Δημοσκόπηση Pulse: Μπροστά η ΝΔ, κλωθογυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε βάλτο το ΠΑΣΟΚ, καμπανάκι η «επανεμφάνιση» των καταδικασμένων ναζί

FILE PHOTO: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Ρεπορτάζ Ηellas Journal

Μια ακόμη δημοσκόπηση επιβεβαιώνει τις τάσεις αυτής της εποχής, όπως διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε η PULSE και μεταδόθηκαν από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ στο 8% διαμορφώνεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση  τα στοιχεία της έρευνας, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 34% με αναγωγή επί των εγκύρων, έναντι 26% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Qatargate και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή, δείχνει να χάνει μία ποσοστιαία μονάδα, πέφτοντας στο 10,5%, ενώ, με βάση το δείγμα της έρευνας που διεξήχθη στις 18 και 19 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή 1.103 πολιτών κάθε κοινωνικής βαθμίδας, η νέα Βουλή θα είναι εξακομματική, καθώς το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5%, η Ελληνική Λύση 4% και το ΜεΡΑ25 ποσοστό 3%.

Παράλληλα, το κόμμα Έλληνες που έχει ιδρύσει ο καταδικασμένος συμμορίτης νεοναζί Ηλίας Κασιδιάρης βρίσκεται στο 2,5%, πολύ κοντά στο κατώφλι του 3% (σε άλλες δημοσκοπήσεις το πιάνει).

Αυτό θα είναι όπως έγκαιρα έχει επισημάνει η Hellas Journal, ένα τεράστιο πρόβλημα, μια τρομακτική ήττα του πολιτικού συστήματος καθώς αν η πρώτη φορά είναι αφέλεια, η δεύτερη είναι έγκλημα.

Κατά τα λοιπά, τόσο στη συγκεκριμένη όσο και σε άλλες δημοσκοπήσεις αυτών των ημερών καταγράφεται σημαντική διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι στην καλύτερη περίπτωση μένουν μόλις 6 μήνες για τις επόμενες εκλογές που φυσικά έχουν την ιδιαιτερότητα ότι θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Αυτό ως γνωστό συνήθως αποδεσμεύει κοινωνικές δυνάμεις και είθισται να βοηθά τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά τα μικρότερα.

Όμως αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Οι χαμένοι της δημοσκόπησης δείχνουν λιγότερο ο ΣΥΡΙΖΑ που πάντα ελπίζει σε ένα δυναμικό φίνις για να κλείσει την ψαλίδα όσο το δυνατόν περισσότερο και περισσότερο το ΠΑΣΟΚ.

Το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη δείχνει να βρίσκεται σε μεγάλη τρικυμία και αυτό καταγράφεται από το εκλογικό σώμα. Και ενώ σύμφωνα με τη λογική θα έπρεπε τέτοια εποχή να συσπειρώνεται ακόμη περισσότερο και να σταθεροποιεί τα ποσοστά του κοιτώντας προς το 15%, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Κατρακυλά προς το 10% που είναι το κατώτατο ψυχολογικό όριο, σε περίπτωση φυσικά που προσδοκά να έχει ρόλο στις εξελίξεις.

Και όπως επισημαίνουν δημοσκόποι στην HJ, αν στις πρώτες εκλογές δεν κρατηθεί η ΝΔ αρκετά κάτω από το 35% και με το ΣΥΡΙΖΑ σε απόσταση από 6 έως 8 μονάδες, τότε στις δεύτερες εκλογές που θα έρθουν νομοτελειακά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει βάσιμη προσδοκία να πετύχει ακόμη και την αυτοδυναμία.

Φυσικά, κάθε εβδομάδα, σε ένα τοπίο που θυμίζει πολλές φορές κινούμενη άμμο μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, αλλά όπως λένε όλοι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη στιγμή.

Απλώς, οι νεοναζί αποτυπώνουν τη φρίκη…

Πόσοι θέλουν αυτοδυναμία και για ποιο κόμμα

Στην ερώτηση για το αν προτιμούν αυτοδυναμία ενός κόμματος ή κυβέρνηση συνεργασίας, τα αποτελέσματα δίνουν… ντέρμπι. Οι απαντήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι μοιρασμένες, ωστόσο, οι περισσότεροι, ακόμη και αριστεροί ψηφοφόροι, προτιμούν, σε περίπτωση αυτοδυναμίας, μία κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, με τα ποσοστά για μία πιθανή αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπονται σε σημαντικό βαθμό.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός και διαχείριση των κρίσεων

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να απολαμβάνει μία διαφορά 11 μονάδων σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό εκείνων που δεν θεωρούν κατάλληλο κανέναν από τους δύο.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 39% των απαντήσεων ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός, έναντι 28% του Αλέξη Τσίπρα. Στο ίδιο ποσοστό (28%), κυμαίνεται και το ποσοστό των πολιτών που δεν επιθυμούν κανέναν από τους δύο.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση των κρίσεων, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης παρουσιάζουν ενδιαφέρον.




Σε θέματα ανάπτυξης και οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται μακράν καταλληλότερος, με 37%, έναντι 26% του Αλέξη Τσίπρα και μόλις 7% του Νικου Ανδρουλάκη. Σημαντικό είναι το ποσοστό που δεν θεωρεί κανέναν κατάλληλο, το οποίο διαμορφώθηκε στο 23%.

Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει μεγάλα ποσοστά αποδοχής, φτάνοντας στο 45%, έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα και 4% του Νίκου Ανδρουλάκη.

Μικρότερη είναι η απόσταση στο θέμα της διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 35%, έναντι 27% του ΣΥΡΙΖΑ και 8% του Νίκου Ανδρουλάκη. Η απάντηση «κανένας από τους τρεις» συγκέντρωσε το 24%.

Στην τελευταία κατηγορία καταλληλότητας, που αφορά τη διαφάνεια, εντοπίζονται τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό (28%), έναντι 10% του Νίκου Ανδρουλάκη και 26% της απάντησης «κανένας από τους τρεις».

Δικαστική συνδρομή ζητούν από τις ΗΠΑ οι Ελληνες εισαγγελείς που ερευνούν τις παρακολουθήσεις μέσω Predator

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: