Η Κύπρος ως εναλλακτική πηγή ανεφοδιασμού: Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν νέα αποθέματα φυσικού αερίου

FILE PHOTO: Ο πρώην Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, κάνει δηλώσεις μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, Λευκωσία. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Ο πρώην υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης εξήγησε στην ιστοσελίδα του Έθνους πως «ενώ από μόνη της η ανακάλυψη στο κοίτασμα αερίου Δίας μπορεί να μην είναι μεγάλη, σίγουρα σωρευτικά με τα υπόλοιπα τέσσερα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί μπορούν να επιτρέψουν στην Κύπρο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα και της περιοχής αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ως εναλλακτική πηγή ανεφοδιασμού».

Όπως αναφέρεται, στην απεξάρτηση της Ευρώπη κατά 10-15% από το ρωσικό φυσικό αέριο μπορεί να συμβάλει η Κύπρος μετά την ανακάλυψη νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6 (160 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κύπρου) από την κοινοπραξία Eni-TotalEnergies, φτάνοντας συνολικά τα πέντε μαζί τον Κρόνο, την Αφροδίτη, την Καλυψώ και τον Γλαύκος τα οποία έχουν ήδη βρεθεί.

Παράλληλα ανοίγονται νέες προοπτικές για το ενδεχόμενο να υπάρχουν νέα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή ενώ οι ενεργειακές εξελίξεις ενδέχεται να επιταχύνουν και την έναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Ενδεικτικό είναι ότι με μια συντηρητική εκτίμηση για το εύρος των κοιτασμάτων υπολογίζεται ότι η Κύπρος μπορεί να διαθέτει 400 δις κυβικά μέτρα, 400 pcm.

Συνολικά, η Κύπρος χρειάζεται 1 pcm το χρόνο, ενώ η Ευρώπη το 2020-2021 εισήγαγε 155 pcm από τη Ρωσία. «Αν πάρουμε τα 400 Pcm για ένα έργο 20ετίας σημαίνει ότι η Κύπρος από μόνη της μπορεί να συμβάλει από 10-15% των ποσοτήτων που εισήγαγε η ΕΕ από την Ρωσία το 2020-2021.

Από κει φαίνεται ο ρόλος που η Κύπρος μπορεί να παίξει ως μέρος της λύσης της απεξάρτησης της Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο δήλωσε στο ethnos.gr ο κ. Λακκοτρύπης.

Νέα δεδομένα στη Μεσόγειο με τις κινήσεις Αίγυπτου, Λιβάνου και Ισραήλ, στο κάδρο και η Κύπρος: Γεωπολιτικά παιχνίδια από ενεργειακή “δίψα”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: