΗΠΑ δεν θα θεωρούν στενότερο σύμμαχό τους

epa10307136 Israeli designate Prime Minister Benjamin Netanyahu (L) and right wing Knesset member Itamar Ben Gvir (R), during the swearing-in ceremony of the new Israeli government the 25th Knesset in Jerusalem, Israel, 15 November 2022. EPA/ABIR SULTAN




Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν έχει ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του και βρίσκεται ήδη σε τροχιά σύγκρουσης τόσο με τους φιλελεύθερους Αμερικανοεβραίους όσο και με την κυβέρνηση Μπάιντεν. Προσθέστε επίσης σε αυτούς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους νεοανακαλυφθέντες συμμάχους του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γιάιρ Λαπίντ προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση του Νετανιάχου «θα είναι η πρώτη στην ιστορία του κράτους που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα θεωρούν ως τον στενότερο σύμμαχό τους».

Οι μεταρρυθμιστές και οι συντηρητικοί Εβραίοι, που είναι από τους πιο σημαντικούς ηγέτες του αμερικανικού Εβραϊσμού, «δεν θα δουν το Ισραήλ ως το δεύτερο σπίτι τους», προέβλεψε.

Ο Λάπιντ μίλησε αφού οι κυβερνητικοί εταίροι του Νετανιάχου δημοσίευσαν λεπτομέρειες για τις συμφωνίες συνασπισμού τους που θα υπογραφούν τις επόμενες ημέρες.

Περιλαμβάνουν δύο σημαντικές «ράγες» της ισραηλινής διπλωματίας: τον νόμο της επιστροφής και την κυριαρχία στους οικισμούς της Δυτικής Όχθης.

Η πρώτη διέπει τις σχέσεις του Ισραήλ με τις εβραϊκές κοινότητες της Διασποράς, η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι οι Αμερικανοεβραίοι.

Η σύγκρουση δεν θα καθυστερήσει. θα γίνει μέχρι τις 31 Μαρτίου, αν όχι νωρίτερα. Αυτή η ημερομηνία είναι όταν το χρονικό πλαίσιο που ορίζεται στις συμφωνίες συνασπισμού για την Κνεσέτ να ψηφίσει νομοθεσία για την εξάλειψη της ρήτρας με την οποία τα εγγόνια όσων είναι Εβραίοι σύμφωνα με το Halacha μπορούν να μεταναστεύσουν αμέσως στο Ισραήλ, ακόμη και αν τα ίδια δεν πληρούν τα κατώτατα όρια, ότι η Ορθοδοξία απαιτεί να θεωρούνται Εβραίοι. Αυτή η ρήτρα Παππού εφαρμόζεται συνήθως σε όσους έχουν εβραϊκή καταγωγή από την πλευρά του πατέρα τους.

Επίδραση στον Αμερικανικό Εβραϊσμό

Όσοι υποστηρίζουν τη ρήτρα έχουν υποστηρίξει ότι ο αντίκτυπος στον Εβραϊσμό των ΗΠΑ είναι ελάχιστος, αλλά το ζήτημα για τους Αμερικανοεβραίους δεν είναι αριθμητικό.

Η κατάργηση της ρήτρας αγγίζει το βαθιά διχαστικό ζήτημα μεταξύ των Αμερικανοεβραίων και του Ισραήλ σχετικά με το «ποιος είναι Εβραίος» και ξαναξυπνά το ερώτημα εάν μακροπρόθεσμα, η κοινότητά τους θα ανταποκρίνεται στον αυστηρά Ορθόδοξο Ορισμό για τον Εβραϊσμό.

Υπάρχει μια ανείπωτη σύμβαση μεταξύ αυτής της κοινότητας και του κράτους του Ισραήλ. πράγματι, μεταξύ του Ισραήλ και όλων των κοινοτήτων της διασποράς. Τους προσφέρει ένα ανεπίσημο ειδικό καθεστώς στο εβραϊκό κράτος, τόσο μέσω της κοινής ιστορίας και κληρονομιάς όσο και ως ασφαλούς καταφυγίου από τον αντισημιτισμό.

Τώρα, κοιτάζοντας το μέλλον, οι μεταρρυθμιστές, οι συντηρητικοί και κοσμικοί Εβραίοι, που ήδη αμφισβητούν τους δεσμούς τους με το Ισραήλ, θα ήταν ακόμη λιγότερο πιθανό να θεωρήσουν ότι το εβραϊκό κράτος έχει κάποια σχέση με τη ζωή τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρόκειται για Εβραίους που ήδη αμφισβητούν εάν οι φιλελεύθερες εβραϊκές αξίες που καθορίζουν την ταυτότητά τους μπορούν να ενταχθούν στο εβραϊκό κράτος.

Νετανιάχιου και Μπάιντεν

Η πιθανή αποδυνάμωση της υποστήριξής τους, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής, θα έρθει τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση του Νετανιάχου θα έρθει επίσης αντιμέτωπη με την κυβέρνηση Μπάιντεν για το ζήτημα της κυριαρχίας στη Δυτική Όχθη, γνωστή και ως Ιουδαία και Σαμάρεια.

Το Ισραήλ απέφυγε να εφαρμόσει κυριαρχία στη Δυτική Όχθη για σχεδόν 56 χρόνια, από τότε που κατέλαβε το έδαφος από την Ιορδανία κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών. Το ζήτημα, εν μέρει, ήταν η κατανόηση ότι πρόκειται για μια διπλωματική κόκκινη γραμμή, η υπέρβαση της οποίας θα είχε σοβαρές συνέπειες για τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε δώσει ένα νεύμα στο Ισραήλ προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της κυριαρχίας στους οικισμούς της Δυτικής Όχθης, αλλά το θέμα ανεστάλη με αντάλλαγμα τις Συμφωνίες του Αβραάμ, υπό την αιγίδα των οποίων το Ισραήλ εξομαλύνει τις σχέσεις με τέσσερις αραβικές χώρες.

Προχωρώντας προς την προσάρτηση

Τώρα, ο Νετανιάχου έχει επιστρέψει στην κατεύθυνση της προσάρτησης, με το Θρησκευτικό Σιωνιστικό Κόμμα να αναφέρει ότι υπάρχει τώρα συμφωνία για την προώθηση μιας πολιτικής για την προώθηση της κυριαρχίας στη Δυτική Όχθη.

Δεν όρισε ποια γεωγραφικά τμήματα της Δυτικής Όχθης ήταν υπό εξέταση, αλλά σε βασικό επίπεδο, πιθανότατα θα περιελάμβανε όλους τους οικισμούς. Αυτά βρίσκονται στην περιοχή Γ, η οποία βρίσκεται υπό στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο των IDF.

Πολλά μέλη του συνασπισμού θα ήθελαν να δουν την ισραηλινή κυριαρχία να εφαρμόζεται σε όλη την Περιοχή Γ.

Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δέσμευση του Νετανιάχου να εξουσιοδοτήσει περίπου 70 φυλάκια στη Δυτική Όχθη. Μια τέτοια κίνηση θα διεύρυνε την κατοχή του Ισραήλ στην Περιοχή Γ και, εξ ορισμού, αυτό το έδαφος πιθανότατα θα προσαρτηθεί.

Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το ζήτημα της κυριαρχίας, αλλά μια κυβερνητική δήλωση για τα φυλάκια  αναμένεται να γίνει εντός 60 ημερών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήταν ιστορικά αντίθετος στην ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα, παρόλο που είναι ισχυρός υποστηρικτής του εβραϊκού κράτους.

Μέχρι σήμερα, ήταν επιφυλακτικός σχετικά με τις δηλώσεις κατά του Ισραήλ, με αξιωματούχους να μιλούν με γενικούς όρους, να προειδοποιούν κατά της εποικιστικής δραστηριότητας, χωρίς να τη συνδέουν με οποιεσδήποτε συνέπειες.

Όμως, από τις εκλογές, η ρητορική έχει αυξηθεί και τώρα αναμένεται να αυξηθεί, μαζί με την πίεση στα παρασκήνια να αναγκάσει τον Νετανιάχου να υποχωρήσει από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στους εταίρους του στο συνασπισμό.

Ιδιαίτερα κακό timing

Το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα κακό, δεδομένου ότι το να προχωρήσουμε με ήπιο τρόπο στην ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα δεν θα ακουστεί θετικά από την πιο αριστερή βάση του Δημοκρατικού Κόμματος καθώς οδεύει προς τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Παίρνοντας αυτή τη θέση, ο Νετανιάχου παίζει επίσης με τη φωτιά με τις Συμφωνίες του Αβραάμ, δεδομένης της προηγούμενης υπόσχεσής του να αναστείλει την προσάρτηση. Οι χώρες της Συμφωνίας του Αβραάμ θα πρέπει τώρα να σταθμίσουν τα οφέλη των συμφωνιών τους έναντι των βημάτων του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

Οι Ισραηλινοί δημοσιογράφοι τείνουν να περιγράφουν τον Νετανιάχου ως πολιτικά επιφυλακτικό, έναν ηγέτη που προτιμά το status quo. Αλλά η επόμενη κυβέρνησή του θα ανατρέψει αυτή την εικόνα, με μια σχεδόν άμεση σειρά διπλωματικών καταιγίδων, με τις οποίες το Ισραήλ θα δοκιμάσει τη Διασπορά και την παγκόσμια αποφασιστικότητα να αποτρέψει την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης.

Με πληροφορίες από jpost.com
Ελλάδα Αθήνα 

Μυρίζει μπαρούτι: Πληροφορίες για συμφωνία Νετανιάχου και εταίρων σε σχέδιο προσάρτησης της Δυτικής Οχθης

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: