Ξαφνικά, πιο αισιόδοξες οι οικονομικές προβλέψεις για την Ευρωζώνη: Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ανάπτυξη κατά 3,2%!

File Photo: Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. EPA, OLIVIER HOSLET




Η πιθανότητα να βυθιστεί η ευρωζώνη σε μια βαθιά ύφεση αυτόν τον χειμώνα υποχωρεί σύμφωνα με οικονομολόγους που έχουν αναθεωρήσει τις ακραία δυσοίωνες προβλέψεις τους, αναφέρει η εφημερίδα Financial Times, (κείμενο Valentina Romei, Martin Arnolds).

Η μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη από τις κυβερνήσεις, οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και ένα ήπιο φθινόπωρο συνέβαλαν στη βελτίωση των προοπτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), εκτιμά η εφημερίδα.

Επισημαίνεται πάντως ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν συρρίκνωση της παραγωγής της ευρωζώνης τα επόμενα τρίμηνα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινείται στην ίδια γραμμή, εκφράζοντας νωρίτερα αυτόν τον μήνα την εκτίμηση ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,5% το τέταρτο τρίμηνο και κατά 0,1% τους πρώτους τρεις μήνες του επόμενου έτους.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η ύφεση θα είναι πιο ήπια από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ανάπτυξη της ευρωζώνης κατά 3,2% για το 2022 συνολικά — από προηγούμενη πρόβλεψη 2,7% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την τελευταία συλλογή προβλέψεων από την Consensus Economics που αντικατοπτρίζουν επίσης την καλύτερη από την αναμενόμενη ανθεκτικότητα της ΕΕ  τους τρεις μήνες μέχρι και το Σεπτέμβριο.

«Η ύφεση στην ευρωζώνη δεν είναι πιθανό να είναι τόσο βαθιά όσο φοβόμασταν», εκτιμά συγκεκριμένα η Susannah Streeter από την εταρεία Hargreaves Lansdown. «Η ΕΕ θα αποφύγει μια εκτεταμένη ενεργειακή κρίση αυτόν τον χειμώνα», προσθέτει η Streeter σύμφωνα με το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Financial TimesValentina Romei, Martin Arnold – Eurozone edges away from risk of deep winter recession

Ο Ερντογάν επανήλθε στην εξουσία λόγω της Ουκρανίας: Την εκμεταλλεύεται για να κλείσει τους παλιούς λογαριασμούς του με τη Δύση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: