“Μη ακριβή” τα περί συμφωνίας Τουρκίας-ΗΠΑ για αναβάθμιση των F16, λέει ο κ. Δένδιας: Αλλά η Hellas Journal ΔΕΝ μίλησε για συμφωνία κ. υπουργέ…

FILE PHOTO: Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Ως «μη ακριβή», χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί συμφωνίας των ΗΠΑ με την Τουρκία για αναβάθμιση των τουρκικών F16.

«Δεν είναι ακριβή αυτά που γράφει μερίδα του τύπου ή το διαδίκτυο περί συμφωνίας των ΗΠΑ με την Τουρκία για εκσυγχρονισμό των τουρκικών F16. Αυτό μπορώ να σχολιάσω”, τόνισε.

“Από κει και πέρα είναι λάθος, δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον να προκαταβάλει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών την πολιτική ή την νομοθετική στάση των ΗΠΑ, μιας υπερδύναμης. Μπορεί για τη ΝΔ εκλογικά να είναι επωφελέστατο αλλά θα ήταν λάθος για τη χώρα», ανέφερε ο κ. Δένδιας, κατά τη συζήτηση στη βουλή του κρατικού προϋπολογισμού του 2023.

Μόνο που η ιστοσελίδα μας δεν αναφέρθηκε σε συμφωνία. Γράψαμε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Σημειώσαμε τα εξής:

Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας για την αγορά των αμερικανικών F16 από την Άγκυρα, φαίνεται έχουν ολοκληρωθεί σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικής πηγής, στην Ουάσιγκτον.

Δεν έγινε γνωστό ακόμα το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Αν, δηλαδή, είναι θετικό ή αρνητικό.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ερωτήθηκε από τους Έλληνες ανταποκριτές (ΕΡΤ, Hellas Journal και ΑΠΕ-ΜΠΕ) αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, ούτε να τις διαψεύσει, φυσικά.




Ο κ. Δένδιας έστειλε εκ νέου μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα δεν θα σταματήσει να απαντά στην αναθεωρητική επεκτατική πολιτική της συντονισμένα με τους συμμάχους και εταίρους της και τόνισε ότι η Ελλάδα θα απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και δεν θα διολισθήσει στο πεδίο του παραλογισμού και της επιθετικότητας της.

Ο κ. Δένδιας μίλησε για συγκεκριμένη, συγκροτημένη νεωτερική εξωτερική πολιτική, που όπως είπε, ενισχύσει τη γεωπολιτική θέση της χώρας, στη βάσει του διεθνές δίκαιου για το σεβασμό στην εθνική κυριαρχία και την ακεραιότητα όλων των κρατών για την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων.

«Με τις σημαντικές αμυντικές συμφωνίες που υπογράφηκαν έχε ενισχυθεί το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας. Και η Τουρκία ενοχλείται από αυτό. Δεν θα έπρεπε όμως. Αντίθετα θα έπρεπε να επιδιώξει την αποκλιμάκωση με διάλογο επί της διαφοράς μας και με συγκεκριμένη βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, χωρίς απειλές πολέμου, πυραύλων ή νυχτεριών αφίξεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε:

«Αντί να κάνει αυτό η Τουρκία, κατασκευάζει εχθρούς από το Αιγαίο μέχρι τον Ατλαντικό δημιουργεί όξυνση προωθώντας πρωτοφανή σχέδια αναθεωρητισμού και επεκτατισμού και παραβιάζοντας κάθε μέρα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

«Είναι ιστορική η διεύρυνση του τουρκικού αναθεωρητισμού και των τουρκικών διεκδικήσεων της Τουρκίας, από το 1973 μέχρι σήμερα» τόνισε ο κ. Δένδιας και κατέθεσε στη βουλή 16 χάρτες, που απεικονίζουν με αδιάψευστο τρόπο τις τουρκικές, παράνομες και μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις της Τουρκίας.

«Δεν θα σταματήσουμε συντονισμένα με τους εταίρους και συμμάχους μας να απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις», είπε, και έδωσε έμφαση στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με τη Γαλλία και την Αίγυπτο που όπως είπε αναγνωρίζουν το αυτονόητο της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδος.

«Στις προκλήσεις της Τουρκίας εμείς απαντάμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και δεν θα διολισθήσουμε στο πεδίο του παραλογισμού και της επιθετικότητας της. Τα δόγματα του 19ου αιώνα έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Και είμαι βέβαιος ότι και ο τουρκικός λαός θέλει σταθερότητα, θέλει μια Τουρκία που θα σέβεται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και θα συνεργαστεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αυτή την Τουρκία αναζητά και η Ελλάδα, της καλής γειτονίας με όλους για την σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής», επεσήμανε.

Με πληροφορίες από Capital, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πληροφορίες ότι ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες ΗΠΑ και Τουρκίας για την αγορά των F-16: Ο Μενέντεζ παραμένει σταθερός στο βέτο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: