Η πτωχευμένη Αργεντινή βρήκε ένα λόγο να πανηγυρίζει: Διαφθορά και εξαθλίωση στη χώρα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας [βίντεο]

epaselect epa10373435 Argentina supporters celebrate after winning the FIFA World Cup Qatar 2022 at the Obelisco in Buenos Aires, Argentina, 18 December 2022. Argentina defeated France 4-2 in a penalty shoot-out after a 3-3 draw to win the World Cup for the third time. EPA/RAUL MARTINEZ




Ένας απίστευτος τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου, ίσως ο καλύτερος όλων των εποχών. Μια εξαιρετική νίκη για την Αργεντινή που στέφει την καριέρα του σούπερ σταρ Λιονέλ Μέσι. Μια νέα ελπίδα για μια χώρα σε βαθιά κρίση.

Ο δημοσιογράφος HANS VON DER BURCHARD καταγράφει για το Politico τους πανηγυρισμούς αλλά και την πραγματικότητα στην ένδοξη χώρα του tango

Η Αργεντινή κέρδισε τη Γαλλία στη διαδικασία των πέναλτι, αφού ο αγώνας έληξε ισόπαλος 3-3, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να ξεχυθούν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες για να πανηγυρίσουν, να φωνάξουν και να χορέψουν. Ο οβελίσκος, το μνημείο ορόσημο της πρωτεύουσας της Νότιας Αμερικής που φιλοξενεί πάνω από 17 εκατομμύρια ανθρώπους στον ευρύτερο οικισμό της, καλύφθηκε γρήγορα από μια λαοθάλασσα.

Περίπου 15 τετράγωνα βόρεια του οβελίσκου, μπροστά από το μπαρ Locos por el fútbol (Τρελός για το ποδόσφαιρο) στη γειτονιά Recoleta, ορισμένοι οπαδοί πέρασαν τη διαδικασία των πέναλτι προσευχόμενοι, γονατιστοί με το κεφάλι και τα χέρια κάτω στο έδαφος, μόνο για να ξεσπάσει σε φρενήρεις ζητωκραυγές και κλάματα.

«Είναι απίστευτο. Δεν έχω λόγια. Αυτό σημαίνει τόσα πολλά για εμάς», είπε ο Henrique Ferenz, ο οποίος είχε ακολουθήσει την προσπάθεια της Αργεντινής για μια τρίτη νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο με τον γιο του Ignacio μπροστά από το μπαρ.

Όπως το 1986

«Μου θυμίζει πολύ το 1986», είπε, αναφερόμενος στην τελευταία νίκη της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο υπό τον θρύλο του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είναι επίσης τεράστια ανακούφιση, δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε».

Τα λόγια του Ferenz συνοψίζουν ένα γενικό συναίσθημα που έχει αναπτυχθεί σε μια πασίγνωστη παθιασμένη από το ποδόσφαιρο αλλά και σε κρίση κρίση χώρα τις τελευταίες εβδομάδες: Καθώς η La Albiceleste προχωρούσε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κατάρ, φτάνοντας σε προημιτελικούς και ημιτελικούς και τελικά στον τελικό ενάντια στον πρώην κόσμο Πρωταθλήτρια Γαλλία, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονταν όλο και περισσότερο νέες ελπίδες και μια αίσθηση ευφορίας – μια κατάσταση που πολλοί στη χώρα, η οποία χαρακτηρίζεται από φαινομενικά μόνιμες οικονομικές κρίσεις και καλπάζουσα υποτίμηση του νομίσματος, δεν γνώριζαν για πολύ καιρό.

Ήταν κάποτε μια πλούσια χώρα

Κάποτε, πριν από περίπου 100 χρόνια, μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, η Αργεντινή αντιμετώπισε διάφορα οικονομικά κραχ τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά τα τελευταία χρόνια ήταν ιδιαίτερα πικρά. Ο πληθωρισμός έφτασε σχεδόν το 100% φέτος, εξαλείφοντας γρήγορα τις αποταμιεύσεις και πολλά όνειρα, ειδικά στη μεσαία τάξη. Όσοι μπορούν να επενδύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε ευρώ ή δολάρια, τα οποία μπορούν να ανταλλαχθούν με πέσο Αργεντινής στην ημινόμιμη μαύρη αγορά σε πολύ καλύτερες συνθήκες από την επίσημη ισοτιμία.

Η αριστερή κυβέρνηση του προέδρου Alberto Fernández προσπαθεί να σταθεροποιήσει τόσο το νόμισμα όσο και την οικονομία περιορίζοντας ή φορολογώντας τις εξαγωγές των κύριων προϊόντων της χώρας -αγροτικά αγαθά όπως η σόγια, το κρέας και το σιτάρι- αλλά οι επικριτές λένε ότι αυτά τα προστατευτικά μέτρα απλώς επιδείνωσαν την οικονομική εξαθλίωση της Αργεντινής. Στους δρόμους του Μπουένος Άιρες και αλλού, ο αριθμός των αστέγων και εκείνων που προσπαθούν απεγνωσμένα να ζήσουν αναζητώντας κάδους απορριμμάτων για ανακυκλώσιμα προϊόντα έχει αυξηθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια.

Ποδόσφαιρο το… όπιο του λαού

Η νίκη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, φαίνεται να έχει, έστω για μια στιγμή, εξαφανίσει το γενικό αίσθημα απογοήτευσης και αποτυχίας που έχει κυριεύσει εδώ και καιρό τη χώρα.

«Είμαστε πρωταθλητές! Όλος ο κόσμος μας κοιτάζει σήμερα! Δεν μπορώ να σας περιγράψω το συναίσθημα που νιώθω», φώναξε η Angelica López από το Μπουένος Άιρες, καθώς ρωτήθηκε από το POLITICO τι σήμαινε η νίκη για την Αργεντινή. Και μερικά δευτερόλεπτα αργότερα εξαφανίστηκε μέσα σε ένα πλήθος που χορεύει ξέφρενα στο ρυθμό των τυμπάνων.

Σε χορωδία, ο κόσμος τραγούδησε την εθνική του υπερηφάνεια και επευφημούσε τον Μέσι, τον 35χρονο σούπερ σταρ της Αργεντινής ομάδας, ο οποίος την Κυριακή πέτυχε τον μακροχρόνιο ανεκπλήρωτο στόχο του να στεφθεί η καριέρα του κατακτώντας το παγκόσμιο πρωτάθλημα – κάτι που πολλοί Αργεντίνοι, και πιθανώς ο ίδιος, δεν το πίστευε πια. Σε ένα φινάλε υψηλής έντασης που χαρακτηρίστηκε από δραματικές ανατροπές, ο Μέσι σημείωσε δύο γκολ και ήταν για άλλη μια φορά κεντρικό πρόσωπο.

«Έχουμε συνηθίσει να μας ξυλοκοπούν, γι’ αυτό ξέρουμε πώς να αντιμετωπίζουμε τις καλές και τις κακές στιγμές», δήλωσε ο Αργεντινός προπονητής Lionel Scaloni στην εθνική τηλεόραση. «Το να είσαι στην κορυφή είναι κάτι μοναδικό, μια απίστευτη απόλαυση».

Η χαραμάδα ελπίδας και τα κοιτάσματα

Αν και είναι απίθανο η νίκη αυτή καθαυτή να έχει απτό αντίκτυπο στην οικονομική κατάσταση της χώρας και του λαού της, από τους οποίους σχεδόν το 40% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, η ελπίδα και η περηφάνια που ανακαλύφθηκε ξανά έρχονται σε μια στιγμή όπου μια νέα πολιτική και οικονομική η προοπτική για την Αργεντινή θα μπορούσε να αυξάνεται.

Παρά τα πολλά χρόνια οικονομικής ύφεσης, πολιτικών κακών χειρισμών και αχαλίνωτων υποθέσεων διαφθοράς, η χώρα της Νότιας Αμερικής διατηρεί πολλές δυνατότητες χάρη σε ορυκτές πηγές όπως το φυσικό αέριο -με το κοίτασμα «νεκρής αγελάδας» στην Παταγονία να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα σχιστολιθικού φυσικού αερίου στον κόσμο- και λιθίου, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό για τις μπαταρίες σε ηλεκτρικά οχήματα και ηλεκτρονικά. Δυτικοί ηγέτες όπως ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον να στηρίξουν την Αργεντινή στην εκμετάλλευση αυτών των πόρων.

Επιπλέον, το επόμενο έτος θα μπορούσε επίσης να δει την επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του μπλοκ Mercosur -που περιλαμβάνει την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη- η οποία τώρα φαίνεται πιο πιθανή καθώς ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα έχει ορκιστεί καλύτερη προστασία το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Η αισιοδοξία για τη συμφωνία έχει επίσης αυξηθεί καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και οι αυξανόμενες εντάσεις με την Κίνα οδήγησαν σε αλλαγή γνώμης πολλών Ευρωπαίων πολιτικών που αντιτίθενται εδώ και καιρό στη συμφωνία, αλλά τώρα βλέπουν την ανάγκη να σφυρηλατήσουν στενότερους δεσμούς με τις δημοκρατίες στη Νότια Αμερική.

Οι υποστηρικτές της συμφωνίας λένε ότι θα γκρεμίσει τους προστατευτικούς φραγμούς στην Αργεντινή και τις γειτονικές της χώρες και θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Οι επερχόμενες εκλογές

Η αλλαγή θα μπορούσε επίσης να έρθει σε εθνικό πολιτικό επίπεδο, καθώς η Αργεντινή θα διεξαγάγει γενικές εκλογές τον Οκτώβριο του επόμενου έτους, στις οποίες η αριστερή κυβέρνηση πρόκειται να αμφισβητηθεί από πιο φιλικούς προς την αγορά υποψηφίους τόσο από ένα κεντροδεξιό μπλοκ όσο και από ένα νέο φιλελεύθερο κόμμα .

Κάποιοι στο Μπουένος Άιρες θυμήθηκαν την Κυριακή ότι η τελευταία φορά που η Αργεντινή κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1986, ήταν μόλις τρία χρόνια μετά την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας, και ότι η φετινή νίκη σηματοδότησε μια μοναδική στιγμή καθώς η χώρα ξεκίνησε μια νέα δημοκρατική μονοπάτι.

«Ίσως, με λίγη τύχη, η σημερινή νίκη θα μπορούσε να είναι ο προάγγελος μιας πολιτικής και οικονομικής ανανέωσης που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η χώρα μας», είπε ο Γκιγιέρμο Αλμπέρτο, ένας ποδοσφαιρόφιλος που κάνει πάρτι στους δρόμους της Recoleta του Μπουένος Άιρες.

Πηγή Politico

Επεισόδια σε πολλές γαλλικές πόλεις μετά την ήττα στον τελικό του Μουντιάλ. Συγκρούσεις οπαδών με την Αστυνομία [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: