Η Καβάλα «γέφυρα» πολιτισμού Ελλάδας και Σουηδίας με «όχημα» τη μουσική τζαζ: Συνάντηση φοιτητών από τις δύο χώρες

Photo via ΑΠΕ-ΜΠΕ: Τις φωτογραφίες παραχώρησε η επιμελήτρια του Σουηδικού Σπιτιού στην Καβάλα Elisabeth Gullberg




Φοιτητές και καθηγητές τζαζ μουσικής από την Ελλάδα και τη Σουηδία συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην πόλη της Καβάλας, στο πλαίσιο της 3ης Ελληνο-Σουηδικής συνάντησης, που διοργάνωσαν το δημοτικό ωδείο Καβάλας (ΔΩΚ), το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, τα τμήματα τζαζ του Ιόνιου Πανεπιστημίου και το Fridhems Folk High School της Σουηδίας.

Φοιτητές και φοιτήτριες, μαζί με τους καθηγητές τους, φιλοξενήθηκαν στην Καβάλα και στο Σουηδικό Σπίτι που λειτουργεί στην πόλη και εργάστηκαν ομαδικά, με στόχο την αλληλεπίδραση και τη γνωστική ανταλλαγή ιδεών και μουσικών εκφράσεων.

Σκοπός της συνάντησης ήταν επίσης η δημιουργία ενός δικτύου προσωπικών επαφών, για την ενδυνάμωση και τη δημιουργία νέων σχέσεων μεταξύ των φοιτητών αλλά και των καθηγητών των δύο χωρών, που οι διοργανωτές ευελπιστούν να αποτελέσουν τα θεμέλια μελλοντικών συνεργασιών.

Το πρόγραμμα της διήμερης συνάντησης περιελάμβανε κοινές πρόβες, master classes, και μια τελική συναυλία φοιτητών και καθηγητών, το βράδυ της Κυριακής, στην αίθουσα «Γιάννης Α. Παπαϊωάννου» του ΔΩΚ, ενώ υπήρχαν και δράσεις ανοιχτές στο ευρύ κοινό.

Η δράση υλοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση διακεκριμένων καθηγητών και συνθετών: του Anders Vestergård, υποδιευθυντή στο Fridhems Folk high school, του Δήμου Δημητριάδη, Κοσμήτορα της σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου (ο οποίος διευθύνει το μοναδικό στην Ελλάδα πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών τζαζ), του Ελληνοσουηδού καθηγητή κιθαρίστα και μουσικοσυνθέτη Andrea Hourdakis, και του ειδικά προσκεκλημένου, διεθνώς διακεκριμένου Έλληνα κοντραμπασίστα, συνθέτη και παραγωγού, Πέτρου Κλαμπάνη.

Στο διάστημα της παραμονής τους στην Καβάλα, οι νέοι φοιτητές από τη Σουηδία που φιλοξενήθηκαν στο καθόλα εντυπωσιακό κτίσμα του Σουηδικού Σπιτιού είχαν την ευκαιρία ενημερωθούν για την ιστορία της πόλης και τους κοινούς δεσμούς συνεργασίας ανάμεσα στη χώρα τους και την Καβάλα, που χρονολογείται από την εποχή του μονοπωλίου καπνού στα τέλη του 19ου αιώνα.

Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καβάλα, Ελλάδα

«Μαγευτικές εικόνες με επικά συναισθήματα»: O Γκιγιέρμο ντελ Τόρο χαρακτηρίζει «συγκλονιστικό επίτευγμα» το σίκουελ του Avatar [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: