Ανατροπή από Βρετανία, Ιταλία και Ιαπωνία: Κοινοπραξία για την κατασκευή του Tempest, μαχητικού 6ης γενιάς [video]




Η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία έχουν σχηματίσει μια «άνευ προηγουμένου» συμμαχία στον αμυντικό τομέα για την ανάπτυξη και την κατασκευή του μαχητικού του μέλλοντος, ενός υπερηχητικού τζετ έκτης γενιάς που προορίζεται να αντικαταστήσει το τρέχον Eurofighter Typhoon (το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας , Ηνωμένου Βασίλειου, Γερμανίας και Ισπανίας):

Το νέο μαχητικό αεροσκάφος θα ονομάζεται Tempest και θα είναι επιχειρησιακό το 2035, με την έναρξη της φάσης ανάπτυξης το 2024.

Αυτό ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, επιβεβαιώνοντας τις πρόσφατες φήμες στα διεθνή ΜΜΕ.

Kοινή δήλωση Σούνακ, Κισίντα, Μελόνι

“Η ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, τόσο σήμερα όσο και για τις επόμενες γενιές, θα είναι πάντα ύψιστης σημασίας για αυτήν την κυβέρνηση. Γι’ αυτό πρέπει να παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή των προόδων στην αμυντική τεχνολογία, υπερνικώντας και νικώντας αυτούς που προσπαθούν να μας βλάψουν. ” είπε ο Σουνάκ.

«Ως ηγέτες της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε τη βασισμένη σε κανόνες, ελεύθερη και ανοιχτή διεθνή τάξη, η οποία είναι πιο σημαντική από ποτέ σε μια εποχή που αυτές οι αρχές αμφισβητούνται και οι απειλές και η επιθετικότητα αυξάνονται. Καθώς η υπεράσπιση της δημοκρατίας, της οικονομίας και της ασφάλειάς μας και η προστασία της περιφερειακής σταθερότητας είναι ολοένα και πιο σημαντικές, χρειαζόμαστε ισχυρές συμπράξεις άμυνας και ασφάλειας, που να υποστηρίζονται και να ενισχύονται από μια αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα», αναφέρουν σε κοινή δήλωση οι πρωθυπουργοί Giorgia Meloni, Rishi Sunak και Fumio Kishida.

“Τα τρία έθνη μας έχουν μακροχρόνιες και στενές σχέσεις που βασίζονται σε κοινές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Σήμερα κάνουμε το επόμενο βήμα για την ενίσχυση της τριμερούς εταιρικής μας σχέσης. Ανακοινώνουμε το Παγκόσμιο Αεροπορικό Πρόγραμμα Μάχης (GCAP ), ένα φιλόδοξο έργο για την ανάπτυξη ενός μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς έως το 2035», συνεχίζουν οι τρεις ηγέτες.

“Τα τρία έθνη μας έχουν μακροχρόνιες και στενές σχέσεις που βασίζονται σε κοινές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Σήμερα κάνουμε το επόμενο βήμα για την ενίσχυση της τριμερούς εταιρικής μας σχέσης. Ανακοινώνουμε το Παγκόσμιο Αεροπορικό Πρόγραμμα Μάχης (GCAP ), ένα φιλόδοξο έργο για την ανάπτυξη ενός μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς έως το 2035», συνεχίζουν οι τρεις ηγέτες.

“Μέσω του GCAP, θα οικοδομήσουμε στη μακροχρόνια αμυντική μας σχέση. Το GCAP θα επιταχύνει την προηγμένη στρατιωτική μας ικανότητα και το τεχνολογικό πλεονέκτημα. Θα εμβαθύνει την αμυντική συνεργασία, την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία, τις ενοποιημένες αλυσίδες εφοδιασμού και θα ενισχύσει περαιτέρω την αμυντική βιομηχανική μας βάση. Αυτό το πρόγραμμα θα προσφέρει ευρύτερα οικονομικά και βιομηχανικά οφέλη, υποστηρίζοντας θέσεις εργασίας και μέσα διαβίωσης στην Ιταλία, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα προσελκύσει επενδύσεις Ε&Α στον ψηφιακό σχεδιασμό και σε προηγμένες διαδικασίες παραγωγής. Θα προσφέρει ευκαιρίες για την επόμενη γενιά μηχανικών και τεχνικών υψηλής εξειδίκευσης .

“Αυτό το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τους συμμάχους και τους εταίρους μας. Η μελλοντική διαλειτουργικότητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και τους εταίρους μας στην Ευρώπη, τον Ινδο-Ειρηνικό και παγκοσμίως αντικατοπτρίζεται στο όνομα που επιλέξαμε για το πρόγραμμά μας. Αυτή η ιδέα θα είναι στο επίκεντρο της ανάπτυξής του – συμπεραίνουν -. Συμμεριζόμαστε τη φιλοδοξία ότι αυτό το αεροσκάφος θα είναι το επίκεντρο ενός μεγαλύτερου αεροπορικού συστήματος μάχης που θα λειτουργεί σε περισσότερους τομείς. Ελπίζουμε ότι το Παγκόσμιο πρόγραμμα Combat Air, και μέσω αυτού εταιρική σχέση δυνατοτήτων, να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο της παγκόσμιας ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας τις επόμενες δεκαετίες».

Απέναντι στην Κίνα και τη Ρωσία

Στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της εντατικοποίησης της κινεζικής στρατιωτικής δραστηριότητας γύρω από την Ιαπωνία και την Ταϊβάν, η συμφωνία μπορεί να βοηθήσει την Ιαπωνία να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη στρατιωτική δύναμη του μεγαλύτερου γείτονά της και να δώσει στη Βρετανία μεγαλύτερο ρόλο ασφαλείας σε μια περιοχή που αποτελεί βασικό μοχλό της παγκόσμιας οικονομίας. ανάπτυξη.

Εν μέσω αυτού που θεωρεί ότι επιδεινώνεται η περιφερειακή ασφάλεια, η Ιαπωνία αυτόν τον μήνα θα ανακοινώσει ένα σχέδιο στρατιωτικής ανάπτυξης που αναμένεται να διπλασιάσει τις αμυντικές δαπάνες σε περίπου 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε διάστημα πέντε ετών.

Η βρετανική BAE Systems, η ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries και η ιταλική Leonardo θα ηγηθούν του σχεδιασμού του αεροσκάφους, το οποίο θα έχει προηγμένες ψηφιακές δυνατότητες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και του κυβερνοπολέμου, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας.

Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ τη σύμπραξη των τριών 

Η επιβεβαίωση του σχεδίου έρχεται ημέρες αφότου εταιρείες στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία εξασφάλισαν την επόμενη φάση μιας ανταγωνιστικής πρωτοβουλίας για την κατασκευή ενός μαχητικού επόμενης γενιάς που θα μπορούσε να είναι σε λειτουργία από το 2040.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν δεσμευτεί να υπερασπιστούν και τις τρεις χώρες μέσω της συμμετοχής τους στο ΝΑΤΟ και ενός ξεχωριστού συμφώνου ασφαλείας με την Ιαπωνία, χαιρέτησαν επίσης την κοινή συμφωνία Ευρώπης-Ιαπωνίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη συνεργασία της Ιαπωνίας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας με ομοϊδεάτες συμμάχους και εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας», ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε κοινή δήλωση με το Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας.

Η Ιαπωνία είχε αρχικά σκεφτεί να κατασκευάσει το επόμενο μαχητικό της με τη βοήθεια της αμερικανικής αμυντικής εταιρείας Lockheed Martin, η οποία είχε προτείνει ένα αεροσκάφος που συνδύαζε το αεροσκάφος F-22 με τα συστήματα πτήσης από το μαχητικό F-35.

Με πληροφορίες από ansa.it /jerusalem post
Ελλάδα Αθήνα 

Ασπίδα σε κάθε επιβουλή η γιγάντωση της Πολεμικής Αεροπορίας: Τα μπλε φτερά κυριαρχούν ήδη σε Αιγαίο και Μεσόγειο

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: