Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ 2.700 χρόνια μετά: Από το χριστιανικό θαύμα του Τυφλού, μπροστά στα μάτια των σύγχρονων επισκεπτών του Ισραήλ [videos]

FILE PHOTO: Η κολυμβήθρα του Σιλωάμ έχει επιπλέον ιδιαίτερη σημασία για τους Χριστιανούς: Αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, ως η θέση στην οποία ο Ιησούς έστειλε ένα «εκ γενετής τυφλό άτομο”, προκειμένου να ανακτήσει πλήρως την όρασή του. Screenshot via YouTube




Το Ίδρυμα Πόλης του Δαβίδ θα ξεκινήσει τις ανασκαφές στην Κολυμβήθρα του Σιλωάμ και θα την ανοίξει στο κοινό, ανακοίνωσε σήμερα η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ [ΑΑΙ].

Η κολυμβήθρα του Σιλωάμ είναι ένας αρχαιολογικός και ιστορικός χώρος εντός της Πόλης του Δαβίδ που ήταν μέρος του συστήματος υδροδότησης της Ιερουσαλήμ κατά τη βασιλεία του βασιλιά Εζεκία και κατασκευάστηκε πριν από περίπου 2.700 χρόνια .

Η κολυμβήθρα χρησίμευε ως δεξαμενή για την πηγή Γιών από την οποία το νερό εκτρέπονταν και αποθηκεύονταν σε υπόγειες σήραγγες. Ορισμένοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι χρησιμοποιήθηκε ως τελετουργικό λουτρό (mikveh) για να εξαγνιστούν οι προσκυνητές πριν συνεχίσουν να επισκέπτονται τον Ναό.

Το 1880, μια επιγραφή γραμμένη στα αρχαία εβραϊκά που καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο το νερό οδηγούνταν στην δεξαμενή από την πηγή Γιών ανακαλύφθηκε στην τοποθεσία και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης. Η επιγραφή χρονολογείται από την εποχή του Εζεκία.

 

 
Τα σχέδια της AAΙ για τις ανασκαφές

Με την πάροδο του χρόνου, η κολυμβήθρα του Σιλωάμ έγινε στόχος έρευνας και ανασκαφών για αρχαιολόγους από όλο τον κόσμο, αλλά η ανασκαφή της AAΙ στοχεύει να αποκαλύψει πλήρως την κολυμβήθρα για πρώτη φορά στην ιστορία από τότε που χτίστηκε.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των ανασκαφών, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν τον χώρο και την πρόοδο που σημειώνεται στην έκθεσή του στο κοινό . Η κολυμβήθρα του Σιλωάμ θα προστεθεί σε μια διαδρομή που ξεκινά από την Πόλη του Δαβίδ και καταλήγει στα ίχνη του Δυτικού Τείχους.

«Η πισίνα του Σιλωάμ στο Εθνικό Πάρκο Πόλης του Δαβίδ στην Ιερουσαλήμ, είναι μια τοποθεσία ιστορικής, εθνικής και διεθνούς σημασίας», δήλωσε ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Moshe Lion.

«Μετά από πολλά χρόνια αναμονής, σύντομα θα μπορούμε να αποκαλύψουμε αυτόν τον σημαντικό χώρο και να τον κάνουμε προσβάσιμο στα εκατομμύρια των επισκεπτών που επισκέπτονται την Ιερουσαλήμ κάθε χρόνο».

Η κολυμβήθρα του Σιλωάμ αναφέρεται αρκετές φορές στην Αγία Γραφή. Ο Ησαΐας αναφέρει τα νερά της κολυμβήθρας. Eπίσης αναφέρεται στην κατασκευή της σήραγγας του Εζεκία.

Για τους Χριστιανούς, η κολυμβήθρα του Σιλωάμ έχει επιπλέον ιδιαίτερη σημασία: Αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, ως η θέση στην οποία ο Ιησούς έστειλε ένα «εκ γενετής τυφλό άτομο”, προκειμένου να ανακτήσει πλήρως την όρασή του.

 

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από Jerusalem Post

Aρχαίες επιγραφές, ιστορικά ναυάγια και χαμένοι ναοί: Oι δέκα κορυφαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της χρονιάς που φεύγει [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: