Χαμηλό έως ανύπαρκτο το ενδιαφέρον για τη συνάντηση Αναστασιάδη – Τατάρ: Οι εκλογές παγώνουν κάθε κινητικότητα

Αναστασιάδης και Τατάρ στην συνάντησή τους της 7ης Δεκεμβρίου 2022. Φωτογραφία: ΓΤΠ ΡΙΟ




Βρέθηκαν μετά από καιρό οι δύο ηγέτες, φωτογραφήθηκαν με τον Κόλιν Στιούαρτ, αντάλλαξαν μερικές κουβέντες και συμφώνησαν να παρακαθήσουν σε δείπνο μετά τις γιορτές.

Μια συνάντηση για την οποία εξ αρχής δεν υπήρχαν έστω και ελάχιστες προσδοκίες ότι θα έβγαζε είδηση.

Αποτέλεσμα, το ενδιαφέρον για την πρώτη μετά από καιρό συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ να κινηθεί πολύ χαμηλά, σχολιάζει ο Φιλελεύθερος σε ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίση. 

Αυτό το χαμηλό ως ανύπαρκτο ενδιαφέρον οφείλεται στο ότι δεν προβλέπεται η όποια κινητικότητα πριν από την ολοκλήρωση όλων των εκλογικών αναμετρήσεων σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία. Παράλληλα και οι δύο πλευρές στην Κύπρο δεν δείχνουν να καίγονται για επανέναρξη συνομιλιών. Στη μεν ελληνοκυπριακή πλευρά η προτεραιότητα όλων είναι οι Προεδρικές Εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου 2023 και στα κατεχόμενα βασικός στόχος του Ερσίν Τατάρ είναι η προώθηση της πολιτικής αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος.

Η σχετική αδιαφορία στο Κυπριακό αποτυπώνεται και στο πώς προβλήθηκε η συνάντηση των δύο ηγετών την περασμένη Τετάρτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λήδρα Πάλας. Τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα η προβολή της συνάντησης ήταν περιορισμένη.

Στα κατεχόμενα, Χαλκίν Σεσί και Αβρούπα δημοσιεύουν σχετική φωτογραφία κι επισημαίνουν ότι οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν μετά από οκτώ μήνες. Σύμφωνα με το ΓΤΠ, κύριο θέμα έχει τη συνάντηση Αναστασιάδη – Τατάρ στο πρωτοσέλιδό της η Κύπρις που αναφέρεται σε δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη σε δημοσιογράφο της εφημερίδας. Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι μετέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη «την επιθυμία της τουρκικής πλευράς να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να άρουν τις δυσκολίες που παρατηρούνται στις διελεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και στο πλαίσιο αυτού είναι έτοιμοι να ανοίξουν το οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς».

Πρόσθεσε ότι θα συναντηθούν ξανά στις αρχές του χρόνου, παρόλο που τον Φεβρουάριο τερματίζεται η θητεία του Προέδρου Αναστασιάδη, καθώς έχει καταστεί παράδοση να γίνεται μια κοινωνική συνάντηση κατά τις πρώτες μέρες του χρόνου. «Εμείς ποτέ δεν αποχωρήσαμε, ποτέ δεν αποτραβηχτήκαμε από κοινωνικές συναντήσεις ή συνομιλίες, και δεν πρόκειται. Αλλά η στάση μας έχει δηλωθεί. Έχουμε δίκαιο και επιμένουμε στις θέσεις μας. Είναι σημαντικό για εμάς να γίνει αποδεκτή η υπόστασή μας, η κυριαρχική ισότητα του τουρκικού λαού της Κύπρου. Δε τίθεται ζήτημα να στραφούμε από τον δρόμο που ακολουθούμε, αν δεν γίνουν αυτά».

Ο τ/κ «λαός», συνέχισε, δαπάνησε αρκετό καιρό για χάριν της διεξαγωγής συνομιλιών, εντούτοις οι Ε/κ «γείτονες» πρέπει να αφήσουν τα όνειρα για να μας επαναφέρουν στην κατάσταση πριν το 1974 και να θέσουν υπό την ηγεμονία τους ολόκληρο το νησί, όπως υποστήριξε.

Με πληροφορίες από Φιλελεύθερος, Ανδρέας Πιμπίσης

Πέντε θάνατοι και 3.854 νέα κρούσματα στην Κύπρο από κορωναϊό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: