ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πώς ένα ρωσικό πετρελαιοφόρο προσπάθησε να κρύψει τη θέση του πηγαίνοντας στην κατεχόμενη Κύπρο, ψευδείς πληροφορίες περί πλεύσης και στην Ελλάδα




Η εφημερίδα Financial Times σε ανταπόκριση των Chris Cook και David Sheppard από το Λονδίνο και Polina Ivanova από το Βερολίνο, μεταδίδει ότι ένα ρωσικό πετρελαιοφόρο προσπάθησε να συγκαλύψει το σημείο πού βρίσκεται, με ειδικές τεχνικές.

Αυτό αύξησε τις ενδείξεις ότι φορείς που συνδέονται με τη Μόσχα έχουν αποκτήσει τα μέσα, για να αμβλύνουν τους δυτικούς περιορισμούς εξαγωγής πετρελαίου, που επιβλήθηκαν ως αντίποινα για την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Τίτλος: How a Russian oil tanker tried to conceal its location – (Πώς ένα ρωσικό πετρελαιοφόρο προσπάθησε να κρύψει τη θέση του)

Τα ευρήματα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Fishing Watch, τα οποία επαληθεύτηκαν ανεξάρτητα από τους Financial Times, προκύπτουν, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες προειδοποίησαν ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει έναν «σκιώδη στόλο» με περισσότερα από 100 δεξαμενόπλοια, για να μεταφέρει αργό, και να παρακάμψει την απαγόρευση της ΕΕ για τη θαλάσσια μεταφορά πετρελαίου.

Η GFW αποκάλυψε πώς το Kapitan Schemilkin, ένα δεξαμενόπλοιο διυλισμένων καυσίμων, μήκους 138 μέτρων, πραγματοποίησε δύο ταξίδια, χρησιμοποιώντας τεχνικές απόκρυψης, στις οποίες πρωτοστάτησαν η Βενεζουέλα και το Ιράν. Και οι δύο χώρες απαγορεύεται να εξάγουν το πετρέλαιο τους.

Το πλοίο επισκέφτηκε για πρώτη φορά μία υπεράκτια θέση ελλιμενισμού κοντά στη Μάλτα, από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, πριν επισκεφθεί παράνομα το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Teknecik στη κατεχόμενη βόρεια Κύπρο ένα μήνα αργότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Και στις δύο περιπτώσεις, το δεξαμενόπλοιο μετέδωσε ψευδείς θέσεις μέσω του αναμεταδότη του Συστήματος Αυτόματης Αναγνώρισης (AIS) – μια συσκευή ασφαλείας που εκπέμπει συνεχώς τη θέση ενός πλοίου – δείχνοντας ότι πλέει κυκλικά στα ελληνικά ύδατα.

Map showing two suspicious journeys by the Russian oil tanker Kapitan Schemilkin in the Mediterranean

Η πλαστογράφηση του Kapitan Schemilkin ήταν ανεπαίσθητη σε σύγκριση με άλλες, που, για παράδειγμα, έστελναν ένα σήμα ιστιοπλοΐας σε τέλεια γεωμετρικά σχήματα. Ο Bjorn Bergman, αναλυτής δεδομένων που εργάζεται για την GFW και τη SkyTruth, μια άλλη περιβαλλοντική ΜΚΟ, είπε: «Βλέπουμε μια ολόκληρη σειρά από ψευδείς διαδρομές — και, γενικά, γίνονται πιο ρεαλιστικές».

Το έργο της GFW για τις τεχνικές πλαστογράφησης χρηματοδοτήθηκε από τη Μονάδα Αμυντικής Καινοτομίας του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ ως μέρος ενός προγράμματος για την κατανόηση των αδυναμιών στα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης και παρακολούθησης.

Η GFW χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες ραδιοεντοπιστή της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας για να δείξει ότι το Kapitan Schemilkin δεν βρισκόταν στα μέρη, όπου ισχυριζόταν ότι ήταν. Ένα σκάφος ίδιου μεγέθους, που δεν μετέδιδε θέση, εντοπίστηκε σε μία θέση ελλιμενισμού της Μάλτας και στη συνέχεια στη κατεχόμενη βόρεια Κύπρο σε φωτογραφίες που ελήφθησαν από την Planet Labs.

Η GFW υπολόγισε επίσης ότι όταν το πλοίο ισχυριζόταν ότι έπλεε ανοιχτά της Ελλάδας, τα σήματα του κατά καιρούς λαμβάνονταν από τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους στο λάθος μέρος της Μεσογείου. Σε διάφορα σημεία των ταξιδιών, το Kapitan Schemilkin ειδοποίησε επίσης άλλα πλοία μέσω AIS ότι έπλεε προς τη Μάλτα και την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο (sic).

Η εταιρία Rechmortrans, ο ιδιοκτήτης του Kapitan Schemilkin με έδρα το Ροστόφ, δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια. Η Rechmortrans μοιράζεται έναν διευθυντή με μια εταιρεία, στην οποία οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις το 2021, αφού ένα από τα σκάφη της πραγματοποίησε δύο ταξίδια στη Βενεζουέλα.

Επαλήθευση στοιχείων από FT

Σημειώνεται ότι η Financial Times μπόρεσε να επιβεβαιώσει την ανάλυση της GFW, αναπαράγοντας τα περισσότερα από τα ευρήματα. Η FT είχε πρόσβαση σε δορυφορική φωτογραφία από το Planet Labs, δορυφορικές εικόνες ραδιοεντοπιστή από τους δορυφόρους Sentinel-1 της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και δεδομένα AIS από την Spire, μια εταιρεία δορυφορικών δεδομένων και ανάλυσης.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Financial Times -Chris Cook και David Sheppard από το Λονδίνο και Polina Ivanova από το Βερολίνο

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: