Ο «ψυχρός πόλεμος» επέστρεψε: Ο Πούτιν απελευθέρωσε την Ολυμπιονίκη Μπρίτνεϊ Γκράινερ, ο Μπάιντεν τον λαθρέμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ

FILE PHOTO: Η Αμερικανίδα Ολυμπιονίκης του μπάσκετ κατά την δίκη της στη Ρωσία EPA, MAXIM SHIPENKOV




Η Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ αφέθηκε ελεύθερη στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων με την Ρωσία, και ταξιδεύει αεροπορικώς αυτή τη στιγμή για τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

“Είναι ασφαλής. Βρίσκεται σε αεροπλάνο. Είναι καθ’ οδόν για το σπίτι της”, έγραψε ο Μπάιντεν σε tweet.

Ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με την Γκράινερ από το Οβάλ Γραφείο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι στην συνομιλία συμμετείχε η σύζυγος της Γκράινερ, Σερέλ.

Ο Μπάιντεν πρόκειται άμεσα να προβεί σε δηλώσεις, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι αντάλλαξε την Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια με τον Ρώσο υπήκοο Βίκτορ Μπουτ, πρώην έμπορο όπλων.

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι η ανταλλαγή των δύο κρατουμένων έγινε σήμερα στο αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι.

Η σύλληψη έγινε καθώς σοβούσε η σύγκρουση Μόσχας – Ουάσιγκτον για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κι αυτό από μόνο του προοιωνίζονταν τον “πολιτικό” χαρακτήρα που θα αποκτούσε η περίπτωσή της.

Ειδικοί στα ανθρώπινα δικαιώματα και πρώην κρατούμενοι της αποικίας είχαν περιγράψει στην βρετανική εφημερίδα The Guardian, τις σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στην απομακρυσμένη αυτή ποινική φυλακή καταναγκαστικής εργασίας.

«Οι φυλακές στη Μορδοβία είναι διαβόητες για τις τρομερές συνθήκες τους, ακόμη και για τα ρωσικά δεδομένα. Οι φυλακές αυτές είναι γνωστές για τα σκληρό καθεστώς λειτουργίας και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Όλγα Ζεβέλεβα,  κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι που ειδικεύεται στις συνθήκες των ρωσικών φυλακών ως μέρος του έργου Gulag Echoes.

Mε πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

IK-2 Μορντόβια: Το σταλινικό, απάνθρωπο γκούλαγκ όπου οι Ρώσοι «σωφρονίζουν» την Αμερικανίδα Μπρίτνεϊ Γκράινερ [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: