Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Νέα τεχνολογία φέρνει επαναστατική φόρτιση σε μόλις 72 δευτερόλεπτα χωρίς να «σκοτώνει» τη μπαταρία

Ηλεκτρικό όχημα σε διαδικασία φόρτισης. Φωτoγραφία Mike B via Pexels




Μια ελβετική start-up τεχνολογίας, η Morand, έχει αναπτύξει μια καινούρια τεχνολογία που μπορεί να επαναφορτίσει ένα αυτοκίνητο πόλης σε μόλις 72 δευτερόλεπτα.

Το υβριδικό σύστημα συνδυάζει τις δυνατότητες υπερπυκνωτών και χημικών μπαταριών για να δημιουργήσει ένα ανθεκτικό και εξαιρετικά γρήγορο πακέτο ενέργειας που μπορεί να επαναφορτίζει σε δευτερόλεπτα.

Είναι ιδανικό για εφαρμογές που απαιτούν γρήγορες, ημι-συχνές φορτίσεις περίπου πέντε λεπτών ή και λιγότερο, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν σε διάφορα οχήματα από αυτοκίνητα πόλης και drones έως ηλεκτρονικά ποδήλατα και ηλεκτρονικά σκούτερ, ρομποτική, αμυντικές και σιδηροδρομικές μηχανές.

Τα πακέτα eTechnology χρησιμοποιούν κύτταρα υβριδικών υπερπυκνωτών. Αυτές οι κυψέλες χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με προηγμένους ελεγκτές. Οι ανεξάρτητες δοκιμές από την Geo Technology απέδειξαν την ικανότητα της τεχνολογίας να επαναφορτίζει μια δοκιμαστική μονάδα 7,2 kWh σε 120 δευτερόλεπτα (98% φόρτιση) στα 900A (360 kW).

Ενώ υπάρχουν πολλές τεχνολογίες που μπορούν να φορτίσουν γρήγορα, το πρόβλημα είναι ότι η εφαρμογή τους περιορίζεται από τον αριθμό των κύκλων που μπορούν να εκτελέσουν πριν υποβαθμίσουν τη χωρητικότητα της μπαταρίας.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά πακέτα μπαταριών ιόντων λιθίου, η eTechnology της Monrand βασίζεται σημαντικά λιγότερο σε υλικά όπως το λίθιο και το κοβάλτιο.

Xρησιμοποιείται, αντιθέτως, λίγο λίθιο, και η σύστασή της αποτελείται κυρίως από αλουμίνιο, γραφένιο και άνθρακα.

Με μια πολύ πιο γρήγορη επαναφόρτιση, ανοίγονται νέες δυνατότητες σε όλο το φάσμα των μεταφορών, συσκευών και δραστηριοτήτων. «Με εξαιρετική αντοχή και εκπληκτικά γρήγορους χρόνους φόρτισης, η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας eTechnology έχει έναν τεράστιο αριθμό πιθανών εφαρμογών», δηλώνει ο Benoît Morand, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Morand.

Αν και ο όγκος παραγωγής είναι επί του παρόντος σχετικά χαμηλός σε σύγκριση με τις κυψέλες ιόντων λιθίου, υπάρχουν ήδη σχέδια για αύξηση της παραγωγής.

Mε πληροφορίες από electrichybridvehicletechnology.com 

Project Olympus από τη NASA: Χτίζει με γιγάντιους 3d printers την πρώτη σεληνιακή της αποικία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: