Ο Ερντογάν επανήλθε στην εξουσία λόγω της Ουκρανίας: Την εκμεταλλεύεται για να κλείσει τους παλιούς λογαριασμούς του με τη Δύση

Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν με τον ισλαμιστή Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κατάρ. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Η ανάλυση που υπογράφει η πολιτική συντάκτρια Judith Görs και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού Ntv της Γερμανίας, αναφέρεται στην εσωτερική πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Τουρκία και στις κακές προοπτικές του «ισχυρού άνδρα του Βοσπόρου», Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan), στις επερχόμενες εκλογές.

Σχολιάζει ότι η στρατηγική του ισλαμιστή Τούρκου Προέδρου είναι να αποσπά την προσοχή από τα προβλήματα, προκαλώντας διενέξεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε)., τις Ηνωμένες Πολτείες (ΗΠΑ) και τη Γερμανία. 

Λόγος γίνεται για τις τουρκικές απειλές περί επίθεσης στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία μάλιστα ο Erdogan έχει χαρακτηρίσει ως κατειλημμένα από την Ελλάδα.

Η δημοσιογράφος σχολιάζει ότι επισήμως ο Erdogan ενοχλείται από την αύξηση της παρουσίας του ελληνικού στρατού στα νησιά, παρά τον συμβατικό όρο περί αποστρατιωτικοποίησης.

Ωστόσο αποσιωπά το γεγονός ότι η Ελλάδα υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε αυτό το βήμα μετά την τουρκική επίθεση στην Κύπρο το 1974 και την κατάληψη τμήματός της.

Μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά με επιδεικτική χαλαρότητα στις απειλές του Erdogan, όπως αναφέρει η δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι και οι ίδιοι οι Τούρκοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση, σε ποσοστό 51,5%, θεωρούν ότι πρόκειται για αντιπερισπασμό του Τούρκου Προέδρου ενόψει εκλογών.

Παρόλα αυτά, δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως το ενδεχόμενο κλιμάκωσης, με τον Αμερικανό ιστορικό, Ryan Gingeras, να υποστηρίζει ότι η επιδίωξη θετικού εκλογικού αποτελέσματος ή και η δυνατότητα που δίνει το σύνταγμα στον Τούρκο Πρόεδρο να αναβάλει τις εκλογές επικαλούμενος τον κίνδυνο πολέμου, μπορεί να τον οδηγήσουν στην κλιμάκωση.

Σημειώνει ότι η Τουρκία, αν ληφθεί υπόψη η στρατιωτική ισχύς της Ελλάδας, είναι αισιόδοξη για την έκβαση μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης.

Τίτλος: «Το comeback του Erdogan καθίσταται επικίνδυνο για την Ευρώπη»
Υπότιτλος: «Πριν λίγους μόλις μήνες ο Τούρκος Πρόεδρος βρισκόταν υπό πίεση στο εσωτερικό, ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Erdogan επανήλθε στην εξουσία και την εκμεταλλεύεται για να κλείσει τους παλιούς λογαριασμούς του με τη Δύση»

ΠΗΓΗ: Τηλεοπτικό δίκτυο Ntv της Γερμανίας

Ο Ερντογάν εναντίον του Ιμάμογλου: Η προεκλογική εκστρατεία έχει ξεκινήσει στην Τουρκία, και η μάχη είναι σκληρή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: