Στην τελευταία του κατοικία ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος: Σε κρύπτη που ο ίδιος επέλεξε

To ύστατο χαίρε απηύθυναν κλήρος και λαός στον έκδημο Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, που εκοιμήθη τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, σε ηλικία 81 ετών, ύστερα από μια μακρά μάχη με τον καρκίνο. Φωτογραφία: pio.gov.cy




Ανήμερα της ενθρόνισής του το 2016, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β, τάφηκε – 16 χρόνια μετά – στην κρύπτη, που ο ίδιος επέλεξε όντας εν ζωή, με την Ιερά Συνοδό σύσσωμη, τα τρία του αδέρφια, Δημήτρη, Αντώνη και Μαρούλα κι άλλους συγγενείς και ιερωμένους, να τον συνοδεύουν για τον ύστατο αποχαιρετισμό.

Η καμπάνα του Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα χτύπησε πένθιμα όταν στρατονόμοι σήκωσαν το φέρετρο προς την έξοδο από τον ναό.

Η φιλαρμονική ορχήστρα της Αστυνομίας παιάνιζε τον εθνικό ύμνο και αγήματα των σωμάτων της Εθνικής Φρουράς παρατάχθηκαν έξω από τον Ναό, όταν το φέρετρο με τον Αρχιεπίσκοπο εξήλθε της εκκλησίας.

Η πομπή ακολούθησε ημιπεριμετρική διαδρομή και από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης μπήκε στον ειδικό χώρο όπου έγινε η ταφή.

Την ώρα της ταφής, άγημα του στρατού έριξε τιμητικά τρεις βολές στον αέρα έξω από την κύρια είσοδο της Αρχιεπισκοπής.

Η μίτρα και ο σταυρός (αντίγραφα) του Αρχιεπισκόπου, τοποθετήθηκαν μαζί με το φέρετρο και το σκήνωμα, στο ειδικό μνήμα, το οποίο θα σκεπάσει μια μεγάλη πλάκα από μάρμαρο.

Από τη γιγαντοοθόνη έξω από τον καθεδρικό ναό, ο κόσμος παρακολουθούσε συγκινημένος την πομπή και την ταφή. Αρκετοί απλοί ιερείς όλων των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου, ήταν επίσης παρόντες.

Να σημειωθεί ότι η Ιερά Σύνοδος έχει αποφασίσει την τέλεση για 40 ημέρες καθημερινώς Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του Αρχιεπισκόπου ο οποίος εκοιμήθη στις 7 Νοεμβρίου.

O Aρχιεπίσκοπος  εκοιμήθη τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, σε ηλικία 81 ετών, ύστερα από μια μακρά μάχη με τον καρκίνο. «Θα περάσουν αιώνες να ξεφύγει η εκκλησία από τη σκιά του», ανέφεερ χαρακτηριστικά στον επικήδειο λόγο του ο τοποτηρητής του θρόνου, Μητροπολίτης Γεώργιος.

Της εξοδίου ακολουθίας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικός Πατριάρχης, χοροστατούντων των μητροπολιτών της Εκκλησίας της Κύπρου. Στην τελετή παρευρέθηκαν και άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες ορθόδοξων και αλλόδοξων εκκλησιών.

Mε πληροφορίες από “Φιλελεύθερος”

«Η Κύπρος σήμερα δακρύουσα βοά»: O αποχαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: