Υψηλή παραμένει στην ευρωζώνη η χρήση των μετρητών παρά την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ιδίως λόγω covid

FILE PHOTO: Eυρώ Photo via Pixabay.com/Karolina Grabowska




Τα μετρητά χρησιμοποιήθηκαν για το 59% των συναλλαγών το 2022, έναντι 72% το 2019  ενώ η αύξηση στις ηλεκτρονικές μεθόδους επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας  και ανέρχεται στο 17% το 2022, από 6% το 2019.

Οι ηλεκτρονικές αγορές αυξήθηκαν στο 17% από το 6% το 2019 αλλά οι πληρωμές, ειδικά μέσω κινητών συσκευών, περιορίστηκαν σε άνοδο μόνο κατά 3%.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το ποσοστό των πληρωμών με κάρτα αυξήθηκε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες στο 34% το 2022, με τις ανέπαφες  συναλλαγές να κυριαρχούν.

“Οι κάρτες επιλέγονται για μεγάλα ποσά από τους καταναλωτές που στρέφονται στις ηλεκτρονικές μεθόδους πληρωμής, αλλά εκτιμούν ότι ως επιλογή τα μετρητά», σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σε ποσοστό άνω του 60% οι πολίτες της ευρωζώνης θεωρούν σημαντικό να υπάρχουν μετρητά για να παραμείνουν ενήμεροι για τις δαπάνες τους και να προστατεύσουν το απόρρητο.

«Η ΕΚΤ δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές παραμένουν ελεύθεροι να επιλέγουν τον τρόπο πληρωμής, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον», δήλωσε εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής ο Fabio Panetta και πρόσθεσε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για ένα ψηφιακό ευρώ».

Η επόμενη μελέτη σχετικά με τη στάση των καταναλωτών στη ζώνη του ευρώ θα δημοσιευτεί το 2024.

Με πληροφορίες από ertnews.gr 
Ελλάδα Αθήνα 

Αύξηση κατά 150 εκατ. ευρώ στον τζίρο των επιχειρήσεων τον Οκτώβριο 2022

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: