Η προσπάθεια του Κατάρ για εξαγορά επιρροής παγκοσμίως: Ο ρόλος του δικτύου Al Jazeera, που πρακτορεύει τα συμφέροντα του Εμίρη

FILE PHOTO: epa10373241 FIFA president Gianni Infantino (L), Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani (C), the Emir of Qatar, and French president Emmanuel Macron (R) attend the award ceremony after the FIFA World Cup 2022 Final between Argentina and France at Lusail stadium in Lusail, Qatar, 18 December 2022. EPA, Ronald Wittek




Άρθρο γνώμης του Politico, (των Jonathan Schanzer και Hussain AbdulHussain) επισημαίνει ότι το σκάνδαλο Qatargate της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) δεν είναι η μόνη ένδειξη των προσπαθειών του Κατάρ να εξαγοράσει επιρροή παγκοσμίως.

Το Κατάρ ασφαλώς αρνείται όλες τις κατηγορίες, όπως και η Εύα Καϊλή. Ωστόσο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση της Καϊλή που περιγράφει το Κατάρ ως «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα».

Το πώς το Κατάρ κέρδισε τη διεκδίκηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπορεί να προμήνυε την υπόθεση Καϊλή. Σημειώνεται ότι από την έναρξη των αγώνων οι κατηγορίες για δωροδοκίες και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κορυφωθεί. Και αν τα γεγονότα αποδείξουν την υπόθεση του βέλγου εισαγγελέα, αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος που δωροδόκησαν την Καϊλή και άλλους αξιωματούχους της ΕΕ..

Από το 2016, το Κατάρ – ένα έθνος μόνο 300.000 πολιτών – έχει ξοδέψει 198 εκ. δολάρια για να αγοράσει επιρροή εντός της Ουάσιγκτον, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση πίσω από την πολύ μεγαλύτερη Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα.

Εν τω μεταξύ, τα χρήματα του Κατάρ δεν είναι δύσκολο να βρεθούν στην Ευρώπη. Φέτος, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει 5 δις δολάρια σε έργα στην Ισπανία.

Το Κατάρ κατέχει περίπου 10 δις στερλίνες σε βρετανικά ακίνητα, ενώ άλλοι ευρωπαϊκοί επενδυτικοί στόχοι περιλαμβάνουν τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ελβετία.

Το Κατάρ είναι ευρέως γνωστό ότι παρείχε οικονομική ή υλική υποστήριξη σε εξτρεμιστικές ομάδες όπως οι Ταλιμπάν, η Χαμάς, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, ακόμη και η Αλ Κάιντα.

Αλλά αντί να τιμωρήσει το Κατάρ γι’ αυτό, η Δύση προσβλέπει σταθερά στη Ντόχα ως συνομιλητή, ζητώντας ουσιαστικά από τη χώρα να βοηθήσει στην επίλυση περιφερειακών προβλημάτων στα οποία συνέβαλε.

Επισημαίνεται ο ρόλος της επιχείρησης ΜΜΕ του Κατάρ, Al Jazeera. Αρχικά ιδρύθηκε ως εργαλείο απέναντι στους γείτονες του Κατάρ στον Κόλπο, με τα χρόνια το ειδησεογραφικό μέσο έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια αυτοκρατορία. Σήμερα, διατηρεί τις δραστηριότητές της στις Η.Π.Α.

Και το 2020, το Υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε την AJ+ – την κάπως νεότερη επιχείρηση μέσων κοινωνικής δικτύωσης του δικτύου, η οποία διαδίδει μηνύματα στα Αγγλικά, Γαλλικά, Αραβικά και Ισπανικά – να εγγραφεί σύμφωνα με τον Νόμο για την εγγραφή ξένων δρώντων (Foreign Agents Registration Act).

Ωστόσο, η πλατφόρμα αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι το Al Jazeera είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός, επομένως οι θυγατρικές του δεν θα μπορούσαν να είναι πράκτορες μιας ξένης κυβέρνησης.

Φυσικά, το δίκτυο αποφεύγει να καλύψει την καταπιεστική εσωτερική πολιτική, πόσο μάλλον τις διαμάχες γύρω από την επιρροή του Κατάρ παγκοσμίως, σημειώνεται μεταξύ άλλων.

ΠΗΓΗ: Politico, Jonathan Schanzer, Hussain AbdulHussain – It’s not just the EU that needs to scrutinize Qatar’s influence campaigns

Κι όμως… Το αμερικανικό Forbes γράφει ότι η Ουκρανία μπορεί τελικά να αποκτήσει τους ρωσικούς πυραύλους S-300 από την Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: