Άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου μετά τα 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια ζητά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Νέα αλλά όχι άγνωστη η εστία»

Το επίκεντρο του σεισμού στον χάρτη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου




Για μια νέα εστία αλλά όχι άγνωστη στους σεισμολόγους δεδομένου καθώς είχε δώσει και στο παρελθόν σεισμικά γεγονότα έκανε λόγο ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, και προχωρώντας σε μια πρώτη αποτίμηση των 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά Ευβοίας, είπε:

«Είναι μία εστία που δεν έχει σχέση με αυτή που ενεργοποιήθηκε στην περιοχή της νότιας Εύβοιας τον προηγούμενο μήνα στα Νέα Στύρα» ανέφερε ο καθηγητής και επισήμανε ότι η ίδια περιοχή είχε ενεργοποιηθεί και το 2003 δίνοντας 5,3 Ρίχτερ.

«Είναι σημαντικό το μέγεθος σε μία νέα εστία και κοντά σε ένα μεγάλοι αστικό κέντρο όπως η Χαλκίδα. Άρα προτείνω να συστηθεί τώρα, άμεσα η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου» πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Αναλυτικά ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε : «Έχουμε ενεργοποίηση νέας εστίας στην κεντρική Εύβοια αυτή τη φορά, δηλαδή μία εστία που δεν έχει σχέση με τις εστίες που ενεργοποιήθηκαν όλον τον προηγούμενο μήνα στη νότια Εύβοια. Αυτή η εστία βρίσκεται πολύ κοντά στα Ψαχνά, κοντά στην Χαλκίδα δηλαδή σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο. (…) Η εστία είναι καινούρια όμως δεν είναι άγνωστη. Είχε ενεργοποιηθεί με μέγεθος 5,3 Ρίχτερ ίσως και παραπάνω το 2003. Άρα είναι γνωστή στους σεισμολόγους.

Εκείνο που προτείνω εγώ, γιατί είναι ώρα προτάσεων τώρα, είναι να συγκληθεί άμεσα η επιστημονική κοινότητα και η επιχειρησιακή κοινότητα.

Προτείνω να συγκληθεί άμεσα -με κεφαλαίο το «άμεσα», τώρα -με κεφαλαίο το «τώρα»-  η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις, όλα τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση».

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών μέτρησε στα 4,9 Ρίχτερ το μέγεθος της σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε στις 2.24 το μεσημέρι της Τετάρτης.




Ο σεισμός σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 5 χιλιόμετρων ανατολικά των Ψαχνών της Εύβοιας και 65 χιλιομέτρων βόρεια των Αθηνών.

Το εστιακό βάθος του μετρήθηκε στα 13, 2 χιλιόμετρα.




Ο σεισμός έγινε εντονότατα αισθητός και στην Αττική.

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Σκάι, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Φάνης Σπανός, δεν είχε ακόμη εικόνα για πιθανές ζημιές, είπε όμως ότι η εικόνα θα είναι σαφής σε λίγη ώρα, καθώς γύρω από το επίκεντρο βρίσκονται τουλάχιστον είκοσι χωριά.

Ανησυχία, αλλά όχι ζημιές 

Ισχυρή ήταν η σεισμική δόνηση 4,9 Ρίχτερ που έγινε στις 14:24 με επίκεντρο τα Ψαχνά της Εύβοιας, δημιουργώντας έντονη ανησυχία σε ολόκληρη την περιοχή ωστόσο όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης προς το παρόν δεν εντοπίζονται προβλήματα.

Συγκεκριμένα ο κ. Κελαϊδίτης δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ: «Ήταν μία πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση. Προς το παρόν δεν εντοπίζονται προβλήματα. Μίλησα και με κατοίκους στο χωρίο Πισσώνας που είναι κοντά στο επίκεντρο αλλά δεν υπάρχουν προβλήματα. Οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν αρχίσει περιπολίες ενώ οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται».

Ταρακούνησαν Εύβοια και Αττική τα 4,9 Ρίχτερ: 5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Ψαχνών το επίκεντρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: