Η Τρίπολη καλεί τις ξένες εταιρείες στη Λιβύη να αρχίσουν ξανά την παραγωγή πετρελαίου μετά και το εμπάργκο στους Ρώσους: Θα είστε ασφαλείς υπόσχεται

FILE PHOTO: Τερματικός σταθμός εξαγωγής πετρελαίου στη Λιβύη. Photo via Twitter




Η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Λιβύης προέτρεψε τους ξένους εταίρους της στον πετρελαϊκό τομέα και στο φυσικό αέριο να ξαναρχίσουν την έρευνες και την παραγωγή, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η ασφάλεια έχει αρχίσει να βελτιώνεται σημαντικά μετά τις συγκρούσεις στις αρχές του έτους.

Οι αντίπαλες διοικήσεις στην Ανατολή και τη Δύση της Λιβύης ανταγωνίζονται για την εξουσία από τον περασμένο Μάρτιο, σε μια αντιπαράθεση που παρεμπόδισε τις προσπάθειες της Λιβύης να αυξήσει απότομα την παραγωγή ως απάντηση στην αύξηση της ευρωπαϊκής ζήτησης για μη ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

  • «Η National Oil Corporation καλεί τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου με τις οποίες έχει υπογράψει συμφωνίες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου να άρουν την ανωτέρα βία που έχουν δηλώσει», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η «ανωτέρα βία» είναι ένα νομικό μέτρο που επιτρέπει στις εταιρείες να απαλλάσσονται από συμβατικές υποχρεώσεις υπό το φως περιστάσεων πέρα ​​από τον έλεγχό τους.

Η NOC είπε ότι η έκκλησή της ακολούθησε μια “ρεαλιστική και λογική ανάλυση της κατάστασης ασφαλείας, η οποία έχει αρχίσει να βελτιώνεται δραματικά”.

Η εταιρεία εξέφρασε «ετοιμότητα να παράσχει κάθε απαραίτητη υποστήριξη… παράλληλα με την παροχή ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος σε συνεργασία με τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές».

Η Λιβύη σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της από περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε 2,0 εκατομμύρια  μέχρι το 2027, δήλωσε ο πρόεδρος της NOC Farhat Bengdara την περασμένη εβδομάδα.

Όταν ανέλαβε τη θέση του τον Ιούλιο, ο Bengdara ήρε την ανωτέρα βία σε όλα τα κοιτάσματα πετρελαίου και τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής της χώρας, καθώς η πολιτοφυλακή με βάση την ανατολική Λιβύη που ελέγχεται από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ, τερμάτισε έναν τρίμηνο αποκλεισμό έξι εξ αυτών – αποκλεισμός που είχε μειώσει την παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια τη μέρα.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναζητήσει εναλλακτικές προμήθειες από την Αφρική για να βοηθήσουν να τερματίσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η Λιβύη, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα αργού στην ήπειρο, έχει πληγεί από χρόνια σύγκρουσης και διχασμού από τότε που μια εξέγερση που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ ανέτρεψε τον δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Ο πρωθυπουργός Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά  διορίστηκε ως μέρος μιας ειρηνευτικής διαδικασίας υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Εθνών μετά τις τελευταίες μεγάλες μάχες το 2020, αλλά το ανατολικό κοινοβούλιο και ο ισχυρός άνδρας του στρατού,  Χαλίφα Χάφταρ, υποστηρίζουν ότι η θητεία του έχει λήξει.

  • Τον Μάρτιο, το κοινοβούλιο διόρισε μια νέα κυβέρνηση για να πάρει τη θέση του, αλλά η αντίπαλη διοίκηση δεν κατάφερε να εγκατασταθεί στην Τρίπολη.

Ο πρόεδρος της NOC Bengdara διορίστηκε από την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά, αλλά έχει δεσμευτεί να “εργαστεί για να αποτρέψει την πολιτική παρέμβαση” στον ζωτικό τομέα.

Η NOC έχει προβλέψει ότι μόνο τα έσοδα από το πετρέλαιο θα ανέλθουν μεταξύ 35 και 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος.

Με πληροφορίες από rfi.fr/AFP

Οι κυρώσεις της Ε.Ε. για το ρωσικό πετρέλαιο φέρνουν σε δύσκολη θέση τους Έλληνες εφοπλιστές: Τι δήλωσε ο Μαρινάκης…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: