Επί 160 χρόνια πίνακας του Σεζάν έκρυβε ένα μυστικό σε… κοινή θέα: Έναν ακόμη Σεζάν! [photos]

FILE PHOTO: Αυτοπροσωπογραφία του Πολ Σεζάν, “πατέρα της μοντέρνας τέχνης”. Screenshot via YouTube




H επικεφαλής συντηρήτρια του Μουσείου Τέχνης του Σινσινάτι, Σερένα Ούρι, έκανε μια τακτική επιθεώρηση του πίνακα του Πολ Σεζάν «Νεκρή φύση με ψωμί και αυγά» όταν παρατήρησε κάτι «περίεργο».

Για ένα έργο τέχνης που χρονολογείται από το 1865, η εμφάνιση μικρών ρωγμών δεν ήταν έκπληξη. Αλλά ήταν συγκεντρωμένες σε δύο συγκεκριμένες περιοχές, αντί να είναι  ομοιόμορφα διάσπαρτες στον καμβά. Επιπλέον, αποκάλυπταν  μικροσκοπικές λάμψεις λευκού που ξεχώριζαν σε αντίθεση με την παλέτα της λεγόμενης «σκοτεινής» περιόδου του Γάλλου ζωγράφου.

«Σκέφτηκα ότι μπορεί να υπάρχει κάτι από κάτω που πρέπει να δούμε», είπε ο Ούρι σε συνέντευξή της στο CNN.

Η  συντηρήτρια ζήτησε από μια τοπική ιατρική εταιρεία να φέρει ένα φορητό μηχάνημα ακτίνων Χ στο μουσείο, όπου ένας τεχνικός σάρωσε την ελαιογραφία πλάτους 2,5 ποδιών σε διάφορα μέρη.

Καθώς η Ούρι εξέταζε τη σειρά των εικόνων ψηφιακά χρησιμοποιώντας το Photoshop, είδε «λευκές κηλίδες» που έδειχναν την παρουσία περισσότερης λευκής χρωστικής.

«Προσπαθούσα να καταλάβω τι στο καλό ήταν… μετά το γύρισα (90 μοίρες)», θυμάται. «Ήμουν ολομόναχη  αλλά νομίζω ότι είπα «ουάου» δυνατά».

Όταν η σάρωση περιστράφηκε κατακόρυφα, εμφανίστηκε μια εικόνα ενός άνδρα, με τα μάτια, τη γραμμή των μαλλιών και τους ώμους του να διαγράφονται σκουρόχρωμα. Δεδομένης της στάσης του σώματος της φιγούρας, η Ούρι και οι συνάδελφοί της στο μουσείο πιστεύουν ότι είναι ο ίδιος ο Σεζάν.

«Νομίζω ότι η γνώμη όλων είναι ότι πρόκειται για αυτοπροσωπογραφία… Ποζάρει με τον τρόπο που θα ήταν μια αυτοπροσωπογραφία: με άλλα λόγια, μας κοιτάζει, αλλά το σώμα του είναι γυρισμένο.

«Αν ήταν ένα πορτρέτο κάποιου άλλου εκτός του εαυτού του, πιθανότατα θα ήταν εντελώς μετωπικό», πρόσθεσε.

Αν συμβαίνει πράγματι αυτό, θα είναι από τις πρώτες καταγεγραμμένες απεικονίσεις του ζωγράφου, ο οποίος ήταν στα 20 του όταν ολοκληρώθηκε η συγκεκριμένη νεκρή φύση.

  • Ο Σεζάν είναι γνωστό ότι έχει δημιουργήσει περισσότερες από δύο δωδεκάδες αυτοπροσωπογραφίες, αν και σχεδόν όλες ολοκληρώθηκαν μετά τη δεκαετία του 1860 και εκτελέστηκαν σε μεγάλο βαθμό με μολύβι.

«Είμαστε στην αρχή της διαδικασίας να ανακαλύψουμε όσα περισσότερα μπορούμε για το πορτρέτο», είπε μέσω email ο Peter Jonathan Bell, επιμελητής ευρωπαϊκών έργων ζωγραφικής, γλυπτικής και σχεδίων του μουσείου.

«Αυτό θα περιλαμβάνει τη συνεργασία με ειδικούς στον Σεζάν σε όλο τον κόσμο για την ταυτοποίηση του προσώπου και την ανάληψη περαιτέρω απεικόνισης και τεχνικής ανάλυσης για να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς θα ήταν το πορτρέτο και πώς έγινε.

Αναπάντητα ερωτήματα

Μέρος της συλλογής του Μουσείου Τέχνης του Σινσινάτι από το 1955, η «Νεκρή φύση με ψωμί και αυγά» ζωγραφίστηκε σε ρεαλιστικό στυλ — εμπνευσμένο από την ισπανική και φλαμανδική περίοδο του μπαρόκ — που ο Σεζάν χρησιμοποίησε νωρίς στην καριέρα του.

Αργότερα ανέπτυξε μια πιο πολύχρωμη αισθητική υπό την καθοδήγηση του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Camille Pissarro, πριν πρωτοστατήσει στο πιο δομημένο στυλ του μετα-ιμπρεσιονιστικού κινήματος.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1860, ο Σεζάν ανέπτυξε μια νέα τεχνική ζωγραφικής, χρησιμοποιώντας συχνά ένα μαχαίρι παλέτας για να εφαρμόσει χρώμα. Αλλά αν το κρυφό πορτρέτο του ήταν ένα πείραμα που πήγε στραβά, ή αν απλώς χρησιμοποίησε έναν παλιό καμβά για να εξοικονομήσει χρήματα, παραμένει θέμα εικασίας.

Μια άλλη πιθανότητα, λέει ο Ούρι , είναι ότι ο ζωγράφος ξαφνικά ένιωσε έμπνευση και «χρειαζόταν έναν καμβά» — μια θεωρία που υποστηρίζεται από το γεγονός ότι φαίνεται να μην έχει αφαιρέσει πολύ χρώμα πριν ξεκινήσει τη δουλειά.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι δεν το  έσβησε», εξήγησε ο Ούρι.

Πολλά άλλα ερωτήματα παραμένουν, συμπεριλαμβανομένων των χρωμάτων που χρησιμοποίησε ο Σεζάν και του πόσο ολοκληρωμένο ήταν το αρχικό του πορτρέτο.

Οι ειδικοί του μουσείου ελπίζουν να αναλύσουν τον πίνακα χρησιμοποιώντας προηγμένες διαδικασίες σάρωσης, όπως η πολυφασματική απεικόνιση, η οποία θα μπορούσε να αποκαλύψει το υποκείμενο σχέδιο αξιολογώντας υφές αόρατες στο ανθρώπινο μάτι. Η φασματοσκοπία φθορισμού ακτίνων Χ, εν τω μεταξύ, θα μπορούσε να αποκαλύψει ποια χημικά στοιχεία υπάρχουν και, επομένως, ποιες έγχρωμες χρωστικές χρησιμοποιούνται από τον καλλιτέχνη.

Από τότε που έκανε την ανακάλυψη τον Μάιο, η Ούρι καθάρισε τον πίνακα και αραίωσε το βερνίκι στην επιφάνειά του. Επιστρέφει σε κοινή θέα, μαζί με μια εικόνα της ακτινογραφίας, από τις 20 Δεκεμβρίου.

Περαιτέρω σαρώσεις και αναλύσεις θα μπορούσαν να συνεπάγονται τη μεταφορά του έργου τέχνης σε άλλο ίδρυμα, παρουσιάζοντας υλικοτεχνικές προκλήσεις και που σημαίνει ότι οι επισκέπτες του μουσείου μπορεί να χάσουν την ευκαιρία να δουν έναν από τους δύο – ή αναμφισβήτητα, τώρα, τρεις – Σεζάν στη συλλογή του.

«Δεν μπορείς απλά να το βάλεις στο αυτοκίνητό και να το πας στο Σικάγο», είπε η Ούρι.
«Το πορτρέτο υπήρχε από τότε που το ζωγράφισε, και υπάρχει από το 1955 (που το αποκτήσαμε)», πρόσθεσε, «άρα δεν υπάρχει βιασύνη».

 

 

 

 

Με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: