Είναι η ώρα για βαθιά περισυλλογή, επανεκτίμηση της πορείας και χάραξη στρατηγικής: Η Κύπρος στο λυκαυγές του 2023…

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη του πυλώνα Εκσυγχρονισμός και Ανασυγκρότηση του Κράτους. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΓΙΑΝΝΑΚΗ Λ. ΟΜΗΡΟΥ, Λευκωσία

Η επικείμενη είσοδος στο 2023, συμπίπτει με νέα φαινόμενα αποσταθεροποίησης της παγκόσμιας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να μην «άνοιξε την πόρτα του φρενοκομείου» αλλά απέδειξε πόσο εύθραυστη είναι η περίφημη παγκόσμια ειρηνική συνύπαρξη.

Οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης είναι τεκτονικές, καθώς η παγκοσμιοποίηση των τελευταίων δεκαετιών έθεσε τέρμα στην παλιά πραγματικότητα των τοπικών πολέμων που δεν είχαν ευρύτερες επιπτώσεις και περιορίζονταν στις χώρες και τους λαούς που ήταν άμεσα αναμεμιγμένοι.

Πρώτα θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ρωσο-ουκρανική κρίση έθεσε τέρμα σε μια μακρά περίοδο που ακολούθησε το τέλος του ψυχρού πολέμου και επανάφερε στο προσκήνιο έννοιες όπως «πυρηνικό ολοκαύτωμα», «κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών» και «παγκόσμια ανάφλεξη».

Με λίγα λόγια η ανθρωπότητα επιστρέφει σε συνθήκες αστάθειας, ανασφάλειας και υπαρκτών κινδύνων με εφιαλτικά σενάρια. Η επανάπαυση της Δύσης ότι μετά την κατάρρευση αυτού που ονομάστηκε υπαρκτός σοσιαλισμός θα οδηγούσε σε ολοκληρωτική της επικράτηση, απεδείχθη φενάκη.

Παράλληλα η οικονομική έκρηξη της Κίνας σε συνδυασμό με την σταδιακή ανάκαμψη της ρωσικής ισχύος επανέφεραν το σκηνικό διαίρεσης του πλανήτη σε σφαίρες επιρροής και οδήγησαν σε επάνοδο του ψυχροπολεμικού σκηνικού.

  • Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της τελικής πράξης του Ελσίνκι, με θεαματική προβολή της ρωσικής ισχύος, θέτει τέρμα στην πεπλανημένη εκτίμηση του τέλους του διπολισμού και της αδιαμφισβήτητης επικυριαρχίας της Δύσης στον «μεταδιπολικό» κόσμο.

Η ανθρωπότητα, αν θέλει να αποφύγει ένα τρίτο παγκόσμιο ολοκαύτωμα, είναι υποχρεωμένη μέσα από μια εκ βάθρων επανεκτίμηση των σημερινών αδήριτων πραγματικοτήτων να αναζητήσει νέους δρόμους συλλογικής διαβούλευσης, διαλόγου και τελικά συνεννόησης.

Μια δεύτερη σημαντική παρατήρηση για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία σε παγκόσμιο επίπεδο αφορούν στους κλυδωνισμούς στην οικονομία και την ενεργειακή ανασφάλεια.

Οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία είναι σαρωτικές. Ο πληθωρισμός τρέχει, εξουθενώνοντας την αγοραστική δύναμη, την επάρκεια των μισθών και των εισοδημάτων και υποβαθμίζοντας το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων. Τέλος ο πανικός από τη μείωση του ενεργειακού εφοδιασμού, ιδιαίτερα της Ευρώπης, αναμένεται να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον φαύλο κύκλο των ανατιμήσεων αγαθών και των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας παραμένει, υποδεικνύοντας την ανάγκη καταπολέμησης της φτώχειας, του τερματισμού των ξένων επεμβάσεων αλλά και εξάλειψης της παθογένειας του θρησκευτικού φανατισμού του απεχθούς «Ισλαμικού Κράτους».

Η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου απειλεί την οικολογική ισορροπία και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του πλανήτη. Η κλιματική αλλαγή έχει μετεξελιχθεί σε κλιματική κρίση.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν, σε δραματικούς τόνους, ότι το διοξείδιο του άνθρακα και άλλες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πρέπει επειγόντως να μειωθούν αισθητά παγκοσμίως, με στόχο να αποτραπεί η συνέχιση της αλλαγής κλίματος, η οποία ανεξέλεγκτη, θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για το περιβάλλον, για την ανθρώπινη ζωή, για την παγκόσμια οικονομία και για τις μελλοντικές γενιές.

Ο κόσμος χρειάζεται ένα κοινό παγκόσμιο μέτωπο ενάντια στην αλλαγή κλίματος σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών.

Στο Κυπριακό, είναι η ώρα με ψυχραιμία, νηφαλιότητα αλλά και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε μια αξιολόγηση της πορείας 48 ολόκληρων χρόνων, να διαβουλευθούμε συλλογικά και να θέσουμε σε πανεθνική κλίμακα, την αναγκαία διαβούλευση.

Δίνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι δεν μας βολεύει ούτε η κατοχή, ούτε η διχοτόμηση. Και ότι η αναδιαμόρφωση της στρατηγικής μας αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Προϋπόθεση όμως για κάτι τέτοιο είναι να εγκαταλειφθούν οι ατέρμονες και ανούσιες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό οι οποίες αντιμετωπίζονται με παγερή αδιαφορία από τους πολίτες. Να καθορίσουμε σε ένα περίγραμμα βασικών αρχών το περιεχόμενο της λύσης που επιδιώκουμε και που είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε.

  • Κάτι που θα τερματίσει και την ανώφελη, περιττή και κυρίως επιζήμια διελκυστίνδα για την ονοματολογία και τον τίτλο της λύσης.

Πρώτο καθήκον είναι η διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ως του μοναδικού νομικού υποκείμενου διεθνούς δικαίου. Η οποία πρέπει να αποτελέσει βάθρο και εφαλτήριο κάθε πρωτοβουλίας και δράσης για την επιδίωξη του στόχου της λύσης.

Καμιά έκπτωση, καμιά παραχώρηση, καμιά κίνηση που να οδηγεί σε υποβάθμιση – αποδυνάμωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ούτε οποιαδήποτε παραχώρηση ή ανοχή ή πολιτικές εξίσωσης, αναβάθμισης ή εξομοίωσης προς το παράνομο μόρφωμα των κατεχομένων.

Επανασχεδιασμός αξιοποίησης των ευρωπαϊκών και διεθνών μας ερεισμάτων, μακριά από λογικές απλών διπλωματικών και διακρατικών σχέσεων. Με επιστράτευση ανθρώπινων δυνάμεων που προσφέρονται προς αξιοποίηση σε συγκεκριμένους τομείς. Πλήρης αξιοποίηση της ευρωπαϊκής ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναστολές, δισταγμοί, ολιγωρία στην πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων της Κύπρου, θα συνιστά ασυγχώρητη εθνική αδράνεια και επιπολαιότητα. Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι θα βρίσκει μόνιμα μπροστά της την Κύπρο, σε κάθε απόπειρα επιδίωξης εξομάλυνσης των σχέσεων της με την Ε.Ε.

Πολιτική, διπλωματική και αμυντική θωράκιση των ενεργειακών σχεδιασμών και προγραμμάτων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η μεγιστοποίηση του πολιτικού κόστους για την Τουρκία από τη συνέχιση της εκκρεμότητας του Κυπριακού και της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής.

Είναι η ώρα για βαθιά περισυλλογή, επανεκτίμηση της πορείας και χάραξη στρατηγικής, με αγωνιστικό ρεαλισμό. Με διεκδικητικό πνεύμα, χωρίς λογικές κόπωσης και λιποψυχίας.

* Τέως Προέδρου Βουλής των Αντιπροσώπων.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η ιστορία της Βαρβάρας Μπελ Λοϊζου σαν μυθιστόρημα: Μια Αμερικανίδα, που βίωσε την τραγωδία της Κύπρου και το φασισμό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: