Σιγή ιχθύος από Μπολσονάρου μετά τη νίκη του Λούλα: Χάος με μπλόκα στους αυτοκινητοδρόμους από οπαδούς του – Ζητούν πραξικόπημα [videos, photo]

FILE PHOTO: O Ζαΐχ Μπολσονάρου EPA, JOEDSON ALVES




Ο απερχόμενος πρόεδρος Ζαΐx Μπολσονάρου δεν θα μιλήσει δημόσια για την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας μέχρι την Τρίτη, δήλωσε υπουργός, εν μέσω αμφιβολιών για το εάν ο ακροδεξιός εθνικιστής θα αποδεχτεί τη νίκη του αριστερού αντιπάλου του Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο Μπολσονάρου άργησε να κάνει παρατηρήσεις για να προετοιμάσει μια ομιλία, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Επικοινωνιών Φάμπιο Φάρια. Αλλά δεν ήταν σαφές εάν ο Μπολσονάρο θα παραδεχόταν την ήττα του, καθώς οι σύμμαχοί του τον ενθάρρυναν να το κάνει.

Την ίδια ώρα η κατάσταση στην Βραζιλία είναι εκρηκτική, με φορτηγατζήδες που υποστηρίζουν τον Μπολσονάρο να στήνουν οδοφράγματα σε όλη τη χώρα για να διαμαρτυρηθούν για την επιστροφή του Λούλα στην εξουσία. Μερικοί φορτηγατζήδες δημοσίευσαν βίντεο καλώντας για στρατιωτικό πραξικόπημα.

Υποστηρικές του Μπολσονάρου κλείνουν τους δρόμους με τα αυτοκίνητά τους. EPA/ANDRE COELHO

Η ομοσπονδιακή αστυνομία αυτοκινητοδρόμων της Βραζιλίας δήλωσε ότι 321 διαδηλώσεις είχαν μερικώς ή πλήρως αποκλείσει δρόμους σε 26 πολιτείες. Οι φορτηγατζήδες – που επωφελήθηκαν από τη μείωση του κόστους ντίζελ του Μπολσονάρο – είναι μια από τις δεξαμενές ψήφων του προέδρου και  είναι ικανοί να προκαλέσουνν οικονομικό χάος στη χώρα όταν αποκλείουν τους αυτοκινητόδρομους.

Ο Φάρια, ο υπουργός Επικοινωνιών, είπε ότι ο Μπολσονάρο συνεργάζεται με τον δικηγόρο του για να ληφθούν μέτρα για τον καθαρισμό των αυτοκινητοδρόμων.

Οι φορτηγατζήδες ήλπιζαν ότι ο Μπολσονάρο θα υποστήριζε τα οδοφράγματα τους, αλλά οι πολιτικοί βοηθοί του προέδρου τον παρότρυναν να αποδεχθεί την εκλογική του ήττα για να καταπνίξει τις διαδηλώσεις που εξαπλώνονται.

Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν έχει ακόμη τηλεφωνήσει στον αντίπαλό του για να τον συγχαρεί που έγινε ο επόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας.

Η νίκη του Λούλα αντιπροσωπεύει μια εκπληκτική επιστροφή για τον 77χρονο πρώην μεταλλουργό, ο οποίος κυβέρνησε τη Βραζιλία από το 2003 έως το 2010 αλλά στη συνέχεια πέρασε χρόνο στη φυλακή για καταδίκες για διαφθορά που αργότερα ακυρώθηκαν.

Ο Λούλα έχει ορκιστεί να ανατρέψει πολλές από τις πολιτικές του Μπολσονάρο, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων υπέρ των όπλων και της αδύναμης προστασίας του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Οι περιβαλλοντολόγοι και οι βιώσιμοι επενδυτές επευφημούσαν τη νίκη του Λούλα και τη δέσμευσή του να προστατεύσει το τροπικό δάσος και να αποκαταστήσει την ηγεσία της Βραζιλίας στην κλιματική αλλαγή.

Ακόμη και πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του την 1η Ιανουαρίου, ο εκλεγμένος πρόεδρος Λούλα θα στείλει εκπροσώπους στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP27 του επόμενου μήνα στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, δήλωσε τη Δευτέρα η συμμαχική περιβαλλοντολόγος Μαρίνα Σίλβα.

Στη νικητήρια ομιλία του το απόγευμα της Κυριακής, ο Λούλα δεσμεύτηκε να αστυνομεύσει σθεναρά την παράνομη υλοτομία, την εξόρυξη και την αρπαγή γης που έχουν οδηγήσει στην αυξανόμενη καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπό τον Μπολσονάρο.

Προβάλλοντας τον διαγωνισμό ως μάχη για τη δημοκρατία, ο Λούλα υποσχέθηκε να ενώσει τη βαθιά διχασμένη χώρα του και γιόρτασε αυτό που αποκάλεσε την «ανάστασή» του.

ΠΗΓΗ: reuters.com

Μετρά νεκρούς για τρίτη ημέρα η Ινδία: Στους 135 οι νεκροί από την κατάρρευση πεζογέφυρας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: