‘Ετοιμοι να στείλουν Patriot στην Ουκρανία οι Αμερικανοί: Το αμυντικό σύστημα που προκαλεί τρόμο στους Ρώσους

FILE PHOTO: Συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων εδάφους αέρος MIM-104 Patriot EPA/Tytus Zmijewski




Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στη φάση της οριστικοποίησης των σχεδίων τους για την αποστολή πυραυλικών αμυντικών συστημάτων Patriot στην Ουκρανία, μια απόφαση που ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμη και εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ανέφεραν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει από τους Δυτικούς εταίρους της να της στείλουν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, μεταξύ των οποίων και πυραύλους Patriot, για να προστατευθεί από τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς. Στόχος των βομβαρδισμών αυτών έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα οι ενεργειακές υποδομές της χώρας.

Αυτά τα αμυντικά συστήματα, όπως οι Patriot της εταιρείας Raytheon Technology Corp, είναι κατασκευασμένα για να αναχαιτίζουν εισερχόμενους πυραύλους.

Δύο από τους αξιωματούχους, που μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο ότι δεν θα κατονομαστούν, είπαν ότι η ανακοίνωση μπορεί να γίνει ακόμη και την Πέμπτη. Αναμένεται η επίσημη έγκριση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν.

“Είσαστε εγκληματική οργάνωση” κατηγορεί το ΝΑΤΟ ο Μεντβέντεφ 

O πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει ήδη προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ να μην χορηγήσει στην Ουκρανία αντιαεροπορικές συστοιχίες Patriot και αποκάλεσε τη Βορειοατλαντική Συμμαχία μια «εγκληματική οντότητα».

«Αν, όπως άφησε να εννοηθεί (ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς) Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ προμηθεύσει τους Ουκρανούς φανατικούς με συστήματα Patriot μαζί με προσωπικό του ΝΑΤΟ, αυτοί θα γίνονταν αμέσως νόμιμος στόχος των ενόπλων δυνάμεών μας», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο Telegram.

Δεν κατέστη σαφές από το μήνυμά του αν στόχος θα γίνονταν τα συστήματα Patriot, οι ουκρανικές δυνάμεις ή το προσωπικό του ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ/Λονδίνο, Βρετανία

Συνεκπαίδευση δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ στη Νέα Πέραμο [photo]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: