Ιλιγγιώδες πρόστιμο 520 εκατομμυρίων στη Fortnite για βιντεοπαιχνίδι που εξωθούσε ανηλίκους σε αντικοινωνική συμπεριφορά [video]

Visitors play the online game ‘FortNite’ during the annual G-Star global game trade fair at the BEXCO exhibition center in Busan, South Korea, 15 November 2018 (reissued 18 August 2020).EPA/JEON HEON-KYUN *** Local Caption *** 54775528




Η Epic Games, προγραμματιστής και εκδότης του διάσημου βιντεοπαιχνιδιού Fornite, θα πληρώσει 520 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα για να έρθει σε συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές και συγκεκριμένα με την FTC (Federal Trade Commission) για παραβιάσεις του Νόμου για την Προστασία του Απορρήτου των Παιδιών στο Διαδίκτυο (COPPA).

Η FTC είχε ισχυριστεί ότι το παιγνίδι της Epic έφερε σε επαφή παιδιά και εφήβους «με αγνώστους», τους εξέθεσε σε «επικίνδυνα και ψυχολογικά τραυματικές καταστάσεις» και δεν εισήγαγε επαρκή συστήματα γονικού ελέγχου.

«Η προστασία του κοινού, και ειδικά των παιδιών, από εισβολές στην ιδιωτική ζωή στο διαδίκτυο και σκοτεινά μοτίβα είναι κορυφαία προτεραιότητα για την Επιτροπή, και αυτές οι ενέργειες επιβολής καθιστούν σαφές στις επιχειρήσεις ότι η FTC απαντάει σκληρά σ΄αυτές τις παράνομες πρακτικές», δήλωσε η πρόεδρος της FTC, Lina Khan. μία δήλωση.

Η Epic θα πληρώσει δύο πρόστιμα, συμπεριλαμβανομένου ενός προστίμου 245 εκατομμυρίων δολαρίων κατά του καταστήματος και των συστημάτων επιστροφής χρημάτων του Fortnite, και άλλο πρόστιμο 275 εκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο των παιδιών.

Ο πρώτος διακανονισμός αφορά την παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου για την προστασία του απορρήτου των παιδιών στο Διαδίκτυο, αφού η εταιρία φέρεται να συνέλεγε προσωπικές πληροφορίες για ανήλικους παίκτες που δεν είχαν κλείσει ακόμη τα 13, χωρίς να ενημερώνει και να λαμβάνει την συναίνεση από τους γονείς.

Για αυτόν η Epic Games θα καταβάλλει αποζημίωση 275 εκατ. δολαρίων σε οικογένειες που είδαν τα παιδιά τους να παραμένουν κολλημένα στην οθόνη του υπολογιστή τους για πάνω από 12 ώρες την ημέρα, ή και να κλαίνε με λυγμούς, όταν οι γονείς τα απομάκρυναν από το κομπιούτερ.

Ο δεύτερος διακανονισμός ύψους 245 εκατ. δολαρίων είχε να κάνει σύμφωνα με την FTC με «σκοτεινά μοτίβα» που είχαν σκοπό να «ξεγελάσουν» τους παίκτες ώστε να αγοράζουν «προνόμια» που ουσιαστικά δεν πρόσφεραν τίποτε. Οι χρήστες οι οποίοι ήταν πιθανότατα κάτω των 13 ετών δεν είχαν την συγκατάθεση των γονιών για να χρεώνουν τις πιστωτικές τους.

Στον πυρήνα του διακανονισμού βρισκόταν το επιχείρημα της FTC ότι η Epic έλαβε σκόπιμες αποφάσεις να απευθυνθεί σε παιδιά, μέσα από «συνεργασίες μουσικής, διασημοτήτων και επωνυμιών», οι οποίες περιελάμβαναν συμφωνίες με τον Travis Scott, την Ariana Grande και μια εκτενή συλλογή εμπορευμάτων με θέμα το Fortnite .

Παρά τη σκόπιμη απόφαση για αγορά σε παιδιά, η FTC είπε ότι η Epic απέτυχε να «θεραπεύσει» ή να αντιμετωπίσει τις παραβιάσεις. Η FTC χαρακτήρισε τις προσπάθειες της Epic να αντιμετωπίσει το ζήτημα της παρενόχλησης στην πλατφόρμα ως «αδύναμη», σημειώνοντας ότι χρειάστηκαν δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία για να «εισαγάγει επιτέλους η Epic τον γονικό έλεγχο στο παιχνίδι».

Η Epic φέρεται να απέτυχε να λάβει αποφάσεις που θα προστατεύουν τα παιδιά και θα πληρούν τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς, παρά την έρευνα που έδειχνε ότι ορισμένες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της φωνητικής συνομιλίας, παρουσίαζαν «κίνδυνο από την άποψη της αρνητικής κοινωνικής συμπεριφοράς», σύμφωνα με εσωτερικές αναφορές της Epic που επικαλείται η FTC.

«Όλο αυτό το διάστημα, τα παιδιά υφίστανται εκφοβισμό, απειλές και παρενοχλήσεις, μεταξύ άλλων σεξουαλικές, μέσω του Fortnite», ανέφερε η καταγγελία της FTC.

Ο διακανονισμός είναι μεγάλος, ακόμη και με τα πρότυπα της FTC, αλλά δεν πλησιάζει το πρόστιμο των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέστη το Meta, παλαιότερα γνωστό ως Facebook, το 2019.

Ωστόσο, αντιπροσωπεύει ένα αρκετά μεγάλο κτύπημα για μια εταιρεία που συγκέντρωσε κέρδη 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2018 και 2019, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που εξετάστηκαν από το The Verge.

«Φυσικά, για να ενεργοποιηθούν οι γονικοί έλεγχοι, οι γονείς θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουν ότι υπάρχουν», σημείωσε η καταγγελία της FTC. Μόνο το 2019, «πολύ καιρό αφότου η Epic απέκτησε εμπειρικά στοιχεία που δείχνουν μεγάλο αριθμό παικτών Fortnite» κάτω των 13 ετών, η Epic εισήγαγε ένα σύστημα επαλήθευσης ηλικίας.

«Οι νόμοι δεν έχουν αλλάξει, αλλά η εφαρμογή τους έχει εξελιχθεί και οι μακροχρόνιες πρακτικές του κλάδου δεν είναι πλέον αρκετές. Αποδεχθήκαμε αυτή τη συμφωνία γιατί θέλουμε η Epic να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προστασίας των καταναλωτών και να παρέχει την καλύτερη εμπειρία στους παίκτες μας», ανέφερε η Epic σε μια δήλωση.

Με πληροφορίες από cnbc.com
Ελλάδα Αθήνα 

Τετάρτη στις 23:48 ο αήττητος ήλιος αλλάζει… σπίτι: Χειμερινό ηλιοστάσιο με Αρκτίδες και τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: