Γενναία κίνηση από το Εθνικό Μουσείο Σκωτίας δείχνει το δρόμο και για τα Γλυπτά: Επιστρέφει στον Καναδά ξύλινο τοτέμ έναν αιώνα μετά

Το ξύλινο τοτέμ που θα μεταφερθεί από το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας στην Βρετανική Κολομβία. Screenshot via National News/aptnnews.ca




Την επιστροφή ενός ξύλινου τοτέμ που κατασκευάστηκε το 1855και ανήκε σε κοινότητα ιθαγενών στον Καναδά, αποφάσισε το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας

Η απόφαση να επιστραφεί το εν λόγω αντικείμενο ανακοινώθηκε από τον διευθυντή του μουσείου, ο οποίος είπε ότι οι «δύσκολες κληρονομιές» που σχετίζονται το αποικιακό παρελθόν της Βρετανίας, τον έκαναν να επανεξετάσει τη μοίρα του αντικειμένου.

Σύμφωνα με την Daily Mail, το συγκεκριμένο γεγονός λαμβάνει χώρα εν μέσω γενικότερων αυξανόμενων εκκλήσεων για «πολιτιστική αποκατάσταση» που ενθαρρύνει ιστορικά ή πολιτιστικά αντικείμενα να επιστραφούν στη χώρα προέλευσής τους μετά από κατάσχεση,  λεηλασία ή απόκτησή τους παρά τη  θέληση των ιδιοκτητών τους.

Η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ονόματι ”Returning Heritage” που εδώ και καιρό αγωνίζεται για την επιστροφή κειμηλίων,  είπε ότι η επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες που ανήκουν είναι μια πράξη που σημαίνει πολλά περισσότερα από τον επαναπατρισμό ενός αντικειμένου.

«Μια τέτεοια πράξη αντιπροσωπεύει μια αυξανόμενη αναγνώριση της ανάγκης να διορθωθούν οι αδικίες που διαπράχθηκαν στο παρελθόν», είπαν εργαζόμενοι της ΜΚΟ.

Το αίτημα εγκρίθηκε επισήμως την περασμένη εβδομάδα από το διοικητικό συμβούλιο των Εθνικών Μουσείων της Σκωτίας και στη συνέχεια εγκρίθηκε από τον Υπουργό Συντάγματος, Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτισμού.

Οι Nisga’a είναι ένας αυτόχθονος λαός του Καναδά που κατοικεί στην κοιλάδα του ποταμού Nass της βορειοδυτικής Βρετανικής Κολομβίας.

Το ξύλινο τοτέμ που αναμένεται να επαναπατριστεί, είναι ένα κοντάρι που σκαλίστηκε από κόκκινο κέδρο το 1855 από τον καλλιτέχνη Oyea Tait, σε μνημόσυνο του τότε αρχηγού της φυλής των Nisga’a, του Ts’aawit.

Δείχνει μια σειρά από αλληλένδετες φιγούρες που σχετίζονται με την οικογενειακή ιστορία του Ts’aawit.  Το κοντάρι αρχικά στεκόταν μπροστά από το σπίτι των συγγενών του Ts’aawit στο χωριό Ank’idaa στον ποταμό Nass. Το 1929, ο Καναδός Marius Barbeau αγόρασε το κοντάρι από τους ιδιοκτήτες του Nisga’a για λογαριασμό του Βασιλικού Μουσείου της Σκωτίας, το οποίο αργότερα έγινε το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας.

Εκτέθηκε τον επόμενο κιόλας χρόνο και πιο πρόσφατα στεγάστηκε στη γκαλερί Living Lands στο μουσείο στο Εδιμβούργο.

«Οφείλουμε την προώθηση  της κατανόησης και του διαλόγου όσον αφορά σε εκθέματα που σχετίζονται με την αποικιακή ιστορία του έθνους μας και τις δύσκολες κληρονομιές του. Είμαστε στην ευχάριστη να ανακοινώσουμε ότι θα μεταφέρουμε το τοτέμ στους ανθρώπους του και στον τόπο όπου η πνευματική του σημασία γίνεται πιο έντονα κατανοητή. Ελπίζουμε ότι αυτό θα αποτελέσει την αρχή για μια γόνιμη και συνεχή σχέση με τη Nisga’a», δήλωσε ο δρ. Chris Breward, Διευθυντής των Εθνικών Μουσείων της Σκωτίας.

Όπως είναι φυσικό, το συγκεκριμένο θέμα ανοίγει έναν νέο κύκλο συζητήσεων γύρω από την μακροχρόνια διαμάχη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Με πληροφορίες από Daily Mail

 

Ήταν βρώμικο παιχνίδι, ήταν πόλεμος, λέει ο Χάρι: Νέες βόμβες για το Παλάτι στο επίσημο trailer της σειράς του Netflix

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: