Τούρκος υπήκοος ο «ύποπτος» που αναζητούσε η CIA στα αεροπλάνα της Emirates: Μυστήριο e-mail τον εμφάνιζε ως «τρομοκράτη»




Ταυτοποιήθηκε και εντοπίστηκε ο άνδρας που «προκάλεσε» το χθεσινό θρίλερ στις πτήσεις της Emirates.

Πρόκειται για 35χρονο Τούρκο υπήκοο ο οποίος ζει στην Ελλάδα και θα αναχωρούσε από το αεροδρόμιο της Αθήνας προς τη Νέα Υόρκη. Το συγκεκριμένο άτομο ωστόσο αφέθηκε ελεύθερο, καθώς δεν προέκυψε τίποτα σε βάρος του, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ.

Μετά τον χθεσινό συναγερμό για τις δύο πτήσεις της Emirates, οι έρευνες συνεχίστηκαν και έτσι εντοπίστηκε στην Αθήνα ο Τούρκος, αραβικής καταγωγής, που τα τελευταία τρία χρόνια ζούσε στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε κάνει αίτηση ασύλου, ενώ του είχε χορηγηθεί προσωρινή άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Η οικογένειά του δεν ζει στην Ελλάδα.




Ο 35χρονος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπέβαλε αίτηση για βίζα ώστε να ταξιδέψει στην Αμερική. Αυτό ήταν και το σημείο που πυροδότησε τον συναγερμό στις Αρχές, καθώς ο άνδρας θεωρείτo από τη CIA ύποπτος για τρομοκρατία.

Αυτό που φαίνεται να «ενοχοποίησε» τον 35χρονο είναι, κατά πληροφορίες, ένα e-mail που δέχθηκε η αμερικανική πρεσβεία από άτομο του περιβάλλοντός του και στο οποίο αναφέρονταν λόγοι, για τους οποίους -σύμνφωνα με τον αποστολέα-  ο 35χρονος θα έπρεπε να θεωρηθεί ύποπτος για τρομοκρατία.




Τίποτα όμως δεν προέκυψε τελικά ώστε οι αρχές να προχωρήσουν σε σύλληψη.

Σηκώθηκαν μαχητικά

Το πολύωρο θρίλερ στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τον ελληνικό αναέριο χώρο τερματίσθηκε χθες αργλά το βράδυ χωρίς να εντοπιστεί μέσα στα αεροπλάνα το άτομο για το οποίο υπήρχαν πληροφορίες για τρομοκρατικό προφίλ.

Στη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αναφερόταν: «Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη ύποπτου ατόμου σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρείας που αναχωρούσαν απογευματινές ώρες σήμερα (10-11-2022), από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», δόθηκε η εντολή για την επιστροφή της μίας πτήσης και την μη αναχώρηση της έτερης, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στα αεροσκάφη από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να εντοπιστεί το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο».

Τον συναγερμό, που κορυφώθηκε περί τις 9 το βράδυ της Πέμπτης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προκάλεσε πληροφορία των αμερικανικών αρχών που έφθασε στην ΕΛ.ΑΣ και η οποία μιλούσε για ένα ύποπτο άτομο που πιθανόν είχε επιβιβαστεί σε μία από δύο πτήσεις της Emirates: Η μία πτήση με προορισμό το Ντουμπάι και η δεύτερη με προορισμό τη Νέα Υόρκη.

Αμέσως δόθηκε εντολή να σταματήσει η διαδικασία απογείωσης της πτήσης για Ντουμπάι και το αεροπλάνο επέστρεψε στο σταθμό. Οι αρχές έλεγξαν εξονυχιστικά όλους τους επιβάτες της συγκεκριμένης πτήσης, χωρίς να βρεθεί κάτι ύποπτο.

Ομως η πτήση προς Νέα Υόρκη (209, ΕWR) είχε ήδη απογειωθεί από τις 17:32 το απόγευμα της Πέμπτης και έτσι δόθηκε εντολή στον πιλότο να επιστρέψει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Για  την επιχείρηση επιστροφής στην Αθήνα του αεροσκάφους, απογειώθηκαν δύο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας από την 340 Μοίρα «Αλεπού» στην Κρήτη τα οποία και συνόδευσαν το αεροσκάφος πίσω στην Αθήνα.

Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας «παρέλαβαν» το αεροσκάφος της Εmirates σε απόσταση 120 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Καλαμάτας, εντός του FIR Αθηνών.

Είχε προηγηθεί άρνηση των ιταλικών και γαλλικών αρχών να προσγειωθεί το αεροσκάφος επί των εδαφών τους με αποτέλεσμα αυτό να κάνει κύκλους πάνω από τον εναέριο χώρο της Σαρδηνίας.

Το «ύποπτο» αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 21:55 στο Ελευθέριος Βενιζέλος και άμεσα ξεκίνησε έλεγχος των επιβατών, ενώ  τα μαχητικά αεροσκάφη επέστρεψαν στη βάση τους, στην Κρήτη.

«Αυτός με μαχαίρωσε»: Αστυνομικός της ΔΙΑΣ περιέγραψε πώς ο αιμόφυρτος Φύσσας του έδειξε τον Ρουπακιά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: